Erdoğan'a sunulan anketten İmamoğlu çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan son ankette, Ekrem İmamoğlu'nun, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın 3 puan önünde olduğu belirtildi. Karar Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras ise Optimar'ın anketine göre İmamoğlu'na desteğin şu anda yüzde 52 olduğu bilgisini vererek, "Kamuoyu anketlerinin bulguları doğru çıkarsa 23 Haziran’da hem AK Parti kaybetmiş hem de İmamoğlu kazanmış olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da 23 Haziran'da tekrarlanacak seçim için arka arkaya anket sonuçları açıklanmaya başlandı. AK Parti'ye yakın isimlerden Mehmet Ali Kulat'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu MAK Araştırma'nın 11 bin kişiyle görüşerek yaptığı geniş kapsamlı ankete göre Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'ın 2 puan önünde yarışı sürdürüyor. Optimar'ın anket sonucunu köşesine taşıyan Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras ise İmamoğlu'nun oy oranının şu anda yüzde 52 olduğunu yazdı. Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan son anket de İmamoğlu'nun Yıldırım'ın 3 puan önünde olduğunu belirtti.

'KÜRT SEÇMEN KİLİT ROLDE'

Kiras'ın "İmamoğlu kazanmadı, AK Parti kaybetti. Ama…" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Benim ciddiyetine ve profesyonelliğine güvendiğim Optimar’ın araştırmasına göre İmamoğlu’na destek şu anda yüzde 52 oranında; 23 Haziran’da Yıldırım’a oy verme niyetinde olanların oranı ise yüzde 48... Yani arada 4 puan fark var. Yaklaşık olarak 250-300 bin kadar bir oy farkına karşılık geliyor bu oranlar.

Önceki seçimde sandığa gitmeyenlerin çoğunun AK Parti (ve MHP) seçmeni olduğuna ilişkin analiz ve hesaplamalardan yola çıkılarak bu kesime “Mesajınızı aldık, bundan sonra sizin istediğiniz şekilde davranacağız” sözü verilmek suretiyle bir “geri dönüş”ün sağlanabileceği düşünülüyor. AK Parti’nin kampanyasında da bu yöndeki yaklaşımı veya bu stratejinin izlerini görebiliyoruz zaten.

Ne var ki iktidar partisinde bu stratejiye bel bağlayanların görmediği veya görmezden geldiği bir gerçek var: Sandığa gitmeyen vatandaşların tamamı AK Parti seçmeni olmayacağı gibi toplumda “apolitik” diye adlandırılan çok geniş bir kesimin ise sandığa getirilmesi düşüncesi de fanteziden ibaret…

İşte bu yüzden AK Parti cephesi İstanbul seçiminde “Kürt seçmenin kilit rolü”ne daha fazla dikkat sarf ediyor. Hem Millet İttifakı adayına oy vermiş olan HDP seçmeni hem de AK Parti’ye küsmüş olduğu düşünülen bir kısım “muhafazakâr Kürt”lerin kazanılması için çeşitli yollar araştırılıyor.

Ancak burada da bir açmaz var: HDP seçmenini çekmek için kullanılacak yöntemler Cumhur İttifakı’nın mevcut seçmeni üzerinde ters etki yapabilir. Bunun için iktidar partisi temsilcileri Esenyurt, Küçükçekmece, Bağcılar gibi ilçelerde Kürt seçmene birebir ulaşma stratejisini uygulamaya koymuş durumdalar. Buna göre Binali Yıldırım’ın genel kampanyasında yatırım, proje, icraat gibi kavramlar işlenecek ama vatandaşlarla birebir temaslarda bölgenin özelliklerine uygun özel mesajlar verilebilecek.

'MANSUR YAVAŞ DA ÇALIŞACAK'

Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan'ın "Erdoğan yine aldanıyor mu?.." başlıklı yazısı ise şöyle:

Saraya çok yakın bir anketçi, son yaptığı saha çalışmasını Erdoğan'a sundu. Ankete göre Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım'ın 3 puan önünde. O anketçi Erdoğan'a dedi ki; ‘Ekrem, hata yapmazsa kazanır’.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 23 Haziran'a 2 hafta kala İstanbul'a gidip Ekrem İmamoğlu'nun seçim çalışmalarına katılacağını duydum. Dilerim, Mansur Yavaş, kimsenin bulunmadığı bir odada Ekrem İmamoğlu'na tecrübelerini anlatıp ona bazı tavsiyelerde bulunur. Hatta bunu son 2 haftayı beklemeden yapar.

Etiketler istanbul seçim Anket