YSK'nin 'KHK'liler oy kullanabilir'in gerekçesi İbrahim Kaboğlu

YSK’nın KHK’lilerin oy kullanabileceğine dair kararının gerekçesi de belli oldu. YSK’nın söz konusu gerekçesi YSK Başkanı Sadi Güven’in itirazında yer aldı. İbrahim Kaboğlu'nun vekilliğini örnek gösteren Güven, "Seçilme hakkı olan kişi için seçme hakkı olmadığı söylenemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu’nun Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine dair kararının gerekçesi CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu olduğu belirtildi. YSK Başkanı Sadi Güven’in İstanbul gerekçeli kararında yer alan karşı oy yazısında, “kamu hizmetlerinden kısıtlılık halinin mahkeme kararına dayanması gerekir. Seçilme hakkı olan kişinin seçme hakkı olmadığı söylenemez. Kaldı ki KHK ile ihraç edilenler 24 Haziran 2018 seçimlerinde de oy kullandı” ifadeleri yer aldı.

AK Parti İstanbul’da seçimin yenilenmesi talepli olağanüstü itiraz dilekçesinde, kamu hizmetinden yasaklanan ya da kanun hükümde kararnamelerle görevinden ihraç edilenlerin oy kullanmasını da gerekçe göstermişti. AK Parti’nin dilekçesinde; kamu hizmetinden yasaklı olan 14 bin 591 Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde oy kullandığı öne sürüldü. Ancak YSK AK Parti’nin bu itirazını “KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanma hakkı vardır” diyerek, 2’ye karşı 9 üyenin oyuyla reddetmişti.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Güven, YSK’nın CHP Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu kararı üzerinden değerlendirmelerde bulundu. 24 Haziran 2018 seçiminde aday gösterilen ve KHK ile görevinden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu’nun milletvekili seçilme yeterliliği bulunmadığını öne sürülmüştü. Ancak YSK bu yönde yapılan itirazı reddetti. Ret gerekçesinde; “Anayasanın 76., 2839 sayılı Kanunun 11. maddesindeki, kamu hizmetlerinden kısıtlılık halinin mahkeme kararına dayanması gerektiği, ilgili hakkında kısıtlılığa ilişkin herhangi bir mahkeme kararı bulunmadığı, 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1. maddesinin (2). fıkrasındaki düzenlemenin de milletvekilliğini kapsamadığı anlaşılmakla, itirazın reddine karar verilmesi gerekmiştir” denildi.

Bu kararı anımsatan YSK Başkanı Sadi Güven karşı oy yazısında; “Seçilme hakkı olan kişi için seçme hakkı olmadığı söylenemez. Kaldı ki Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilenler 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi ile 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinin tamamında oy kullanmış olup AK Parti’nin bu itirazı iki sayın üyemizin muhalefeti ile ve çoğunluk kararı ile iptal nedeni olarak değerlendirilmemiştir” ifadelerini kullandı.