Erdoğan: Seçim bitti, şimdi mahkeme süreci var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeniden sayım tartışmalarına ilişkin "Seçim süreci bitmiştir. Şimdi olayın mahkeme süreci var. Mahkeme sürecinin patronu YSK'dir. Partiler en doğal hakkı itiraz sürecini çalıştırıyor" dedi. Öte yandan seçim süreci boyunca CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP için 'zillet ittifakı' diyen Erdoğan bu kez 'dörtlü mekanizma' ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, yerel seçimin galibinin Cumhur İttifakı olduğunu savunarak, "Cumhur İttifakı olarak aldığımız oy yüzde 53,3'tür. Karşımızdaki 4'lü mekanizmanın oy noktasındaki durumu yüzde 47 bile değil" dedi.

Cuma namazı çıkışı seçim sonrası itirazlar ve yeniden sayım tartışmalarına ilişkin şunları söyledi:

MAHKEME SÜRECİNDE ÜÇ BASAMAK VAR: Olayın seçim süreci bitmiştir. Şimdi mahkeme süreci var. Bu mahkeme sürecinde de üç basamak var. İlçe seçim kurulları, il seçim kurulları ve YSK var. YSK mahkeme sürecinin adeta patronudur. Nihai karar oradan çıkacaktır. Bu seçimlerin nihai kararını YSK verecektir. YSK nihai kararı verdikten sonra iş bitmiştir. Sağolsun ağzı olan konuşuyor, çünkü yaşamamışlar.

30 BÜYÜKŞEHİRDEN 15'İNİ BİZ ALDIK: Her partinin de skalalarını çalıştırma süreci var. İlde de alınan neticeler bizim çalışmalarımızla örtüşmüyorsa nihai merci YSK'dır. Sonra da YSK hakkımız var. Bu bir hak gaspı değildir. Şu anda da İstanbul'da, Ankara'da, Yalova'da yapılan da budur. Şimdi benim elimde şu var; muhalefet bir şeyler söylüyor. Türkiye genelinde büyükşehirlerde 30'un 15'ini biz aldık. Bunun yanında MHP 1 tanesini aldı. Geri kalan 14 taneyi de onlar almış oldu. Bir diğerine bakarsak, Cumhur İttifakı olarak aldığımız oy yüzde 53,3'tür. Karşımızdaki 4'lü mekanizmanın oy noktasındaki durumu yüzde 47 bile değil. Aramızda böyle bir fark var.

HADDİNİZİ BİLİN (ABD ve Avrupa'dan gelen seçime saygılı olunması çağrısı): Türkiye'nin içişlerine karışma gayreti içinde olan ABD ve Avrupa'nın bunu bilmesi lazım. Haddinizi bilin. Siz bu itirazları yaptınız. ABD'de örnekleri var. Herkes haddini bilecek. Yüzde 83'e varan bir katılımın olduğu bir demokrasi dersi dünyaya verilmiştir.

BUNLARIN DERS ALMASI LAZIM: Biz 51 ilin 24'ünü almışız, 10'unu MHP almış. Burada da Cumhur İttifakı fark atıyor. 911 ilçenin 511'ini biz almışız, 135'ini MHP almış, toplamda ilçe belediyelerinin yüzde 70'ini almıştır. Bunların bir ders alması lazım. Beldelerde 386 belde var. Bunların 202'sini biz aldık. MHP 89 aldı. Toplamda Cumhur İttifakı olarak yüzde 75. Diğerleri nal topluyor. Millet Cumhur İttifakı'na gönlünü vermiştir. 754 belediyeyi AK Parti olarak aldık.

ALACAĞIN KARARLAR NEREDEN GEÇECEK?: İstanbul'un 39 belediyesi var. Bunun 25'ini Cumhur İttifakı aldı. 1'i MHP'nin 24'ü AK Parti. Burada bir ders var. Belediye Meclisi'ne gelelim. Şu haliyle bile şu anda kahir ekseriyeti Cumhur İttifakı'na aittir. 40-50 tane diğerlerinde. Ankara'da durum daha farklı. 107 bize ait var, 39 4'lü mekanizmaya ait. Bu gerçeği görmeden değerlendirme yapıyorlar. Sen çalışmanı yaparken alınacak kararlar, bunlar nereden geçecek? Komisyonlarda sen istediğin gibi kurabilirim, karar geçirebilirim diyebilir misin? Böyle bir hakkın yok. Ben belediye başkanlığından geliyorum. Bazı kariyer sahipleri ahkam kesiyor. Kitapta yazıldığı gibi değil.

İMAMOĞLU'NUN ANITKABİR TEPKİSİ: Bütün bunları yönetirken bir şeye dikkat edeceğim. Şu anda bir Anıtkabir olayı yaşandı. İstanbul'dan beyefendi çıkıyor, gidiyor. Sen mazbatanı aldın mı, almadın. Anıtkabir'in protokol işlemi nedir haberi yok. Orada buna kılavuzluk yapanlar, onlar da yanlış kılavuzluk yaptılar ve burada sen git Misak-ı Milli Kulesi'nde deftere nasıl yazılacağını da bilmiyor. Böyle bir şeyi zaten yazma hakkın da yok. Belediye başkanlığı mazbatanı alırsın, eyvellah. O zaman bunu rahat rahat yaparsın. Buna da kimse mani olmaz. Ama şu andaki yaptığı işlev, bir defa protokol usulü açısından kesinlikle yanlıştır. Bizler hiçbir zaman oradaki usule aykırı hareket etmedik. Usul, erkan öğrenemeden, yanlış yola düştüler. Mazbatasını almadan, altına böyle bir isim işledi. Milli Savunma Bakanlığı da defteri çekti aldı.

RUSYA ZİYARETİ VE S-400 KONUSU: Bizim Rusya ziyaretimizin bu defaki olanı, üst düzey stratejik konsey toplatımızın Rusya ayağıdır. Burada S-400 önemli bir yer tutuyor. ABD'nin söylemleri çok yanlış. Biz S-400'le ilgili süreci bitirdik. Ödemelerimiz devam ediyor. ABD'ye teklifimiz vardı. Ama ABD bize uygun şartlarda Patriotlar da tanımadı. Biz de şu anda oraya sıcak bakmıyoruz. Temmuz ayında da S-400 teslimatı başlayacak. F-35 konusunda önüne gelen bir şey söylüyor. 3'üncüyü de teslim ettiler, 4'ncü de gelecek. Bizim pilotlarımız bir general öncülüğünde çalışmaları yürütüyorlar.

(HABER MERKEZİ)