Öztrak: S-400 nedeniyle olası ABD ambargosu ekonomi için ilave risk

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ekonomideki gelişmeler hakkında partilerinin önerilerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomi paketinin eksinin olmadığını söyleyen Öztrak, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemi nedeniyle olası bir ABD ambargosunun ekonomi için ilave risk olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Ekonominin toparlanması için partilerinin önerilerini açıklayan Öztarak, “Adeta bir aile şirketi görüntüsü veren sarayın Bakanlar Kurulu'nun elden geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

"Türkiye’nin iç kırılganlıkları ekonomideki belirsizliği arttırırken, sınırlarımızı yanındaki gelişmeler de belirsizliklere ilave katkılarda bulunmaktadır" diyen Öztrak, "S-400 nedeniyle olabilecek ABD ambargosu ekonomimiz için ilave risktir" ifadelerini kullandı.

'BEKLENTİLERİ DÜZELTECEK PROGRAM GÜVEN VEREN KADROLAR ELİYLE YÜRÜRLÜĞE SOKULMALI'

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde Merkez Bankası'nın Nisan ayında yapılması beklenen Genel Kurul toplantısı, 18 Ocak’ta gerçekleştirildi. Banka'nın Nisan’da devir edilmesi gereken 37 milyar liralık kârının yüzde 90'ı Hazine'ye devredildi.

Öztrak bu gelişmeyi hatırlatarak, “Kalıcı toparlanma için ülkede belirsizliğin ortadan kalkması, ekonomide beklentileri düzeltecek programın güven veren kadrolar eliyle yürürlüğe sokulması gerekiyor” dedi.

‘SPEKÜLASYONLARI ARTTIRIYOR’

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo faizini yüzde 24 seviyesinde sabit bıraktı ve fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini belirtti. “İhtiyaç halinde ek sıkılaştırma" ifadesini de açıklama metinden çıkardı.

Banka’nın kararını değerlendiren Öztrak, “Merkez Bankası'nı politika faizi dünyadaki en yüksek politika faizlerinden birisi zaten” dedi ve “Merkez Bankası rezervlerine yönelik gerçek verilerin açıklanmaması döviz kuru üzerindeki spekülasyonları daha da arttırıyor” ifadelerini kullandı.

‘EKONOMİ PAKETİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" isimli yeni ekonomi paketini 10 Nisan günü açıklamıştı. Paketin ekonomiye etkisinin olmadığını söyleyen Öztarak, “Açıklanan paketin etkisi olmadı. Toplumun tüm kesimlerin görüşü alınmadan çıkarılan bir paketti. Kimse o paketi duymadı. Zamanlaması iyi yapılmamış bir paket. Bu iktidara ekonomi politikaları konusunda güven yok. Adımlar atılmalı, bu adımları göremiyoruz. Başka şeylerle uğraşıyorlar” diye konuştu.

CHP’NİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Öztrak, Türkiye ekonomisinin düzelmesi için partisinin önerilerini açıkladı:

“Siyasi atmosferi zehirleyen ve belirsizlikleri arttıran dil terk edilmeli, Türkiye seçim atmosferinden çıkmalı. Ekonomi yönetimi ehil ellere verilmeli. Kurumsal yapı yeniden toparlanmalı. Türkiye aile şirketi değildir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biridir ve bu ciddiyetle yönetilmelidir. Ekonomik veriler üzerindeki kuşku bulutları dağıtılmalı. Piyasa dışı müdahalelerle ekonominin yönetilemeyeceği anlaşılmalı ve piyasaları ikna etmeye çalışılmalıdır. Sorunları doğru teşhis eden bir ekonomi programı ortaya konulmalı ve programın tasarımında tüm sosyal kesimlerin görüşü alınmalıdır. Ekonomik ve Sosyal Konsey derhal toplanmalıdır. Meclis’teki komisyonlardan etkin şekilde yararlanmalı. İç talep azalırken dış pazarlara erişimi kolaylaştıracak ekonomi diplomasisine ağırlık verilmeli.”

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde iktidarın kutuplaştırıcı dillinin ekonomiyi etkilediğini ifade eden Öztrak’ın konuşmasından satır başları şöyle:

TÜRKİYE SEÇİM ATMOSFERİNDEN HÂLÂ KURTULAMADI: Milletimiz sandıkta onu uyardı. Bu uyarıyı anlamak istemeyen iktidar sandık sonuçları üzerinden mızıkçılığa başladı. Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan baskılar siyasi atmosferi kirletmeye devam ediyor. Seçimlerin üzerinden 25 gün geçmesine rağmen Türkiye seçim atmosferinden hala kurtulamadı.

YATIRIMCININ CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİN SAĞLANAMAYACAĞI ALGISINI GÜÇLENDİRİYOR: Bu ülkenin kurucu partisinin genel başkanına yönelik organize şiddet toplumsal fay atlarının geldiği noktayı ortaya koymaktadır. Bu ekonomik krizi daha da derinleştirirken, ağırlaşan ekonomik kriz dönüp sosyal gerginliği arttırmaktadır. Türkiye kısır döngü için de dolaşıp durmaktadır. Planlı linç girişimini durdurmayan hatta şiddeti makul ve mazur göstermeye çalışan iktidar unutmasın ki yatırımcıların can ve mal güvenliklerinin sağlanamayacağına yönelik algıları güçlendirmektedir.

İÇ KIRILGANLIKLAR BELİRSİZLİĞİ ARTTIRIYOR: Türkiye’nin iç kırılganlıkları ekonomideki belirsizliği arttırırken, sınırlarımızı yanındaki gelişmeler de belirsizliklere ilave katkılarda bulunmaktadır. Uluslararası petrol fiyatları İran ambargosunun sona erecek olması nedeniyle hızla artmaktadır. Gerek petrol fiyatlarındaki artış, gerekse ülkemizin de bu muafiyetten faydalanmasının sona erecek olması nedeniyle ekonomimiz etkilenmektedir. S-400 nedeniyle olabilecek olası ABD ambargosu ekonomimiz için ilave risktir. (DUVAR)