Alper Taş: Kara propagandayı kırdık, küskün sol seçmen önemli

CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, 43 gündür yürüttüğü seçim çalışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Beyoğlu'nda AK Parti ile aralarındaki farkın yüzde 0.8’e düştüğünü belirten Taş, seçim sonucunu sandık başına gitmeyen sol seçmenin belirleyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart yerel seçimleri için on günden az bir sürenin kaldığı bu günlerde Beyoğlu İstanbul’daki en önemli ilçelerden birisi. Beyoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun yıllar yaşadığı, politikaya atıldığı hatta ilçe başkanlığı yaptığı bir bölge.

AK Parti Kadir Topbaş’dan başlayarak Beyoğlu’nu uzun zamandır yönetiyor. CHP ile AK Parti arasında 2014 yerel seçimlerinde yüzde 12'lik bir oy farkı bulunuyor. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Beyoğlu belediye başkan adayı olarak bu seçimlerde parti dışından bir ismi ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ı aday gösterdi.

AK Parti'nin adayı ise Avukat Haydar Ali Yıldız oldu. Yıldız bir dönem AK Parti Beyoğlu ilçe başkanlığı yapmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yakın arkadaşı olarak biliniyor. AK Parti özellikle Erdoğan’ın uzun yıllar yaşadığı Kasımpaşa, Kulaksız, Piyalepaşa gibi Tarlabaşı'ndan Sütlüce’ye kadar olan oy oranı yüksek mahallelerden çok yüksek oranda oy alıyor. Alper Taş seçim çalışmasında ağırlığını bu bölgelere verdi. Seçimlere on günden az bir zaman kalmışken sahadaki gözlemlerini bir basın toplantısı düzenleyerek aktardı.

Basın toplantısından önce bölgenin demografik yapısı, eğitim durumu, oy oranları ve sahada yapılan çalışmalar konusunda kısa bir sunum yapıldı. Basın toplantısına Alper Taş’ın yanı sıra millet ittifakı içinde yer alan CHP’nin İlçe Başkanı Bekir Özcan ve İYİ Parti İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu katıldı.

AÇIKLAMA ÖNCESİ SUNUM

Sunumda öne çıkan başlıklar şunlardı: Beyoğlu’nun 170 bin 603 seçmeni bulunuyor. Bu seçmenlerin dağılımına bakıldığında ise bölgedeki ilginç ayrışma hemen dikkat çekiyor. Örneğin referandumda Tarlabaşı Bulvarı'ndan Gümüşsuyu'na kadar uzanan bölgenin 'Evet' oyu verdiği görülürken Beyoğlu'nun seçmen yoğunluğunu barındıran Kasımpaşa’dan Hasköy’e kadar olan bölgede Hayır oyları daha yüksek çıkmış.

Bu seçimde yine 2 bin 600'ün üzerinde genç ilk defa oy kullanacak. Altmış yaş üzerinde oy kullanacakların sayısı ise 25 bin kişi. Beyoğlu üç bölgeye ayrıldığında daha çok sol seçmenin bulunduğu Firuzağa, Cihangir, Hacı Ahmet gibi mahallelerde 45 bin civarında seçmen yaşarken AK Parti’ye daha çok oy çıkan ikinci bölgenin bulunduğu Kasımpaşa, Kaptanpaşa, Keçecipiri ve üçüncü bölgenin bulunduğu Piyalepaşa, Örnektepe ve Sütlüce bölgelerinde 120 bine yakın oy kullanan seçmen bulunuyor.

Yine yapılan sunumda bu bölgelerde ağırlıklı olarak yüzde 11 gibi Giresun, Rize, Mardin, Kastamonu, Samsun, Erzincan gibi illerden gelenlerin yaşadığı aktarıldı. Bu nedenle bölgede bu illere ait köy, il ve ilçe dernekleri bulunuyor. Bu nedenle Alper Taş ve onu destekleyen gönüllüler adaylığının açıklanmasından sonra geçen 43 günde bu bölgelerde bulunan 45 mahalleye sayısız ziyaret gerçekleştirmiş. Bu ziyaretler sırasında yüzden fazla dernek ile Taş’ın buluşması sağlanmış.

392 KİLOMETRE  YÜRÜMÜŞ

Taş’ın ekibi bütün bu sürece ilişkin ilginç bilgileri de aktardı. Artık adımların sayılabildiği teknoloji sayesinde Taş’ın 552 bin 627 adım attığı, 392 kilometre yürüdüğü saptanmış. Basın toplantısında Taş’ın adaylığının açıklanmasından sonra yapılan anketlerde açıklandı. Başlangıçta Alper Taş ile AK Parti adayı Haydar Ali Yıldız arasındaki fark yüzde 8'in üzerinde iken son yapılan ankette bu farkın yüzde bire kadar düştüğü aktarıldı. Yani Beyoğlu’nda Alper Taş ile AK Parti adayı arasında bıçak sırtı bir yarışın sürdüğü söylenebilir. Alper Taş da bu durumu, “Kazandık diyemeyiz ama kazanmak üzereyiz” diyerek açıkladı.

Taş başlangıçta kendileri hakkında bölgede bir kara propaganda yürütüldüğünü ancak sahada yöre derneklerinden, spor kulüplerine, esnaf ziyaretleri varıncaya kadar yaptıkları yüz yüze görüşmelerden sonra bu algının önemli oranda kırıldığını belirtti.

Bu ziyaretler sırasında bölgenin sorunlarını tespit ederek bu sorunların çözümüne yönelik bir çalışma yürütülmüş. Taş açıklamasında yıllardır bu bölgede yaşayan insanların tapularının verilmediğini belirterek sorunu çözmeye talip olduklarını aktardı. Ayrıca yeşil alan, trafik, okul yokluğu gibi sorunlar da öne çıkmış.

Peki iki aday arasındaki farkın az göründüğü son dönemeçte sonucu ne belirleyecek? Taş bu konuda üç faktörün olduğunu söylüyor. Söylediklerinden AK Parti seçmeninden oy almayı başardıklarına inandığı görülüyor. Ancak seçimi belirleyecek üç faktörü aktarırken ilk sıraya sol seçmeni yerleştiriyor. Çünkü geçmiş seçimlerde de özellikle Cihangir, Gümüşsuyu, Firuzağa gibi mahallelerde oy kullanmaya gitmeyen ciddi bir seçmen kitlesi bulunuyor. Taş konuşmasında özellikle bu kitleye dikkat çekiyor, “Cihangir, Gümüşsuyu, Firuzağa’da bulunan sol seçmenin sandığa gitmesi bizim için en kritik noktadır. Buradaki katılım oranı yüksek olursa, biz önemli bir noktada bu seçimi kazanıyoruz. Katılım oranı düşük olursa yani Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Türkiye’nin kaymağını yiyorlar' diye hitap ettiği, bu seçmen kitlesi sandığa gitmezse bizim açımızdan bir eksi puan olacak. İkincisi Kürt yurttaşlarımızın yaşadığı bölgeler, ki onlar desteklerini sürdürüyorlar, ama oradaki desteğin de güçlü olması çok önemli. 3. bölge de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin etkisinin yüksek olduğu benim hemşehrilerimin olduğu bölge, o bölgede çok iyi sonuçlar alıyoruz. Bu bölgede gitmediğimiz yer kalmadı. Orada ciddi bir çözülme var. Yıllardır desteklediği partilere değilde bize oy verecek yurttaşlar var. Onları tedirgin etmek ve korkutmak için çalışıyorlar. Son on günümüzü de orada yoğunlaştırarak geçireceğiz. Onlardan da önemli oy aldığımızı düşünüyoruz. Bütün bu faktörler bir araya geldiğinde seçim akşamı yüzümüz gülerek çıkacağız."