Ataş: Hakkari'de altyapı sorunu kalmayacak

HDP'nin Hakkari Belediyesi eş başkan adaylarından Seher Kadiroğlu Ataş, projelerini ve seçimi kazanmaları halinde öncelik verecekleri hizmetleri anlattı. Kadın-üretim kültürü daha da geliştireceklerini vurgulayan Ataş "Hakkari mirliklerinden gelen kadim tarihi, eşsiz doğası ve çok renkli kültürünü yaşatma ve şehre yansıtma zamanı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

HAKKARİ - Hakkari, 31 Mart yerel seçiminde ilginç bir çekişmeye sahne olacak. AK Parti, Hakkari Belediyesi’ne kayyım olarak atadığı Cüneyt Epçim’i bu sefer başkan adayı olarak gösterdi. Epçim’in yarışacağı adaylar ise HDP Eş Başkan adayları Cihan Karaman ile Seher Kadiroğlu Ataş olacak. Bu durumda Hakkari’deki seçim, atanmış olanla seçilmiş olanlar arasında bir rövanşı sahne olacak.

Hakkari ayrıca seçim startı verildiğinden bu yana Sayıştay’ın kayyım atanan belediye hakkında hazırladığı raporu, hayali seçmen kayıtları ve taşınan sandıklarla gündeme geldi. Örneğin Esenyurt Mahallesi’nde bir dairede 56 seçmen kaydının olduğu ortaya çıkmış ve bu durum 'seçimlerde hile yapılmak istendiğinin göstergesi' olarak tartışılmıştı.

Seher Kadiroğlu Ataş: Adı belediye seçimi olabilir, ama iktidar devletin bütün olanaklarını ve ideolojik aygıtlarını kendileri açısından bir fırsat, bizim için ise bir baskı aracı olarak kullanıyor.

Hakkari’deki seçimi, HDP'nin Hakkari Belediyesi eş başkan adaylarından Seher Kadiroğlu Ataş'la konuştuk. Ataş, 1986 Hakkari Yüksekova doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Yüksekova’da tamamlayan Ataş, Balıkesir Üniversitesi Maliye bölümünden mezun oldu. Van İşkur İl Müdürlüğü’nde çalıştı. 2017 yılında 679 nolu KHK ile ihraç edildi. Memuriyet döneminde KESK’e bağlı BES şubesinde yöneticilik ve eşbaşkanlık yaptı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nde 3 dönem eşsözcülükle birlikte ekoloji aktivistliği yaptı. En son Van’da kurulan Ahtamara Kadın Platformu’nda görev aldı.

“Şimdi de kendi memleketimde belediye eşbaşkanlık görevi için gün sayıyorum” diyerek iddialı konuşan Ataş ile Hakkari’deki seçim atmosferi ve hedefleri hakkında konuştuk.

‘KAYYIMIN ADAY GÖSTERİLMESİ HAKARETTİR’

AK Parti, Hakkari belediyesi için kayyımı aday gösterdi. Bu, HDP adayı olarak sizin için ve Hakkari halkı için ne anlama geliyor?

Hakkari’de kayyımın aday gösterilmiş olması sadece politik bir tavır değil, aynı zamanda Hakkari halkına ve iradesine de aleni bir hakarettir. Onurlu Hakkari halkı bu hakarete hak ettiği yanıtı 31 Mart’ta gösterecektir. Kayyım, Hakkari halkının siyasi iradesinin kıyımıdır. Bu kıyımcı zihniyet ilelebet devam edecek değil. Bununla beraber kayyımın adayı gösterilmesi aynı zamanda “Seçilmişleri atanmışlara kurban etmeyiz” diyenlerin kendileri ile çelişkilerini ya da konu Kürtler olunca nasıl her şeyi unuttuklarını gösteriyor.

Kayyım Cüneyt Epçim, Hakkari Belediyesi’ni nasıl yönetti? Hizmetleri denildiği kadar büyük ve halkla ilişkileri çok mu iyiydi? Bu konuda gözlemlerinizi paylaşır mısınız?

Kayyımların atandığı belediyelerin gelir ve giderleri Sayıştay raporlarından ve Meclis’in ilgili komisyonlarından bilhassa kaçırılmıştır. Bu yüzden bizler belediyeyi özgürleştirdiğimizde kayyımın neden olduğu hukuk dışılıkları, rantiyeyi vb. ancak o zaman içinde belgeli bir halde kamuoyu ile paylaşabiliriz. Kayyımın belediyeyi yönetme biçimine gelince; Hakkari’yi Hakkari yapan ekonomik, sosyolojik ve demografik bütün değerlerden uzak bir takım dar çıkar grupları dışında yoksul Hakkari halkına hiçbir faydaları dokunmamıştır. Zira, yaratmaya çalıştıkları algı olan “Kayyım ama bizden biri” algısı doğru olmuş olsaydı, tamamen sivil insanlarla dolu olan şehirde yüzlerce koruma ve polisle dolaşmak zorunda hissetmezdi. Bizler bu halkın öz evlatları olarak korumalığımızı da kaderimizi de Hakkari halkından ayrı görmüyoruz. Ve hep onlarlayız.

19 KÖYÜN SANDIKLARI TAŞINACAK

Seçmen sayısının kimi yerlerde arttığı ve sandıkların taşındığıyla ilgili bilgiler geliyor. Hakkari’de nedir durum?

Aslında her seçimde iktidarın yaptığı bir uygulama seçmen kaydırma ve sandık taşımaları. Hakkari merkezde 19 köyün sandığı taşınacak. Tabi ki söylenen sebeplerle sandıklar taşınmıyor. Tabi bu noktada partimizin hareketli seçmen çalışması çok yoğun şekilde devam ediyor. Ulaşım imkanı olmayan bütün vatandaşlarımızı sandıklara ulaştırma bizlerinde görevidir.

Çalışmalarınız engelleniyor mu?

HDP ve siyasi geleneğimizi temsil eden her kesim, kurum her zaman engellemelere maruz kalmıştır ve bu engellemeler; ya şiddet aygıtı ile olmuştur ya medya eliyle olmuştur ya mitinglerimize katılacak olan yurttaşlarımızın iş, aş gibi en insani yönleriyle baskı altına alınması ile olmuştur. Fakat bizim içinden geçtiğimiz seçim süreci, bunların bir bütün olarak kayyımdan yana kullanıldığına şahit oluyoruz. Adı belediye seçimi olabilir, ama iktidar devletin bütün olanaklarını ve ideolojik aygıtlarını kendileri açısından bir fırsat, bizim için ise bir baskı aracı olarak kullanıyor. Fakat bu durum bizi sindiremediği gibi, bizlerin çalışmaları konusunda daha da motive ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

İlçelerde HDP’nin kazanma şansı nedir? Onların çalışmaları bir şekilde engelleniyor mu?

HDP siyasetinin ve geleneğinin Hakkari’deki yaygınlığı ve tarihselliği herkesin malumudur. HDP olarak aday gösterdiğimiz Hakkari’nin bütün il, ilçe ve beldelerinde açık ara farklarla belediyeleri kazanacaktır. Çünkü iktidarın ve adaylarının Hakkari’ye vaat edebileceği hiçbir şeyleri yoktur. Bir takım dar menfaat ve çıkar odakları dışında hiçbir siyasi partinin Hakkari ve ilçelerinde Hakkari halkının gönlünde herhangi varlığı söz konusu değildir. Kürtlerin onurlu bir halk olmasından doğan en temel haklarını dahi yok sayan partilerin nüfusunun tamamı Kürt olan Hakkari’den nasıl bir karşılığı olabilir?

EKOLOJİK BELEDİYECİLİK

Ekoloji çalışmaları içinde yer aldınız. Seçilince bu konuda neler yapmayı düşünüyorsunuz.

Evet, uzun zamandır ekoloji çalışmaları içinde yer alıyorum ve yer almaya da devam edeceğim. Sadece bir farkla bir kentin eş başkanlık sorumluluğunu alarak yerel yönetimlerde ekoloji hassasiyetini benimseyerek çalışmalarımıza başlayacağız. Hakkari doğası, yerel üretim zenginlikleri, insanların doğa ile iç içe yaşam şekli bizlerin ekolojik belediyecilik yapma iddiamız için elimizi çok güçlendiriyor. Komün üretim, ticarileşen su mantığına karşı her evin çeşmesinden suyunu içebilmesi, güneş panelleri ile temiz enerji sağlama, karar mekanizmasında halkla karar alma, unutturulan mera hayvancılığını özendirme, bütün canlıların yaşam hakkını esas alarak sokakta yaşayan canlıların güvenliği, barınması, yine kadim bir tarihe ve birçok tarihi esere sahip eserlerimizi koruma, dokularına uygun restorasyon önceliklerimiz olacak. Ekoloji yaşamın her alanı demek bizlerde her alanda bu hassasiyeti göstereceğiz.

Adaylara sorulan klasik soruyu size de sormuş olalım: Hakkari’de çözmeyi vaat ettiğiniz sorunlar nelerdir?

Hakkari il statüsü kazanan ilk kentler arasında yer almasına rağmen halen altyapı, su ve yol sorunları yaşanmakta. Önceki dönem belediyemizin başladığı ancak tamamlama şansı bulamadığı sorunlar bizlerin de önceliği olacak. Hakkari’de bu dönem su, yol ve kanalizasyon sorunu kalmayacak diyebilirim. Ve tabi ki artık kentin bir kimlik, bir misyon kazanma zamanı diyoruz. Hakkari mirliklerinden gelen kadim tarihi, eşsiz doğası ve çok renkli kültürünü yaşatma ve şehre yansıtma zamanı. Colemerg’in (Hakkari) komün yaşamını bütün alanlara yansıtacağız. Kadınların bir kentin rengi haline getirdiği kilim, yine kadınların eliyle dünyaya açılacak diyebiliriz. Kadın-üretim kültürü daha da geliştireceğimiz bir alan olacak. Kentimiz üretim çeşitliliğinde en zengin ancak merkezi politikalarla en çok yoksullaştırılan kentler arasında. Ekonomik olarak ceviz üretimi, bal kooperatifleri, hayvancılık kooperatifleri, endemik otların ulusal pazarda yerini alabilmesi, doğa turizmi ile kentin işsizlik nedeniyle verdiği göçü en aza indirmek hedeflerimiz arasında.