BBP'de 'Öze Dönüş Hareketi' örgütleri dolaşacak

Bir süre önce merkez yöneticilerinin istifası ile gündeme gelen BBP'de gündem kurultay. İstifacılar parti teşkilatını dolaşarak görüşmeler yapmaya hazırlanırken, yaşanan anlaşmazlığın kökeninin Ekmeleddin İhsanoğlu-Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı yarışına kadar dayandığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Büyük Birlik Partisi'nde (BBP) 10 Mayıs günü yaptıkları bir açıklama ile Merkez Karar Yönetim Kurulu'dan (MKYK) istifa eden ve kurultay toplanmasını isteyen üyeler Ramazan'dan sonra parti örgütleri ile görüşecek.

Siyasi Partiler Yasası'na göre kurultay kararı delegelerin 5'te 1'inin imzasının toplanması ile alınabiliyor. Ancak BBP tüzüğünde bu konuda 5'te 2 koşulu getirildiği için kanuna uyumsuzluk olduğunu belirten muhalifler, bu konuda düzeltme yapılması için de yargıya başvuracak. "Büyük Birlikte Değişim Vakti" sloganı ile yola çıkan ve "Öze Dönüş Hareketi" adıyla hareket eden partililer Gazete Duvar'a konuştu. Hareket içinde yer alan bir siyasetçi istifa kararlarını açıklamalarının ardından haklarında 'yeni bir parti kuracakları' ya da 'başka bir partiye transfer olacakları' şeklinde haberler çıkarıldığını ancak bunun doğru olmadığını ifade etti. BBP'nin 27 yıl önce MHP'deki lider sultasına tepkiyle yola çıkan bir 'kadro hareketi' olduğunu ancak gelinen noktada yine lider sultası ile karşılaştıklarını savunan istifacılara göre bunun nedeni "olaylar yaşanıp bittikten ve müdahale edilemez hale geldikten sonra" parti kurullarında tartışılır olması.

'GENEL BAŞKAN HAYAL KIRIKLIĞINI YÖNETEMEDİ'

Bir istifacı durumu anlatırken şu örnekleri veriyor, “Bu durumun başlangıcı Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu arasındaki cumhurbaşkanlığı yarışına kadar gidiyor. O zaman İhsanoğlu'nun desteklenmesinin gerekçeleri parti teşkilatlarına doğru anlatılamadı. Cumhurbaşkanlığı referandumunda 'evet' oyu verilmesi kararında da benzer bir durum yaşandı. Son olarak 24 Haziran seçiminde genel başkan Cumhurbaşkanı'nın daha fazla partilinin seçilebilir yerden aday olması konusunda verdiği sözü tutmadığını söyledi. Ancak daha sonra bize gelen duyumlar böyle bir sözün zaten hiç verilmediği yönünde oldu. Bir parti ittifaka girecek ve bir milletvekili seçilecekse bunun genel başkan olması doğaldır. Ancak daha çok vekil konusunda beklenti yaratıp sonra da ortaya çıkan hayal kırıklığını yönetemiyorsanız tepki gelmesi de doğaldır.”

AİLE ETKİSİ

Yaşanan ayrışmada öne çıkan bir diğer faktörün ise kurucu genel başkan Muhsin Yazıcoğlu'nun ölümü ile ilgili devam eden ve kamu görevlilerinin yargılandığı davada Yazıcıoğlu ailesi ile parti yönetimi arasında yaşananlar olduğu belirtiliyor. Geçen yıl bir duruşmada fenalaşan Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin salondan çıkmasını istemişti. Yazıcıoğlu’nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu da Destici’nin üzerine yürümüştü. İstifacılar bu gerilimin olayla ilgili Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde devam eden davanın son duruşmasında 'parti avukatlarının davada yer almaması" şeklinde savcılık görüşü oluşmasına yol açtığını belirtiyor. BBP'de olağan kurultayın Ekim ayında yapılması gerekiyor.