İYİ Parti'nin 'Yurtta Sulh Konseyi' önergesi reddedildi

"Yurtta Sulh Konseyi'nin siyasi ayağının ortaya çıkarılması" için önerge veren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray: Sonunda iş Genel Başkanımıza ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözüne atıfta bulunduğu için seçilmiş İstanbul Belediye Başkanının olmadığı Belediye Meclisi salonunda dil uzatılmasına vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın, 15 Temmuz darbe girişimi ile gündeme gelen "Yurtta Sulh Konseyi"nin siyasi kanadının araştırılması verdiği soru önergesi reddedildi. MHP "çekimser", AK Parti ise "ret" oyu kullandı.

TBMM Genel Kurulu'nda önergeyle ilgili olarak söz alan Aytun Çıray, 15 Temmuz’un Boğaziçi Köprüsü'nün akşam erken saatlerde tek yönlü olarak trafiğe kapatılmasıyla başlatıldığına dikkat çekti. Bu nedenle olayın ilk anda bir darbe değil de bir terör saldırısı olarak düşünüldüğünü belirten Çıray, daha önceki darbelerin sabaha karşı gerçekleştirildiğini hatırlatarak bunda da "vatandaşa silah doğrultmaktan zorunda kalınmayacak olmasının" belirleyici olduğunu söyledi.

Çıray, önceki darbelerde darbecilerin amaçlarını siyasi iktidarların güya bozdukları siyasi, sosyal dengeleri yeniden tesisiyle sınırladıklarına işaret ederek, 15 Temmuz darbe girişiminin bu şablonun tamamen dışında olduğunu belirterek, “Yargıya ve devletin diğer kurumlarına olduğu gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kilit mevkilerine yerleştirilen, sızan dinbaz bir yapılanma, hiçbir ülkede benzerine rastlanmayan türden dehşetengiz bir darbe teşebbüsünü hayata geçirmiştir” dedi.

'ALLAH'IN LÜTFU DENİLEREK AT İZİ İT İZİNE KARIŞTIRILDI'

TBMM 15 Temmuz Araştırma Komisyonun, "darbeyi Allah’ın lütfu olarak niteleyip sözde başkanlık sistemi için katalizör olarak kullanmak isteyenler tarafından battal hale getirildiğini" belirten Çıray, böylece teşebbüsün yarı karanlıkta bırakılarak at izinin it izine karıştırıldığını söyledi.

Komisyonun çalışmalarını hakkıyla tamamlayamamış olmasının büyük sorunlar ortaya çıkardığını belirten Çıray, "asıl FETÖ'cüler ortalıkta cirit atarlarken, sonunda iş Genel Başkanımıza ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ sözüne atıfta bulunduğu için seçilmiş İstanbul Belediye Başkanının olmadığı Belediye Meclisi salonunda dil uzatılmasına vardı" dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Çıray, konuşmasını şöyle noktaladı:

"İlgili şahsı ciddiye almıyoruz tabii. Çünkü ahmakça bir kibirle Suriye politikalarını bu sözün inkarı üzerine kuran bakanlarınız varken bu zavallı müfteriden, başta Atatürk olmak üzere, Osmanlı paşalarının acı tecrübelerden damıttıkları bir kurtuluş mirası olan 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözünü anlamasını beklemek, haksızlık olurdu. Artık bu hamasi iftiraların önünü tamamen kapatmak amacıyla verdiğimiz,  Yurtta Sulh Konseyi üyelerini ve gerçekleri aydınlatmak üzere demokrasi ve insanlık adına bu önergemize tüm partilerimizin desteğini bekliyor saygılar sunuyorum.”

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, AK Parti'nin ret oylarıyla önergenin reddedildiğini açıkladı. Türkkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Yurtta Sulh Konseyi’nin siyasi işbirlikçilerinin ortaya çıkarılması için verdiğimiz Araştırma Önergesi, Ak Parti’nin RED, MHP’nin ÇEKİMSER oyları ile reddedildi" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)