CHP'nin yerel seçim başarısında 3 etken

İstanbul ve Ankara’nın aralarında bulunduğu 5 yeni büyükşehir belediyesi kazanarak önemli bir başarı elde eden CHP’de bu başarının nedeni 3 başlıkta ele alınıyor. Birincisi doğru ve değişmeyen ittifak stratejisi, ikincisi iktidar blokunun tahriklerine karşın birleştirici dil kullanılması, üçüncüsü de doğru aday tercihi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından 17 gün İstanbul’da sandık nöbeti tutan CHP yöneticileri Ankara’ya dönmeye başladı. Gelecek hafta seçim sonuçlarını değerlendirmeye dönük parti kurullarını toplayacak olan genel merkezdeki ilk değerlendirmelerde seçim sonuçları bir "başarı" olarak nitelendirildi ve bunun nedenleri 3 başlıkta sıralandı.

1- İTTİFAK STRATEJİSİ BAŞARILI OLDU

Edinilen bilgiye göre Türkiye’nin en büyük iki ili İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 6 büyükşehir belediyesine 5 yeni büyükşehir belediyesi ekleyen CHP’de bu başarıda en önemli etkenlerden biri kurulan doğru ittifak stratejisi oldu. İYİ Parti ile ittifak alınan oyun yanı sıra demokrasi, uzlaşma, birleşme adına topluma olumlu bir mesaj verdi. AK Parti-MHP’nin ittifak sürecinde yaşanan 3 değişiklik ise kırılma ve küskünlüklere yol açtı. En başta doğru kurulan ve hiç değişmeyen CHP-İYİ Parti işbirliği ise güven verdi.

2- İKTİDARIN DİLİ REALİTE İLE ÖRTÜŞMEDİ

CHP kampanyasını sevgi ve huzur üzerine kurdu, söylemi de ayrımcılığa karşı birleştirme üzerine oldu. İktidar blokundan gelen tüm tahriklere karşın seçimlerin yerel seçim olduğu unutulmadı, çalışmalarda aday ve yapılacak hizmetler öne çıkarıldı. Belediye başkan adayları da kenti daha iyi yönetecekleri, kucaklayıcı olacakları, ayrıştırmayacakları noktasında topluma doğru mesajlar verdi. Genel başkandan, adaylara, milletvekillerinden üyelere kadar aynı anlayış, ortak bir tavır içinde olundu. İktidar blokunun seçim kampanyasında başta “beka” olmak üzere kullandığı argümanlar ise Türkiye’nin realitesi ile uyuşmadı.

3- DOĞRU ADAY TERCİHİ FARK YARATTI 

Yeni kazanılan büyükşehirlerdeki belediye başkan adaylarının tamamı ilçe belediye başkanıydı. Bu deneyimle adaylar çalışmaya başladığı gün ne yapacağını bilerek yola çıktı. Bu da kampanyaya büyük güç verdi.

BELEDİYE BAŞKANLARI ANKARA’YA DAVET EDİLECEK

Türkiye’nin nüfus ve ekonomik güç açısından çok büyük kentlerini yönetecek olan CHP’li belediye başkanları için asıl şimdi önemli bir yerel yönetim sınavı ile karşı karşıya. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tüm belediye başkanlarına görevlerini yürütürken dikkat etmeleri gereken "10 temel ilke" içeren bir taahhütname gönderdi. Ancak süreç bununla sınırlı olmayacak. Önce büyükşehir belediye başkanları Ankara’ya davet edilerek Kılıçdaroğlu başkanlığında bir toplantı yapılacak. Daha sonra da tüm belediye başkanlarının davet edileceği kapsamlı bir başka toplantı düzenlenmesi bekleniyor.  (DUVAR)