Bağcılar Adayı Hüda Kaya: AKP'li ve MHP'liler iktidardan beklentilerini kesti

HDP'nin İstanbul'da aday çıkardığı ilçelerden biri de Bağcılar. İstanbul'un en çok nüfusa sahip ilçelerinden biri olan Bağcılar'ın sorunlarını, Bağcılar seçmenini, seçildikleri takdirde neler yapacaklarını HDP'nin belediye eş başkan adayları Hüda Kaya ve Medeni Andok'la konuştuk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri olan Bağcılar'da seçmen sayısı 506 bin 91. Bağcılar'ın önemli özelliği ise 81 ilden insanların burada bir arada yaşaması. HDP ise İstanbul'un birçok ilçesinde aday çıkartmazken buradaki eş başkan adayları Hüda Kaya ve Medeni Andok oldu.

Kaya ve Andok'la Bağcılar'ı konuştuk...

'ÇOCUKLAR ÇETELERİN ELİNDE TERK EDİLMİŞ'

Bağcılar'da sizce en büyük sorun nedir?

Hüda Kaya: Bağcılar'ın çok büyük sorunları var. Mesela Bağcılar İstanbul'un en fazla nüfusuna sahip ilçelerinden biri. En önemli iş merkezlerinin sınırlarının içerisinde olmasına rağmen çok ciddi işsizliğin yaşandığı bir ilçe. Eğitimsizlik, uyuşturucu sorunu, suç oranının yüksekliği... Bu sorunlar aynı zamanda şu gerçeklikle de kendini ilişkilendiriyor: Nüfus oranının yüzde 50'den fazlası 30 yaş altı gençlerden oluşuyor. Eğitimsizlik, yoksulluk yerel ve merkezi iktidarın teşvikleriyle birlikte bu çocuklar sokağa terk edilerek çetelerin eline terk edilmiş. Kadınların yaşamı ayrı bir dram. Eğitimsizlikten ve iktidarın dini sohbetler yapılan alanlara müdahalesiyle kadınlar kadercilik üzerinden, muhafazakarlıkları istismar edilen en önemli hedef kitle olmuş durumda. Bu anlamda ciddi bir farkındalık geliştirilmesi gerektiriyor. Her boyutuyla kadınların yaşamına dokunmamız gerekiyor. Bir kadın elinin bu ilçeye değmesi gerekiyor. Ev içi, ev dışı, çalışma, üretme alanlarının güvence altında alınmasından tutun eğitimsel, kültürel, sanatsal her alanda bir farkındalığın geliştirilmesi için acilen atmamız gereken çok önemli adımlarımız var.

'VERİMLİ ARAZİLERİMİZ YOKSUL HALKIMIZA VERİLECEK'

Seçildiğiniz takdirde ilk icraatiniz ne olacak?

Hüda Kaya: Deprem konusunda burası birinci dereceden riskli alan. Fakat yapılması gereken kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüştürülmüş durumda. Deprem anında toplanma alanlarının bile ranta açıldığı bir bölge. Bağcılar yeşile ve toprağa hasret bir ilçe. Çocuklar, kadınlar sokakta yürüyemeyecek durumda. Sokakta yürümenin bile güvencesi yok. Bağcılar'da her ne kadar boş alan bırakılmadıysa bile verimli arazilerimiz, boş alanlarımız yoksul halkımıza ücretsiz işletmek amacıyla verilecek. Tanzim satışlarda halkımız domates, biber patlıcan kuyruklarında beklemeyecekler. Bizim halkımıza ücretsiz olarak sunacağımız boş alanlarda kendi domates, biber patlıcanlarını ekerek hem geçimlerini sağlayacaklar isterlerse de satabilecekler.

Güven sorunundan kastettiğiniz nedir?

Hüda Kaya: Bağcılar suç oranının yüksek olduğu ilçelerden bir tanesi. Yoksul halkın çocukları kirli çevreler tarafından yoksullukları istismar ediliyor. Burada devlet teşvikinin de altını çizmek gerekiyor. Eğitimsizlik, yoksulluk ve bilinçsizlik bir araya geldiğinde siz devlet olarak bu zemini hazırlıyorsunuz zaten. Her anlamdan eğitim ve toplumsal ve sosyal kültürel çalışmaların muhakkak başlatılması, gençlerimizin çocuklarımızın kadınlarımızın bu çalışmalarla bir kimlik kazanımına zemin hazırlanması gerekiyor. Önce sokaktan kurtulmaları gerekiyor.

Medeni Andok ve Hüda Kaya  

'AKP'LİLER, MHP'LİLER İKTİDARDAN BEKLENTİLERİNİ KESTİKLERİNİ SÖYLÜYOR'

Bağcılar 81 ilden insanların bir arada yaşadığı bir ilçe. Farklı siyasi görüşteki seçmenlerle görüştüğünüzde size ne anlatıyorlar?

Hüda Kaya: Bir kadın olarak birçok örnek bana çarpıcı geldi. Örneğin yaşlı bir kadın 'hastayım' diyor ve devam ediyor: Doktorum yürümem gerektiğini söyledi. Ama Bağcılar'da yürüyebilecek alanım yok. Bu hasta halimle minibüse binip Esenler'e gidiyorum. Orada biraz yürüdükten sonra tekrar minibüse binip eve geliyorum. Bu çok korkunç bir şey. Bir kadın tek başına ya da çocuklarıyla rahatlıkla yeşil bir alan içerisine girsin nefes alsın. Bu kadınların hayatını mahf eden bir pratik. Yine yaptığım bir ziyaret sırasında bir kişi yanıma gelerek, 'dün akşam televizyonda Lokman Çağrıcı projelerini ve bugüne kadar neler yaptıklarını anlattı.' Bağcılar'da yaşayan bu vatandaş televizyonda gördüklerinden sonra 'Acaba ben Bağcılar'da mı yaşıyorum?' dedi.

Başka bir örnek, kentsel dönüşümle birlikte çarpık kentsel dönüşümle ilgili insanlar inanılmaz çarpıcı örnekler veriliyor. Binlerce insan bu durumdan muzdarip. AKP, MHP ve diğer siyasi parti seçmenleriyle görüştüğümüzde bize artık iktidardan beklentilerini kestiklerini söylüyor. Kesinlikle artık bir değişimin olması gerektiğini söylüyorlar. 'Size destek vereceğiz' diyen büyük bir kesim var.

Medeni Andok: Sahada gördüklerimiz televizyonlarda göründüğü gibi değil. Tam tersi halkta ciddi derecede bir umutsuzluk hakim. Ciddi bir kırılma var. 'Bunlar gitsin kim geliyorsa gelsin' diyorlar. Genel siyasetin getirdiği bir kutuplaşma havası hakim. 15 yıldır Bağcılar'da yaşıyorum. Bugün Bağcılar'ı gezdiğimiz zaman bir varoş mahalle izlenimini veriyor. 21'nci yüzyılda çağdaş, uygar bir kent beklenirken böyle bir şey yok. Yaşam alanı bırakılmamış her yer beton. HDP'ye karşı ciddi bir beklenti var.

'BU SALDIRILARI GERİ TEPTİ'

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede sizinle ilgili 'Hüda Kaya Marksistlerle aynı safta' diye haber yapmış. Yapılan bu haberler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hüda Kaya: Aleyhimde haber yapmayı son dönemde hızlandırdılar. İktidar, Bağcılar'ı oy deposu ve çantada keklik olarak görüyor. İnsanlar uyanır ve bir şeylerin farkında. Mevcut belediye başkanı hakkında buradaki AK Partililer dahi bu isimden bıkmış durumda. Burada zora düştüklerini düşünüyorum.

Bağcılar'ı kaybetme riskinden dolayı sürekli polemik oluşturmak, sahte, yapay ve kutsallar üzerinden gündem oluşturmak, iftira atmak, insanları hedefe koymak, itham etmek üzerinden linç kampanyası üzerinden yaptıkları bu kampanyayı da Bağcılar'ı benim üzerimden kaybetme riskini telafi edebileceklerini düşünüyorlar. Hiçbir şey söyleyemiyorlar. Benim üzerimden 'Hüda Kaya dinsizlerle, Marksistlerle beraber, Hüda Kaya Kandil'in borazanlığını yapıyor' gibi çirkince ithamlarla halkımızla aramıza mesafe koymaya çalışıyorlar ama ben bunu cevabını bir kez daha veriyorum: Benim inandığım dinde, dindarlar dinsizler savaşı yoktur. Benim inandığım kitapta dindarlar dinsizler savaşı yoktur, adaleti savunanlarla ve adaleti yok edenler mücadelesi vardır. Zulm edenlerle ezenlerin mücadelesi vardır, yaşamı savunanlarla nefreti, şiddeti savunanların mücadelesi vardır. Ben 28 Şubat'larda özgürlüğü savunan o günlerde bedel ödeyen biri olduğum kadar bugün de yine özgürlüğün, adaletin, barışın, huzurun, eşitliğin yanında mücadelemi sürdürüyorum. Ezilen halkların mücadelesini sürdürüyorum. Benim duruşumda, direnişimde 28 Şubat'ta neyi savunuyorsam bugün de aynısını savunuyorum. Değişen hiçbir şey yok. Değişenler dün 28 Şubat'ta 'baş örtüsüne özgürlük, herkese adalet' diyenler bugün güç ve iktidar ellerine geçtiğinde 'bizdenseniz, bizi severseniz size adalet var, size rızık var, size özgürlük var' diyecek noktaya gelenlerdir. Değişenler bugün rantı, yalanı, hırsızlığı, öldürmeyi doğal bir politika haline getirenler ve bütün çirkinlikleri meşrulaştıranlardır. Değişenler kendileridir. Ben bugün insanların diline, dinine, kimliğine, cinsiyetine bakmadan ezilenlerin hukukunu, adaletini, barışı, huzuru, sevgiyi savunuyorum. Ben neye inandığımın farkındayım. Bu saldırıları geri tepti. Bu iftiralarının bir karşılığı yok.

.

'HALKIMIZIN CEVABINI İKTİDARA İLETECEĞİZ'

Bağcılar HDP'nin İstanbul'da en çok oy aldığı ilçeler arasında. Hatta doğudaki birçok il ve ilçeden daha fazla oy alıyor. Sizce Bağcılar seçmeni bu seçimde nasıl bir karar verecek?

Hüda Kaya: HDP seçmeninin az olduğu mahalleleri baz alarak şunu söylüyorum: İnsanların yüzde 60'ının bize olumlu dönüşü var. Yüzde 35'i de iktidar için 'yeter artık gitsinler' diyen insanlar.

Medeni Andok: İktidarın elinde artık bir şey kalmadı. İki tane argümanı var: Milliyetçiliği körükleyerek Kürtler üzerinden düşmanlık, diğer tarafta da şantaj olayı. Halkı artık kandıramıyorlar. Bizi görenler umutlanıyor. Son saatine kadar mücadelemiz devam edecek. Halkımızın cevabını iktidara buradan ileteceğiz.

'ÖZGÜN PROJELERİMİZ OLACAK'

Bir belediye başkan adayı olarak takdir ettiğiniz bir belediye var mı, varsa seçildiğiniz zaman bu belediyeyi örnek alacak mısınız?

Hüda Kaya: Bizim Bağcılar'a çok özgü projelerimiz olacak. Belediyelerimize kayyum atandı. Gerçekten kıymetli çalışmaları olan belediyelerimiz oldu. İstanbul'un göbeğinde yoğun bir nüfus oranıyla inanılmaz bir gençlik enerjisinin hapsedildiği bir durumla karşı karşıyayız. Buranın kendine has bir gerçekliği var. İstanbul'un göbeğinde kırsal ve geri kalmışlığın insanın suratına çarptığı bir ilçe. İlçemiz bir kadın eli, kadın ruhu değsin derken bunu öylesine söylemiyoruz. Gerçekten kadınların dünyasına gireceğiz. Yepyeni bir Bağcılar olacak. Bütün Türkiye'ye bir örnek göstereceğiz. Tüm farklılıklarla bir arada yaşadığımız bir Bağcılar olacak.

Medeni Andok: Biz Bağcılar'ı Türkiye'nin parlayacak bir yıldızı yapacağız. Bunu başaracağız.