Sırrı Sakık: Muş’ta devletle yarıştık

Ağrı Belediyesi Eş Başkanlığı yaparken yerine kayyım atanan Sırrı Sakık, 31 Mart yerel seçimlerinde Muş Belediye başkanlığına aday oldu. Seçimin adil olmadığını ve hile yapıldığını iddia eden Sakık, seçimlerin yeniden yapılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

MUŞ - Muş’ta hava ilginç bir seyir izliyor. Arada çok güzel bir güneş açıyor ve çay ocaklarında vakit öldürenler sandalyelerini kapıp güneşe çıkıyorlar. Sonra birden hava dönüyor ve yağmur başlıyor. Bu yağmurlardan birine ben de yakalandım. Aslında karla karışık bir yağmur demek daha doğru. Çay ocağını işleten adam, “Biz şilope diyoruz hocam” dedi. “Şilope” Kürtçede karla karışık demek.

Bu arada aklıma düşüyor, Muş, mesela Diyarbakır’dan farklı olarak, tamamen Kürtçe konuşuyor. Diyarbakır’da kendilerini “şehirli olarak tanıtanların büyük çoğunluğu Kürtçe konuşmaz ve bunlar “Anlıyorum ama konuşamıyorum” kesimini oluşturur. Şehirli kimliğine sahip çıkmak için, köylü ile arasına mesafe koymak için icat edilmiş bir kavramdır “Şehirli”. Muş’ta da kendilerini “Yerli” olarak tanıtan bir kesim var. Onlar da kendilerini sonradan Muş’a yerleşmiş köylülerden ayırmak için kullanıyorlar bu “Yerli” olma halini.

Çay ocağını işleten adamla seçim sonuçlarını da konuştuk elbette. Sırrı Sakık ile söyleşi yapacağımı öğrenince, “Hakkıdır, sonuna kadar itiraz etsin” dedi. Ama hakkaniyetli bir seçim yapılmadığını düşünüyordu ve itirazın kabul edileceğinden de pek umutlu değildi. Sonra Ahmet Türk örneğini vererek, “Hele sor ona” dedi, “Neden Ağrı’dan aday olmadı? O da Ahmet Türk gibi kayyımı gönderseydi ne güzel olurdu.”

'AKP'Lİ ADAY SOKAKTA ÇALIŞMA YAPMADI, EVLERE GİDİP YALVAR YAKAR OY İSTEDİLER'

Ağrı Belediyesi Eş Başkanlığı yaparken yerine kayyım atanan ve 31 Mart yerel seçimlerinde Muş’tan aday olan HDP’li Sırrı Sakık yorgun görünüyordu. “Üç gün doğru dürüst uyku uyuyamadım” dedi. Şimdi de başka konukları gelecekmiş ve İl Seçim Kurulu’na yaptıkları itiraz ile ilgili gelişmeleri takip edecekti. Söyleşiye lafı çok uzatmadan başladık.

Daha ben soru sormadan Sakık nasıl bir seçim süreci yaşadıklarını anlatmaya başladı: “Öncelikle şunu söylemeliyim: Devlet Muş’u kaybetmemek için elinden geleni yaptı. Buraya bakanları, bürokratları yığdılar. Vali de emniyet müdürü de AKP’ye çalıştı. Her gün biri buradaydı ve vaatlerde bulundular, ‘Sakık seçilirse havaalanının adını değiştirecek’ gibi akla ziyan algı yapmaya çalıştılar. Burada AKP’li adayın seçim için sokakta çalıştığını görmedik. Evlere gidip yalvar yakar oy istediler ancak. Ama biz sokaktaydık, halkımızla birlikteydik. Bu caddeleri tek başıma dolaştım, insanlarla kucaklaştım. Sonunda Muş halkının teveccühüyle seçildiğime inanıyorum. Ama hile yaparak oylarımızı çaldılar. İşte 3 gündür Muş halkının iradesinin gasp edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz.”

Yorgun ama kararlı görünüyordu Sırrı Sakık. Geçersiz sayılan 2 bin 500 oyun kendilerine ait olduğuna inanıyordu ve bu nedenle oyların yeniden sayılmasını talep ediyordu. İlçe Seçim Kurulu itirazı reddedince İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuşlardı. Bir gün önce partisinin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri Garo Paylan ile Hüda Kaya da Muş’a gelmiş, incelemelerde bulunmuş ve seçim sonucunun şaibeli olduğunu vurgulayarak oyların yeniden sayılmasını talep etmişlerdi.

'ADAYI OLMAYAN VATAN PARTİSİ'NE OY ÇIKTI'

Hatırlatmak gerekirse: Muş’ta belediye başkanlığına yeniden aday olan AK Partili Feyad Asya, 15 bin 919 oy, HDP’nin adayı Sırrı Sakık ise 15 bin 381 oy aldı. Eski belediye başkanlarından Şerafettin Yatci seçime bağımsız aday olarak girdi ve 12 bin 237 oy aldı.

Sakık, “103 sandıkta maddi hata tespit ettik” diyerek şöyle örnekler veriyor: “Bir sandıkta 63 oy bir partiye yazılmış, bize sadece 1 oy yazılmış. Muş’ta Vatan Partisi’nin adayı yok ama sandıkta 119 oy Vatan Partisi’ne çıkmış. Bu nasıl mümkün olabilir? Belediye meclis üyeliğinde 16 bin oy almışız. Belediye başkanlığı için 15 bin 513 oy. Aradaki bu farka da bakmamız lazım. 2 bin 500 oy geçersiz sayıldı, biz bu oyların büyük çoğunluğunun da bize ait olduğundan eminiz.”

Aldıkları oyların özellikle AK Parti’ye ve diğer partilere yazıldığını belirten Sakık, “Seçim sonucunu değiştirmeye çalıştılar ancak emin olun Muş halkının vicdanında ve gönlünde belediye seçimini biz kazandık” dedi.

Sırrı Sakık ve Vecdi Erbay

'AKP İLE DEĞİL DEVLETLE YARIŞTIK'

Sakık, seçim günü sandıklar açılmadan AK Partililerin saat 5’te davul zurnalarla kutlama yaptığını söyledi. Muş Valisi’nin de AK Parti adayını kutladığını belirten Sakık şöyle konuştu: “İtirazlarımız devam ederken ve mazbata henüz verilmemişken ilin valisi bir algı operasyonuyla gidip AKP adayını ziyaret etti. Kutlamak için bu acelesi nedendir? Daha itirazlarımız devam ediyor. İl Valisi daha sonra 15 gün süreyle toplantı ve gösteri yasağı kararı aldı. Hukuki bir süreç işliyor, yasal hakkımızı kullan arak seçim sonucuna itiraz ettik. Bu yasak neden? Halkı baskı altında tutmaktan başka ne anlamı olabilir? Zaten seçim günü Seçim Kurulu’nun önüne Özel Tim’leri, Akrep’leri, TOMA’ları yığmışlardı. Bütün bunlarla yapılacak hilelerin üstünü örtmeye çalıştılar. Bir algı yaratarak halkı yıldırmaya çalıştılar. Şunu söylemek istiyorum, biz Muş’ta AKP ile değil, devletle yarıştık. Devlet Muş’u kazanmayalım diye bütün gücünü kullandı.”

'SEÇİM YENİDEN YAPILSIN, YİNE KAZANIRIZ'

Muş’ta her şeye rağmen seçimi kazandıklarını ileri süren Sırrı Sakık, “Bir daha seçim yapılsa bir daha kazanırız. Seçimlerin bir daha yapılmasını talep ediyorum. Biz adil yapılacak bir seçim yarışına hazırız. Çünkü bu seçime hile karıştı, şaibe karıştı. Usulsüzlüklerin hepsini tespit ettik ve öyle itiraz ettik sonuçlara. Bu kadar şaibe varken gidip başkanlık koltuğunda oturmayı da doğru bulmam. Bakın, İstanbul’da itirazlar kabul ediliyor ama Muş’ta bizim yaptığımız itiraz reddediliyor. Çünkü Muş’ta farklı bir hukuk var” şeklinde konuştu.

Belediye başkanı adaylığı için partisi tarafından kendisine başka illerin de teklif edildiğini söyleyen Sakık, “Ancak ben Muş’u tercih ettim. Muş şimdiye kadar bizim partimiz tarafından yönetilmedi. Burada bir hareketlilik yaratırım, hem partime hem de Muş’a katkı sunarım diye düşündüm. Buraya gelince halkın desteğini gördüm ve sonuçta seçimi kazanabileceğimizi gösterdik. Ama halkın iradesi baskıyla, hileyle gasp edilmeye çalışılıyor. Bu yüzden diyorum ki halkın iradesine yeniden başvuralım” dedi.

‘ZOR BİR ŞEHRİ TERCİH ETTİM’

Ağrı’da çok zor bir seçim kazanmıştı Sırrı Sakık. AK Parti’nin itirazları üzerine defalarca oylar yeniden sayılmıştı. Sonunda kazanmıştı seçimi ancak OHAL döneminde yerine kayyım atandı. Yaklaşık 2 buçuk yıldır kayyımla yönetilen Ağrı Belediyesi’ni, 31 Mart seçiminde AK Partili Savcı Sayan kazandı.

Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise 31 Mart seçiminde yeniden aday oldu ve seçimi kazandı. Bu örnek, Sırrı Sakık da Ağrı’dan aday olsaydı seçimin sonucu değişir miydi sorusunu getiriyor.

Sakık, Ağrı ile Muş’un koşullarının birbirine çok benzediğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Orada bir kez kazandım, benim bir daha aday olmama gerek yoktu. Belki partinin bazı yanlışları oldu ve Ağrı’da seçimi kaybettik. Oysa Ağrı’da kazanacağımıza inanıyordum. Muş zor bir yerdi ve ben zor yeri tercih ettim. Ağrı’da kazandığımız zaferin bir benzerini Muş’ta kazanalım istedim. Bu yüzden bir yeniden Ağrı’da aday olmak istemedim.”

Sırrı Sakık, son olarak şunları söyledi: “İtirazlarımız İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilince İl Seçim Kurulu’na başvurduk. Şimdi burada alınacak kararı bekliyoruz. Kararın adil olmasını umuyoruz. Halkın iradesine saygı gösterilsin istiyoruz. Ama bu kadar şaibeli bir seçimin yenilenmesine de hazırız. Çünkü bir kez kazandığımıza ve yeniden kazanacağımıza inanıyorum.”