Seçimin gizli ittifakları: Karşı tarafın adayına destek!

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı adaylarının yarışacağı 31 Mart Yerel Seçimleri'nde rüzgarın tersten estiği şehirler de var... Hem AK Parti'nin hem MHP'nin aday çıkardığı ve bir muhalefet partisinin kazanmasının imkansız göründüğü Karadeniz ve İç Anadolu’daki bazı şehirlerde MHP adaylarını destekleme eğilimi öne çıkıyor! Daha az sayıda olsa da tam tersi durumlar da söz konusu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart Yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile İYİ Parti ve CHP’nin kurduğu Millet İttifakı yarışıyor. En azından ülkenin büyük bölümünde durum böyle görünüyor...

Ancak iki ittifakın liderlerinin birbirlerini kıyasıya eleştirdiği seçim öncesinde Anadolu’daki bazı şehirlerde bu dört partinin seçmenlerinin karşı tarafın adaylarını desteklediği 'ilan edilmeyen' ittifaklar da kurulmuş görünüyor. Özellikle AK Parti ve MHP’nin ittifak dışında bıraktığı ve ikisinin de aday gösterdiği bazı şehirlerde Millet İttifakı içinde yer alan CHP ve İYİ Parti’nin seçmenlerinin Cumhur İttifakı partilerinden MHP’yi destekleyebileceği belirtiliyor. Daha az sayıda olsa da bazı ilçelerde de MHP'li seçmenlerin CHP adaylarını destekleyebileceği söyleniyor. Bu örneklerden bazılarını bahsi geçen şehirlerdeki gazetecilere, işadamlarına ve yerel politikacılara sorduk. Haklı olarak hiçbiri ülke çapında sert bir seçim süreci koşullarında karşıt tarafların birbirlerine yönelik 'örtülü' desteğini anlatırken isim vermek istemedi. Özellikle ittifaklar içinde yer alan partilerin ilçe başkanları yada yöneticileri bu iddiaları 'resmi' olarak ret ediyor. Ancak isim vermemek kaydıyla konuştuklarında seçmenlerinin karşı ittifakta yer alan adaylara neden oy verebileceğini gayet açık aktarıyorlar!

Karabük'de 2014 Yerel Seçimleri'nde ilk üç parti.

KARABÜK'TE CHP SEÇMENİ MHP’Yİ DESTEKLEYEBİLİR!

Karabük, Cumhur İttifakı'nın kurulmadığı illerden biri. MHP halen belediye başkanlığını yürüten Rafet Vergili’yi tekrar aday gösterdi. AK Parti’nin adayı ise eski milletvekili ve Karabük Üniversitesi eski rektörü Burhanettin Uysal. Karabük’de iki dönemdir belediye başkanlığını yürüten Vergili önceki seçimlerde CHP seçmeninin oylarını almayı başarmıştı. Millet İttifakı ise İYİ Parti’den Dursun Altıparmak’ı aday gösterdi. Her ne kadar CHP Karabük teşkilatı destekleyeceğini açıklasa da Altıparmak’ın seçilmesinin zor olduğunu aktarıyorlar. Eğer CHP seçmeni bu seçimde tercihini Millet İttifakı'nın adayı Altıparmak’dan yana yaparsa seçimi AK Parti adayının kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak konuştuğumuz yerel kaynaklar CHP seçmeninin bu defa da kendileriyle iyi ilişkiler kuran MHP adayı Vergili’yi tercih edebileceğini söylüyor. Karabük’teki seçime etki edebilecek faktörlerden biri de Safranbolu.

FETÖ'DEN KAYYIM ATANAN BELEDİYE

Karabük'ün önemli ilçesi Safranbolu'da belediyeye 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki FETÖ soruşturmaları sonucunda kayyım atanmıştı. AK Partili Belediye Başkanı Necdet Aksoy da görevden alındıktan sonra gözaltına alınıp bırakıldı. Ancak Aksoy hakkında iki yıldır iddianame hazırlanmadı. İki yıldır kayyımla yönetilen ilçede AK Parti İlçe Başkanı Ali Kaya partisi tarafından belediye başkan adayı olarak gösterildi. Ancak Ali Kaya’ya hem parti içinden hem de ilçede önemli tepki olduğu ifade ediliyor. Bunun temel nedenlerinden biri ise ilçeyi kayyımın değil Kaya'nın yönettiğinin düşünülmesi. Millet İttifakı Safranbolu’da Mimar Elif Köse’yi aday gösterdi. MHP’nin adayı ise Fatma Danışman oldu. İlçenin iki yıldır kayyumla yönetilmesinden dolayı birçok yatırımın durduğu, AK Parti’ye yönelik tepkinin de asıl olarak bu durumdan kaynaklandığı ifade ediliyor. CHP İlçe Başkanlığı da yapan Elif Köse’nin diğer adaylara göre şansının daha yüksek olduğu ve daha önce Cumhur İttifakı partilerine oy veren seçmenin desteğini alabileceği belirtiliyor. Yani Karabük merkezde CHP'liler ve İYİ Partililer MHP adayına, ilçesi Safranbolu'da ise AK Parti ve MHP'liler CHP adayına oy verebilir!

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, siyasi parti temsilcileriyle yaptıkları toplantıda, Tarihi Çarşı bölgesinde bayrak, afiş, flama asmama ve müzik çalmama kararı aldığını açıklamıştı.

CHP'LİLER MHP ADAYINA, MHP'LİLER İYİ PARTİ ADAYINA OY VERİR Mİ?

Aksaray'da 2014 Yerel Seçimleri'nde ilk üç parti.

Aksaray, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin güçlü olduğu illerden birisi. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde yüzde 55 civarında oy almıştı. Son genel seçimlerde ise Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 76 olurken Millet İttifakı yüzde 21’de kaldı. Ancak Aksaray’da AK Parti ve MHP ittifak yapmayarak kendi belediye başkan adaylarını çıkardı. İYİ Parti ve CHP’den oluşan Millet İttifakı ise Özhan Türemiş’i aday olarak çıkardı. Şu ana kadar MHP’nin adayı Şehir Planlamacısı Sefer Alkan’ın özellikle de Aksaray’da yaşayan biri olması nedeniyle şansının yüksek olduğu konuşuluyor. Ayrıca şehirde AK Parti’den MHP’ye doğru bir eğilim olduğu da gözleniyor. Ancak düşük bir oy oranına sahip olsa da CHP seçmeninin AK Parti’ye karşı MHP adayını tercih edebileceği sürecin iyi yönetilmesi durumunda MHP adayının kazanma şansının yükseleceği ifade ediliyor. İYİ Parti’nin MHP’den alacağı oyun miktarı ise Alkan’ın kazanmasını yada kaybetmesini belirleyecek bir diğer faktör gibi görünüyor. Önceki seçimlerde yüksek oy oranlarına ulaşan AK Parti’nin bürokrat geçmişi olan adayı Evren Dinçer’in kazanması da sanki geçmişteki kadar kolay olmayacak gibi...

NEVŞEHİR'DE AK PARTİ KAYBEDER Mİ?

Cumhur İttifakı'na dahil edilmeyen illerden biri olan Nevşehir’de de bu seçimde 'tabanda' farklı ittifakların yaşama geçebileceği konuşuluyor. Şehrin eski belediye başkanı Hasan Ünver’in adı görevden alınacak belediye başkanları arasında geçmişti. Ancak Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir belediye başkanları gibi görevden alınması beklenen Ünver için farklı bir yöntem uygulandı. Önce, "Erdoğan’ın istemesi halinde hemen istifa edeceğini" açıklayan Ünver, 2018 seçimleri öncesinde milletvekili adayı olmak için istifa edeceğini açıkladı. Ancak beklendiği gibi istifa ettikten sonra milletvekili adayı yapılmadı. Yerine ise belediye başkan yardımcısı Atilla Seçen AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin oyları ile seçildi.

Nevşehir'de 2014 Yerel Seçimleri'nde ilk üç parti.

31 Mart yerel seçimleri içinse AK Parti Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda personel müdürlüğü yapmış bir isim olan Rasim Arı’yı aday gösterdi. MHP'nin adayı ise Hacı Bektaş Üniversitesi rektörlüğü de yapmış, Avanoslu ve bölgede iyi tanınan Filiz Kılıç’ı oldu. Kılıç’ın MHP tarafından aday gösterilmesinin nedenlerinden birisinin de CHP seçmeni tarafından da bilinen bir isim olması olduğu söyleniyor. Nevşehir’de seçimleri etkileyecek bir diğer etken ise ekonomik kriz. Türkiye patates üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştiren şehirde çiftçinin ilk defa bu yıl para kazanmaya başladığını söyleyen iş insanları, patateste ithalatın serbest bırakılması ile birlikte üreticinin tepkili olduğunu belirtiyor. Nevşehir’de Millet İttifakı'nın Belediye Başkan Adayı İYİ Parti’den Mehmet Özkan olmuştu. Ancak CHP seçmeninin Özkan yerine MHP adayı Kılıç’a yönelebileceği belirtiliyor. Tüm bunlara rağmen AK Parti’nin seçimi kaybetmesine ise çok ihtimal verilmiyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 14 Mart'ta Nevşehir'de düzenlenen mitingde seçmenlerden partisinin adayı Filiz Kılıç'a destek istemişti.

'AK Parti ile MHP mi ortak yoksa İYİ Parti mi?'

Nuray Pehlivan

Isparta da Cumhur İttifakı partilerinin farklı adaylarla seçime girdiği illerden. Ve burada da İYİ Parti ve CHP'li seçmenin güçlü AK Parti'ye karşı en güçlü rakip görünen MHP'nin adayına destek verebileceği iddia ediliyor. CHP İl Başkanı Ahmet Kürkçü, iddiayı "MHP’nin seçimleri kazanmak için yaptığı bir propaganda" olarak tanımlıyor: "Biz İYİ Parti ve CHP'nin arkasında duruyoruz. MHP kasıtlı olarak böyle söylentiler çıkarıyor. Daha önceki seçimlerde de aynı şekilde propaganda yaparak engellediler. 'MHP’ye vermezseniz AKP kazanır' dediler ama bu sefer tutmayacak. İnsanları AKP gelmesin diye uyutuyorlar. Oysa tam tersine AKP ile biz yarışıyoruz. Onlar da bunun farkındalar. Bu yüzden çok sayıda MHP'linin oyunu bize vereceğini düşünüyorum. Çünkü MHP adayı dördüncü kez seçimlere katıldı. Artık yorgun bir adayla karşı karşıya olduklarını onlar da biliyor. 'AKP kazanmasın' diyorlarsa bu söylentiyi çıkartanlar da oylarını bize versinler. Eğer MHP’ye verirlerse o zaman AKP kazanır. Bizimle birlikte AKP'ye karşı Millet İttifakı yapsınlar!"

Isparta'da 2014 Yerel Seçimleri'nde ilk üç parti.

MHP İl Başkanı Nail Bayram ise şunları söylüyor: "Bizim şanssızlığımız AKP’nin burada 3 milletvekili çıkarması oldu. Bu yüzden AKP, Cumhur İttifakı'nı Isparta'da yok sayıyor. Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanlığı olarak genel başkanların aldığı kararlar çerçevesinde Cumhur İttifakı’nı son derece uyumlu şekilde götürmeye çalışıyoruz. Ama mevcut iktidar olan AKP’nin yereldeki temsilcileri şu ana kadar Cumhur İttifakı'nı ciddiye almadılar. Biz projelerimizi ortaya koyuyoruz. '3 milletvekili olduğumuz yerde yerelde de olmalıyız' diyerek bel altı siyasete giriyorlar. CHP ve İYİ Partililerin de MHP'yi destekleyeceğini hiç sanmıyorum. Hatta her ikisi de MHP'nin adayına saldırdıkları için ittifak AKP ve MHP arasında mı yoksa İYİ Parti ve AKP arasında mı diye düşünmedim değil. Çünkü her iki taraf da birbirlerine laf atmıyor sadece MHP'ye saldırıyorlar. Biz elimizden geldiğince 31 Mart'a kadar bu şekilde götüreceğiz. Tabii bizim de sinir uçlarımıza vuruldukça bazen ağzımızdan olumsuz bir şeyler çıkabilir. Cumhur İttifakı'na aykırı siyaset yapmayız ama Isparta'da gücümüzün yettiği kadar savaşımızı veririz. Isparta muhafazakar yerdir. Cumhurbaşkanını çok seviyorlar ama belediye başkanını da çok seviyorlar. Bu nedenle AKP'nin içerisinden Milliyetçi Hareket Partisi adayına çok oy geleceğini düşünüyorum. Çünkü onların adaylarını hâlâ içlerine sindiremediler. Bizim başkan adayımızın geçmişi var, yaptığı hizmetler var. Dolayısıyla AKP'nin içinden de oy alacağız."