HDP’den Öcalan’la görüşme açıklaması: Bizim hesabımız ölümlerin durması

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesinin YSK’nın İstanbul kararıyla ilişkilendirilmesini değerlendirdi, “Bunlar ayarlandı mı ayarlanmadı mı, orasını bilmiyoruz ama HDP olarak bizim hesabımız ölümlerin durması, daha fazla tabut çıkmadan müdahale edilip bu sürecin bitirilmesi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İmralı’da hükümlü bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesi “Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?”, “İstanbul seçimlerinde HDP’nin desteği için adım mı atılıyor” yönünde yorumlara yol açtı.

Çözüm süreci ile ilgili iddialara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir çözüm süreci diye bir şey söz konusu değildir” yanıtı verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi Başkanı Fahrettin Altun da "Yeni bir çözüm süreci yok. Öcalan'ın açıklamasına bakıp bu yorumu yapanlar yanılır” dedi.

TECRİT GÜNDEMDEN ÇIKMALI

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da söz konusu görüşmeyi “yeni bir müzakere, diyalog sürecinin başlangıcı” olarak görmediklerini söyledi. Görüşmeyi ölüm oruçlarında kritik bir sürece girilmesiyle ilişkilendiren Kurtulan, “Sonuçta yasal hakların kullanımı ile ilgili bir sorun var. 8 yıldır avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu sürede sadece 2-3 kez aile görüşmesi oldu. Bunun bitmesi gerekiyor” dedi.

Görüşmeye karşın cezaevinde ölüm orucu ve açlık grevi yapanların "görüşmelerin rutinleşmesi ve normalleşmesi" için "devam" kararı aldığına dikkat çeken Kurtulan, “Yasal bir hak olan bu talep karşılanmalı, bu artık Türkiye’nin gündeminden çıkmalı” dedi.

DEMOKRASİDEN YANA TAVRIMIZ DEĞİŞMEDİ

Kurtulan Öcalan ile avukatların görüşmesinin YSK’nın İstanbul kararını verdiği gün açıklanması üzerine yapılan çeşitli yorumları da değerlendirdi. Kurtulan, “Bu görüşmenin İstanbul seçimiyle ilgili olduğunu düşünüyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz seçimle ilgili olacağını düşünmüyoruz. Olması gereken, gecikmiş bir adım atıldı. Buraya denk mi getirildi, özellikle mi ayarlandı bilmiyorum ama çoktan bu adımın atılması, bu işin bitirilmesi, ölümler olmadan buna müdahale edilmesi, bu yasal hakkın kullanımı için adımlar atılması gerekiyordu. Avukatların beyanı perşembe günü görüşme yapıldığı yönünde. 2 gün notlar tutuluyor sonra veriliyor. Bunlar ayarlandı mı, ayarlanmadı mı ben orasını bilmem. HDP olarak bizim hesabımız ölümlerin durması daha fazla ölüm yaşanmadan tabut çıkmadan müdahale edilip bu sürecin bitirilmesi. Öcalan’ın üzerindeki tecridin kalkıp avukat ve aile görüşmesinin sağlanması” dedi.

Fatma Kurtulan, YSK’nın yenileme kararı verdiği İstanbul seçimleriyle ilgili HDP’nin stratejisinde bir değişiklik olmadığını söyledi. Kurtulan, “Demokrasiden yana tavrımız dünden bu yana değişmedi. Her zaman aynı noktadayız. Biz “demokrasi ittifakı” dedik. Böyle tabir ediyoruz ama seçimde nasıl bir tutum alınacak, sahada neler yapılabilir, tüm bunları ilgili kurullarda görüşüp, demokrasi güçleri ile ortaklaşma üzerinden adımlarını atarız” dedi.

Kurtulan, YSK’nın iptal kararı için de, “Kararı kesinlikle kabul etmiyoruz. YSK Cumhur İttifakı’nın dayatmasına boyun eğmiştir. O talimatlar doğrultusunda hareket etmiştir” dedi.