'Ankara'yı Mansur Yavaş alacak, Yenimahalle'yi de ben'

Ankara Yenimahalle Belediyesi'nin halihazırdaki başkanı ve yerel seçimde başkan adayı olan Fethi Yaşar, 31 Mart'ta yeniden seçileceğinden emin. Yaşar, "Büyükşehir arkamda yok, iktidar arkamda yok ve köstek var bir de. Ama buna rağmen büyük bir başarı elde ettik. Çünkü ben üretimden, kaynağın nasıl verimli kullanılacağını bilerek geldim," diyor. Yaşar, iktidarın dilini "Yanıyor mutfaklar, sokakta insanlar işsiz. Esnaf siftah yapmadan dükkân kapatıyor. Sanayi durmuş. Bunları gündemden düşürmenin yolu, din, ırk, mezhep veya beka…" diyerek eleştiriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’nin Ankara’daki kalelerinden biri olarak tarif edilen Yenimahalle’nin Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Fethi Yaşar ile başkanlık makamında konuştuk. Yaşar, iki dönemdir oturduğu koltuğu, üçüncü kez alacağından emin.

CHP ile İYİ Parti’nin yerel seçim anlaşmasına göre İYİ Parti, Ankara’nın CHP’nin elinde olan iki ilçesinde, Çankaya ile Yenimahalle’de aday çıkarmadı. 2009 Yerel Seçiminde yüzde 40.8, 2014 Yerel Seçiminde ise yüzde 51 oy alarak başkan olan Fethi Yaşar, pazar günü yapılacak seçimde hem AK Parti hem de MHP seçmeninin kendisine oy vereceğini söylüyor.

CHP’nin Gençlik Kolları başkanlığını yapmış, Yenimahalle’de ilçe başkanlığı görevinde bulunmuş, çok uzun yıllardır siyasetin içinde olan Yenimahalle Belediye Başkanı ve Başkanı Adayı Fethi Yaşar sorularımıza şu yanıtları verdi:

‘HALK BU SEÇİMDE KULAK ÇEKECEK’

Yenimahalle için CHP ile AK Parti’nin başa baş gittiği yorumu yapılıyor. Sonuca ilişkin nedir öngörünüz?

Bu, Türkiye’de belki bugüne kadar yapılan seçimlerde en adil olmayan seçim kampanyası. Devletin bütün olanakları, kaynakları, medyanın yüzde 90’ından fazlası iktidarın güdümünde ve iktidarın adaylarının emrinde. Adil olmayan bir seçim kampanyası yürütmek zorunda kaldı muhalefet. 1965’ten beri siyasetin içindeyim, şunu görüyorum, halk bunlara bir kulak çekimi yapacak.

Yenimahalle’de benim en rahat seçimim görünüyor. Halk son derece duyarlı, heyecanlı. Diğer seçim kampanyalarında bunun yarısını görmedim. Güzel şeyler yaptık Yenimahalle’ye. Bunun da farkındalar. Yenimahalle arkadaşlık, dostluk, hemşehrilik, paylaşım bilincinin olduğu ender ilçelerden biri. Bizde hâlâ komşuluk ilişkileri güçlüdür. Ben 56 yıldır Yenimahalle’de yaşıyorum. Her sokakta birkaç tanıdığım mutlaka vardır. Bu seçim kampanyasını şu ana kadar kendi ahlak anlayışımız içinde götürdük ve en ufak bir olay olmadı, inşallah bundan sonra da olmaz. Çıkan sonuca da demokrasinin gereği olarak saygı gösteririz. Ankara’yı Mansur Yavaş’ın alacağını görüyorum sokakta, Yenimahalle’de de ben alacağım, buna dair bir sıkıntı görmüyorum.

‘KİN VE NEFRET DUYGULARIYLA SİYASET YAPILMAZ’

Bir röportajınızda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimdeki tutumuna ilişkin “Seçime Cumhurbaşkanı mı giriyor, başkası mı belli değil” dediniz. Cumhurbaşkanı’nın seçim meydanlarındaki tutumu, üslubu size nasıl yansıyor?

Taş yerinde ağırdır diye bir söz vardır. Cumhur, hepimizin cumhuru. Oy veren vermeyen hepimizin başkanı. Başımıza bir şey gelirse o toplayacak milleti, baştaki o. Muhalefet liderlerini, iktidarı, hepsini toplayıp çözüm arayacak. Böyle kin ve nefret duygularıyla kamplaşan bir ülkede yapamaz, itimat telkin edemez. Tabii ki söyleyebilir, kendi partisinin simgelerini arttırabilir ama dil yarası yapmaması lazım. Bunu muhalefet de iktidar da yapıyor. Kin ve nefret duygularıyla siyaset yapılmaz. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde de bu böyle yapılmaz.

‘VATANDAŞ BU SEÇİMDE SOĞUMAYACAK ÇÜNKÜ CEBE GİRDİ CEBE!’

Koskoca 13.5 milyon oy alan bir parti terörist ilan edilir mi, akıllı bir yol mu bu? Veya 5.5 milyon oy alan bir parti… İçinde olabilir. Senin işin onları temizlemek. İçişleri Bakanlığı, istihbarat, MİT sende. Bir liste çıkarmışlar. (Yaşar, şu haberi kastediyor: Muhalefet listesindeki adaylar potansiyel suçlu gibi gösterildi) Haklarında ne bir mahkeme kararı var ne başka bir şey. Eyleme gitmiş. Gider! AKP’nin mitingine de gider, CHP’ninkine de. Suç delili varsa niye durdun bugüne kadar? Haklarında soruşturma açsaydın! Varsa devletin bölünmez bütünlüğüne karşı işleri, herkes cezasını çeksin. Ne bu? Burayı kirletirsek vatandaş buradan soğur, oy vermez. Hayır, vatandaş soğumayacak bu seçimde. Bu seçimde cebe girdi, cebe!

‘BENİM, MANSUR YAVAŞ’IN VATANSEVERLİĞİMİZİ TARTACAK TERAZİ YOK’

Yanıyor mutfaklar, sokakta insanlar işsiz. Esnaf siftah yapmadan dükkân kapatıyor. Sanayi durmuş. Üretmiyor, üretse satamıyor, satsa tahsil edemiyor. Üretici, çiftçi perişan. Kentlerin hali perişan. Belediye başkanlarının iki dudağı arasında katrilyonlarca liralık lüzumsuz yatırımlar yapılıyor. Esas yatırımlar yerine kendi egoları için halkın kaynakları heder ediliyor. Bunları gündemden düşürmenin yolu, din, ırk, mezhep veya beka… Benim, Sayın Mansur Yavaş’ın vatanseverliğimizi tartacak terazi yok.

‘ANKARA GÜZEL OLURSA TÜRKİYE GÜZEL OLUR’

Ankara Cumhuriyetin, bütün Türkiye’nin başkenti. Ülkelerin başkentleri simgedir. Samsunlu da Ağrılı da Trakyalı da Ankara ile övünür. Ankara hepimizin. Ankara güzel olursa Türkiye güzel olur. Biz bu sevdadayız, Ankara’dan bir kıymık kopmasın. Ankara yeşil alanlarıyla, otoparklarıyla, ticaret merkezleriyle, kültür alanlarıyla yaşanacak bir kent olsun. Sizin 20 senede getirdiğiniz Ankara bu! Biz de diyoruz ki, bundan farklı bir Ankara düşünüyoruz. Herkesin yaşamaktan mutlu olduğu bir Ankara’yı yaratmak istiyoruz. Buna vatandaş karar verecek. O karara sen de saygı duyacaksın, ben de saygı duyacağım.

‘MANSUR BEY’İ VEYA BİR BAŞKASINI GÖREVDEN ALIRLARSA TÜRK EKONOMİSİ ÇÖKER! O KADAR KOLAY DEĞİL O İŞ!’

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mansur Yavaş’la ilgili sözleri? ‘Seçilirse hem kendisi hem Ankaralı bedel ödeyecek’ dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da CHP, İYİ Parti ve SAADET’in belediye meclis üyeleri arasında PKK ile bağlantılı isimler olduğunu ve bunların seçilmeleri halinde açığa alınacaklarını söyledi. Yani Mansur Yavaş seçilirse görevden alınabilir mi ya da bu sözünü ettikleri isimler?

Hiçbir şey yapamazlar! Halk o oyu versin; eğer onu görevden alırlarsa Türk ekonomisi zaten perişan durumda, bir anda çöker. Demokrasiyi savunan dünya Türkiye ile ilişkilerini yeniden gözden geçirir. O kadar kolay değil o! Mansur Yavaş’a veya bir başkasına bunu yapamaz. Bu seçime girerken muhtar adayından da bizden de temiz kâğıdı istenmedi mi? Verdik onları. Efendim hakkında açılmış dava varmış, şu varmış, bu varmış. Bunların inandırıcılığı yok! Madem suçluydu, niye adaylık teklif ettiniz? Mansur Bey açıklamıştı, AK Parti’den üst makamlardan bana adaylık teklif edildi diye.

‘VEYSEL (TİRYAKİ) BEY GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ BİR İNSAN DEĞİLMİŞ’

Rakibiniz Veysel Tiryaki yumuşak üslubuyla bilinen bir belediye başkanıydı ama bu süreçte onun da üslubu sertleşti.

Veysel Bey beni şaşırttı. Kendisiyle çok iyi ilişkiler içindeydim ama Veysel Bey göründüğü gibi bir insan değilmiş, ben notunu verdim. Hiç hak etmediğim suçlamalar yaptı. Çevresindekiler de yapıyor ama ben bir kere cevap verdim başka vermem. Aday gösterildikten sonra geldi buraya konuştuk. Üzüntülü olduğunu söyledi buraya gelmekten. Dedim, sen olmasan bir başkası olacak. “Sen kazanırsan ben saygı duyacağım, ben kazanırsam sen… Medeni bir yarış olsun!” dedim. Ancak daha sonra incitici konuşmalar yaptı. ‘Yenimahalle köy’ dedi, ‘Yenimahalle’yi Fethi Yaşar idare etmiyor’ dedi.

Nereden geldi Veysel Tiryaki Bey? Küçük bir kasabanın kaymakamlığından. Ben nereden geldim? İki bin iki yüz kişi çalıştıran şirketlerin başından geldim, sırtımda tüp taşıyarak. Tahtaya çivi çakarak geldim. 10 senedir muhalefet belediye başkanıyım. Benim hakkımda da belediye hakkında da açılmış bir soruşturma, dava yok.

‘HERKES HADDİNİ, HAKKINI BİLECEK!’

Yenimahalle köymüş! Yenimahalle köy de niye Altındağ’da, Keçiören’de, Çankaya’da insanlar evini satıp Yenimahalle’ye geliyor? Yenimahalle “Türkiye’nin en güçlü ilçesi”. Bakın bayrak, belge orada. Bu Hükümet verdi. Türk Standartları Enstitüsü ve Avrupa Birliği Standartları Enstitüsü geçen sene 8.5 ay Yenimahalle Belediyesi’ni incelediler. ISO 9000’in de üstünde olan bu belgeyi bir tek belediyeye verdiler Türkiye’de: Cumhuriyetin ilçesi Yenimahalle’ye! Herkes haddini de hakkını da bilecek!

Tamam yaptı. Samanpazarı’nı yaptı. Allah razı olsun. Kimden aldı kaynağını? Benim, Çankaya’nın, Keçiören’in parası. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Kalkınma Ajansı 70 trilyon verdi. Hapishaneyi düzenlemiş(Müze’ye çevrilen Ulucanlar Cezaevini kastediyor. ÖAÇ.) 10 trilyon hapishaneye verildi. Kim aldı peki yeni yapılan yerleri (Samanpazarı’nda)? Bakan çocukları, milletvekili çocukları, AKP’nin çevresindekiler… Orada 40 sene, 70 sene hayatını sürdüren aileleri 18-20 bin lira vererek kovaladılar. Bunları mı konuşayım ben de!

‘TÜRKİYE BİZİ ÖRNEK ALIYOR’

Ben nasıl yaptım? Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin, beş bin kişilik kapalı yüzme spor salonunun ikincisi var mı Ankara’da? Karşıya Pazar Yeri ve Sosyal Tesisleri… Türkiye’de, ilçe belediyeleri içinde kendi kaynağıyla 50 trilyonluk yatırım yapan ikinci bir belediye yok. 674 eser yaptık. Yenimahalle bugün alt yapıda, üst yapıda, hizmet-kültür-spor alanı bakımından eksiği olmayan bir ilçe. Evine giderken ayağı çamura basan kimse yok, kaldırımsız sokağı yok, yapılmamış parkı yok. 10 senede bir milyon 864 bin metrekare yeşil alan yapılmış. Ben bir yerden para almadım. Sadece yasal İller Bankası kaynağı, bir de belediyenin yasal harçları ve emlak vergileri… Tek bir bakanlıktan bir tane araç almadım. 400’ün üzerinde kendi aracımızla hizmet veriyoruz. Her semtte belediye var. Vatandaş buraya gelmeden Batıkent’te, Gazi Mahallesi’nde hizmetini görüyor. Var mı Türkiye’de başka? Türkiye örnek alıyor bizi.

Büyükşehir arkamda yok, iktidar arkamda yok ve köstek var bir de. Ama buna rağmen büyük bir başarı elde ettik. Çünkü ben üretimden, kaynağın nasıl verimli kullanılacağını bilerek geldim.

Biz farklı bir ilçeyiz. Suçun en az olduğu ilçe. Olan suçun da yüzde otuzu dışarıdaki ilçelerden gelip Yenimahalle'de suç işleyenler. Eğitimin en yüksek olduğu ilçe. Bir de Yenimahalle'de Cumhuriyet olgusu çok önemli. Cumhuriyetin ilçesi Yenimahalle... Şehir çocuk gibidir. Bugün bitirirsiniz yarın başka sorun çıkar. Ayağı yere basan, Yenimahalle kaynaklarıyla yapabileceğimiz projelerimle çıktım ve her zaman yaptım. Yenimahalleli de bunun için Fethi Yaşar diyor. Yoksa Yenimahalle'de parti ikinci konumda.

“ÜLKÜCÜ SEÇMENİN YÜZDE 80’İ BANA OY VERİR”

Seçimde AK Parti ve MHP’nin güçlü olduğu yerlerde onların seçmeninin oyunu alan kazanacak. Siz daha önce de MHP seçmeninden oy aldınız. Yine alacak mısınız?

Ülkücü seçmenin yüzde 80'i bana oy verir. Benim onlarla dünya görüşü farkım yok. Ben sol ya da sağ gelenekten gelmem, Cumhuriyetin kurucularının gözüyle ülkeme bakarım. Onlar eşit yurttaşlığa nasıl baktılarsa ben de öyle bakarım. Yenimahalle'de de herkesi o gözle görürüm. AK Parti'den de ciddi oy alacağız, onu da görüyorum sokakta. Geçen seçimde Çayyolu'nu ayırdılar, benim 75 bin oyumu aldılar, yüzde 51 ile seçildim. Bu seçimde çok daha farklı netice alacağız. Yaptıklarımızın yanında ekonomik sıkıntılar sandığa yansıyacak. Ben Yenimahalle'ye vefa borcumu ödemek istiyorum. Çocuklarım burada doğdu, şirketlerim burada doğdu. Burada yaşıyorum. Ben Ankara'nın başka ilçelerini bilmem. Bana büyükşehri de milletvekilliği de verdiler. Hem de 80 öncesi Ecevit döneminde verdiler, kabul etmedim. Profesyonel siyaset düşünmedim.

Bu seçimde de CHP’nin Ankara büyükşehir adayı olabileceğiniz konuşulmuştu ama kabul etmediniz, neden?

Bilmem Ankara'yı. İnsanlar bilmediği sektöre girerse risk vardır. Mamak'ta Çankaya'da ne var bilmem. Yenimahalle'ye 13 yaşında geldim, 56 yıldır da burada yaşıyorum. Bir iş adamı eliyle belediyeciliğin nasıl olması gerektiğini göstermek istedim. Çocukların güzel kreşlerde eğitim gördüğü, gençlerin spor salonlarında kültür merkezlerinde, kadınların sosyal alanlarda olduğu, yaşlıların ikinci bahar yaşadığı bir Yenimahalle'ydi hayalim. Bunu da gerçekleştirdim. Biz bugüne kadar verdiğimiz sözün arkasında durduk. Bu seçimlerde kendi kırgınlıklarım dışında incitici tek bir cümle çıkmadı ağzımdan. Hiç kimseye karşı saygısızlık yapmadım. Umarım kimsenin burnu kanamadan insanlar oyunu kullanacak, çıkan sonuca da saygı duyacağız.