İmamoğlu'nun vaatleri İBB Meclisi'nde kabul edildi

İBB Meclisi toplantısında, çoğunluğu CHP tarafından gündeme getirilen birçok indirim teklifi, oybirliği ile kabul edilerek komisyonlara gönderildi. AK Partili Faruk Gökkuş, "Toplu ulaşımın ücretsiz olmasını sağlayan AK Parti belediyeciliğidir" derken CHP'li Tarık Balyalı "Muhalefet dersini gerçekten çok iyi çalışmış. Ekrem İmamoğlu'nun esintisi bile yetti" ifadelerini kullandı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekrem İmamoğlu'nun YSK kararıyla mazbatası alınmadan önce arasında yer alan akbil ve su indirimi AK Parti tarafından İBB Meclis'inde gündeme getirildi, oy birliğiyle kabul edildi. Komisyonlarda görüşülecek teklifler yeniden İBB Meclisi'ne gönderilecek ve 15 Mayıs'taki toplantıda ele alınacak.

Su ve akbil indiriminin kabul edilmesinin ardından Facebook, Twitter ve Ekşi Sözlük'te indirimlerin İmamoğlu'nun vaatleri arasında yer aldığı tartışması sürdü. Cumhur İttifakı'nın İBB Adayı Binali Yıldırım "İmamoğlu'nun vaatleri yerine getiriliyor" tartışmalarına ilişkin, "Bu doğru değil. Benim su ile ilgili indirim vaadim benim de var onun da var ama yöntem farklı" açıklaması yaptı.

İmamoğlu’nun seçim projelerini sahiplenen Yıldırım’ın 31 Mart öncesinde katıldığı bir TV programında, indirimli su ve indirimli ulaşım için kaynakların yetersiz olduğunu belirttiği ortaya çıktı.

Yıldırım’ın seçim öncesi Habertük'te katıldığı programda, “Kaldıramayacağınız bir maliyet. Yüzde 40 bir indirim. İETT destekleniyor.Suyu destekle, gazı destekle, ulaşımı destekle… Ne yapacaksın İstanbul’un temel yatırımlarını ne ile yapacaksın?” ifadelerini kullandığı görülüyor.

SINAVLARA GİRECEK ÖĞRENCİLER VE GÖREVİLER İÇİN ÜCRETİZ ULAŞIM TEKLİFİ

Ardından 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile 15 ile 16 Haziran tarihlerinde yapılacak Yüksek Öğretim Kurumu sınavlar görecek öğrencilerle 14-20-21-28 Temmuz gerçekleştirilecek Kamu Personeli Sınavlarına gireceklerin de tüm toplu araçlarıyla ücretsiz seyahat etmeleri teklifi yapıldı. 25 ve 26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Açık Öğretim Sınavlarına girecek öğrenci ve görevlilerin de sınav yerlerine ulaşımının ücretsiz sağlamaları önerisinde gündeme getirildi. 1 Haziran'da gerçekleşecek Lise Geçiş Sınavı'na girecek olan öğrencilerle bu sınavda görev alacak kişilerinde ücretsiz toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanmaları teklif edildi.

İBB Meclisi'nde Gül ve Arınç'lı tartışmaİBB Meclisi'nde Gül ve Arınç'lı tartışma

'SU FATURASINDA KİŞİ SAYISINI ESAS ALAN TARİFE' ÖNERİSİ

Ramazan Bayramı nedeniyle 4 Haziran 2019 saat 06.00'dan 6 Haziran 2019 saat 24.00'e kadar tüm toplu oluşum araçlarından ücretsiz yolculuk yapmaları teklifi de ele alındı. Ardından yine İmamoğlu tarafından gündeme getirilen su indirimi, su faturalarında "hanede yaşayan kişi sayısını esas alan tarife modeline geçilmesi" olarak önerildi. AK Parti grubu tarafından sunulan teklifte, "Halihazırda uygulanan hane bazlı tarifeden kişinin günlük ihtiyacına göre kademe belirleyen ve birim fiyatında yüzde 40 indirim" öngörülüyor.

CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise 12 yaşından küçük çocukların tüm toplu araçlardan ücretsiz faydalanmaları ve 0-4 yaşındaki çocukların annelerinin ücretsiz yolculuk yapmalarının teklif etti. CHP ayrıca su indirimi yapılmasını da talep eden teklifini Meclis gündemine getirdi.

GÖKKUŞ: CHP BU NOKTAYA GELDİYSE AK PARTİ'NİN BAŞARISIDIR

Yapılan tekliflerin ardından konuşan AK Parti İBB Meclisi Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, "Bu ülke hepimizin. Kimse, kimsenin ne yediğine, karışmasın. CHP de bu noktaya geldiyse bu başarı AK Parti'nindir. Bununla gurur duyuyoruz. Ayrıca sadece CHP Atatürk'ü sahiplenmekten kurtulsa ve O'nun toplumun ortak değeri olduğunu kabul ederse, hiçbir mesele kalmayacak. Bu geleneği başlatan AK Parti'dir. Toplu ulaşımın ücretsiz olmasını sağlayan AK Parti belediyeciliğidir" dedi.

BALYALI: İMAMOĞLU'NUN ESİNTİSİ BİLE YETTİ

CHP'li Balyalı ise yaptığı konuşmada, AK Parti'yi muhalefet olarak niteleyerek şunları söyledi:

"Muhalefet dersini gerçekten çok iyi çalışmış. Çok ciddi teklifler gündeme getirdiler. Önceki dönemde Hakkı Sağlam arkadaşımız pek çok konuyu gündeme getirirdi. Bugün de Faruk Bey, çok konuyu gündeme getirerek Hakkı Sağlam'ı aratmadı. 'Her şey çok güzel olacak' demiştik. Oluyor. Ekrem İmamoğlu'nun esintisi bile yetti. 23 Haziran'dan sonra bu iş esintiye döner. 25 sene sonra da olsa İstanbul halkına ucuz toplu ulaşım sağlamak için girişimde bulundukları için AK Parti grubuna da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bağımlılıkla ilgili teklifleri için de teşekkür ediyorum."

Tekliflerin sunulması ve yapılan konuşmaların ardından İBB Birinci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, önerileri oyladı. Tüm indirim önerileri oy birliğiyle kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi. Komisyonlarda görüşülerek meclise gönderilecek teklifler, 15 Mayıs 13.30'da gerçekleşecek toplantıda ele alınacak. (HABER MERKEZİ/AA)