Muharrem Erkek: İptale neden olan sandıklarda Yıldırım önde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 'Oylar nasıl çalındı? Tek bir satır yok' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yüksek Seçim Kurulu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili iptal kararını açıklamasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek basın toplantısı düzenledi.

Muharrem Erkek'in açıklamasından önemli başlıklar:

YEDİ ÜYE NE BULMUŞ? 7 kişilik sandık kurulunun önünde seçmenler özgür iradeleri ile oylarını kullandı. Kanuna ve YSK'nın genelgelerine uygun şekilde gerçekleştirildi işlemler. Tüm sandıkların sandık sonuç tutanakları 7 kişilik kurul tarafından imzalanarak, AKP'li ve MHP'li üyelerin de imzalarıyla ilçe seçim kurullarında birleştirildi. Seçim günü seçmenler Anayasa'da yazılı seçim hakkını kullandı. Peki sonra ne oldu. Seçimin kaybedildiği görülünce yeniden yeniden sayıldı. Sonuç değişmeyince sandık başkanlarının bir kısmının kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle seçim iptal edildi. Yedi üye ne bulmuş, toplam 108 sandıkta sayım döküm cetvellerinde sorun var.

NASIL ÇALINMIŞ TEK SATIR YOK: Oylar nasıl çalındı tek bir satır bile yok. 250 sayfalık karara baktık, tamamını okuduk. İlk 12 sayfa AKP'nin itiraz dilekçesinin özeti. Sonraki 84 sayfa YSK'nın yazışmaları. Sonraki 104 sayfa 39 ilçe seçim kurulunun YSK'ya verdiği cevap ve tespitler. 38 sayfada karşı oy yazısı var. Geriye yalnızca 12 sayfa kalıyor. 7 üye 12 sayfa gerekçe yazmaya çalışmış maalesef o da yazılamamış. 754 sandığa baktık. Yalnızca 2 tanesinde sayım döküm cetvelinde eksiklik var. Oy kullanma hakkına sahip olmayan 706 kişi var diyor. 46 bin kişi bildirilmişti. Kararda seçmenin iradesinin nasıl sakatlandığına dair tek bir ibare yok. Sandık başkanları seçmenin oyunu nasıl değiştirdi, çaldı. Tek cümle yok.

İMZASIZ DENEN SANDIKLARDA DAHİ YILDIRIMIN OYLARI YÜKSEK: Sayım döküm cetvellerinin boş olduğu 18 sandık sonucunda Binali Yıldırım 2352, İmamoğlu 2167 oy. Binali Yıldırım çetele boş denilen sandıklarda daha çok oy almış. 90 sandıkta da imzalar eksikmiş. Bu sandıkların toplam sonucu: Binali Yıldırım 12 bin 17, İmamoğlu 11 bin 853 oy. Burada da Yıldırım çok oy almış. Bu nasıl bir usulsüzlük, organizasyon ki çeteleleri boş olan, imzasız olduğu söylenen sandıklarda dahi Yıldırım’ın oyları çok daha yüksek çıkıyor. Kısa karar veriyor, ona göre hüküm yazılır. Ne yapıyorlar, iptal gerekçesi yapılmamış konuları da gerekçeye yazıyorlar. Bu da zaten karşı oyda yazılmış.

BAŞKAN SEÇİM GÜNÜ GELMEDİ: Yüksek Seçim Kurulu'nun bu kararına kadar sandık başkanına dayanarak iptal edildiğine ilişkin tek bir karar yok. Kamu görevlisi olmayan 754 sandığa 532’sinde özel okullarda öğretmen. Kalanlar da bankalarda çalışanlar. Bu insanları itham ederek, yaptıkları bir usulsüzlüğü ortaya koymadan seçimi iptal ettiler. Yasaya göre, sandık kurulu belirlendi, sandık başkanı seçim günü gelmedi. Ne olur? Aralarındaki en yaşlı üye başkanlık yapar. Sandık kurulu başkanı kamu görevlisi değil ise seçim yapılamaz, oylar geçersiz sayılır demiyor yasa.