Rize'de seçim vekillerin istifasına yol açabilir

Rizeli Gazeteci İbrahim Köroğlu'na göre Rizeli seçmenler, söz verilen ancak bitirilmeyen projelere tepkili. Çevre mücadelelerinin de öne çıktığı Rize'de alınan 'HES' ve Kentsel Dönüşüm Projeleri'nin sandığı nasıl etkileyeceği ise merak konusu. Köroğlu'na göre seçmen tepkili olsa da Cumhurbaşkanına olan sevgiden ötürü bu tepki sandığa yansımayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de seçimlere iddialı giriyor. Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın da memleketi olan Rize’de AK Parti girdiği seçimleri açık ara farkla kazanıyor. Rize son  zamanlarda çevre mücadelesiyle de isminden sıkça bahsettiriyor. Ayder Yaylası'nda TOKİ öncülüğünde başlayacak Kentsel Dönüşüm Projesi, Küçükçayır Köyü’ndeki HES projesi, Fındıklı'da Arılı Deresi üzerinde 'PAR-EN Elektrik Üretim' şirketi tarafından yapılması planlanan HES'ler gibi projeler, ‘Çernobil Faciası’ndan dolayı canı çok yanmış olan Rizelilerin büyük tepkisini topluyor. Yerel halkın tepkisine rağmen olumlu ÇED raporlarıyla sürdürülen projelerin yerel seçim sonuçlarına etkisi ise merak konusu.

24 Haziran Genel Seçimleri'nde AK Parti yüzde 64 alırken, CHP ve MHP yüzde 12'yle eşit puan almıştı. 2014 Yerel Seçimlerinde ise AK Parti 67 alırken, CHP yüzde 4.9'la üçüncü parti olurken, Saadet Partisi yüzde 22'yle ikinci parti olmuştu.

2014 Yerel Seçim Sonuçları

31 Mart seçimleri için ise Cumhur İttifakı bileşeni MHP, Rize Erdoğan’ın memleketi olduğu için aday çıkarmadı. AK Parti Rahmi Metin’i, CHP Ayhan Akyüz’ü, İYİ Parti Yakup Özkan’ı, Saadet Partisi Muhammet Kaçar’ı, TKP Savaş Sarı’yı aday gösterdi.

Rize'nin yerel gazetesi Olay 53'ün Yayın Koordinatörü İbrahim Köroğlu'na göre 'Rizeli seçmen bir önceki seçimlerde verilen sözler ve yatırımların yerine getirilmemesine tepkili ancak  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi olmasından ötürü seçmen bu tepkisini sandıkta göstermeyecek.'

'RİZE REKOR KIRACAK'

AK Parti adayı Rahmi Metin'in kent halkı tarafından sevildiğini söyleyen Köroğlu, "AK Partili belediye tarafından yönetilen Rize Belediyesi, Cumhurbaşkanı şehri olmasına rağmen söz verilen yatırımların tamamlanamadığından bir kısmı ise hiç başlamadığından AK Parti'ye tepkili. Ancak her ne kadar iktidara tepkili olsa da AK Parti'nin ilk kez kentte yaşayan birisini aday gösterdiğinden ve kent genelinde sevilen birisi olduğundan Rize’nin il belediyeleri arasında yeni bir Türkiye rekoru kırması bekleniyor" yorumunda bulunuyor.

Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı ve Kalkandere ilçelerinde seçim yarışının baş başa gittiğinin altını çizen Köroğlu, "Fındıklı ve Ardeşen’de CHP’li aday olup Millet İttifakı mevcut. Çamlıhemşin'de ise bağımsız bulunuyor ancak Millet İttifakı bağımsız adayı destekliyor. Çayeli ve Derepazarında ise AK Parti, MHP ile yarışıyor. Rize, Fındıklı ve Güneysu ilçelerinde Cumhur İttifakı olmasına rağmen Çayeli ve Derepazarı'nda 'Cumhur partileri' kendi arasında rakip" bilgilerini veriyor.

'ERDOĞAN İSTİFA İSTEYECEK'

AK Parti'nin Rize'de 31 Mart seçimleri için bir diğer hedefi ise ilçeler. Köroğlu "Fındıklı dışında veya 3-4 ilçe belediyesinin kaybedilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ve Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir'in yanı sıra Rize Milletvekili Muhammed Avcı'ya tepki göstereceği ve ilçelerin istifasını isteyeceği" kulisini veriyor.

Çorum'un seçimi: 'Sağ'ın da sevdiği aday CHP'ye kazandırır mı?Çorum'un seçimi: 'Sağ'ın da sevdiği aday CHP'ye kazandırır mı?

Tarım yok... İnşaat yok... AK Parti Samsun'a nasıl çıkacak?Tarım yok... İnşaat yok... AK Parti Samsun'a nasıl çıkacak?

Mersin'de yerel seçim: HDP seçmeni oy verirse ipi CHP göğüsleyebilirMersin'de yerel seçim: HDP seçmeni oy verirse ipi CHP göğüsleyebilir

Rahmi Emeç: AK Parti'nin 'işte budur' dediği adayını bulamadığı kent!Rahmi Emeç: AK Parti'nin 'işte budur' dediği adayını bulamadığı kent!

'Türkiye'nin 'en mutlu şehri'nde CHP bir adım önde''Türkiye'nin 'en mutlu şehri'nde CHP bir adım önde'