Turgut Altınok: Ezber bozduk, devrimci belediye başkanlarıydık

Keçiören’de 3 dönem belediye başkanlığı yapan Turgut Altınok, 10 yıllık aradan sonra yeniden AK Parti’den belediye başkan adayı oldu. Görev yaptığı dönem için “Biz belediyeciliğin ezberini bozduk. 1994 yılında devrimci belediye başkanlarıydık” diyen Altınok, Keçiören’i yeniden Çankaya’da yaşayanların evini satıp geleceği bir cazibe merkezine dönüştüreceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Keçiören’de 15 yıl belediye başkanlığı yaptıktan sonra 2009 seçimlerinde yeniden aday olmasına karşın liste anlaşmazlığını gerekçe göstererek siyasete uzun bir mola veren Turgut Altınok, 10 yıl aradan sonra yeniden AK Parti Keçiören Belediye Başkan Adayı olarak sahaya döndü.

Görev yaptığı dönemde sadece belediyecilik yapmadıklarına dikkat çeken Altınok, “Biz belediyeciliğin ezberini bozduk aslında. 1994 yılında devrimci belediye başkanlarındandık. Birçok şeyi değiştiren, yeni şeyler söyleyen, farklı hizmetler, farklı projeler yapan belediye başkanları olduk” dedi. 10 yıl önce bıraktığı Keçiören’in Çankaya’daki insanların evini satıp yerleştiği bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen Altınok, yeni dönemde de bunun devam edeceğini, Keçiören’in yine bir cazibe merkezi olacağını anlattı.

Hakkında 31 Mart’taki seçimlerde yüzde 70 gibi rekor bir oyla seçileceği yönünde anketler bulunan Altınok, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette siyasete dönüşünü, yeni dönem projelerini anlattı. Altınok’un sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

Keçiören Belediye Başkanlığı yaptığınız dönem adınız sık sık Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçti. Bugün yeniden adaysınız ama yine Keçiören’den. Neden Keçiören?

Siyasette iki kere iki dört etmez. Siyasetin matematiği farklıdır. Büyükşehirde çok değerli bir arkadaşımız Mehmet Özhaseki var. Özhaseki belediyecilikte iyi, marka bir isim. Kayseri’yi gecekondu kentinden almış bir dünya kenti haline getirmiş. Başarılı bir arkadaştır. İnanıyoruz ki başkentimiz Özhaseki’den çok şey kazanacak.

Peki neden yeniden Keçiören adaylığı?

Ben Keçiören’in çocuğuyum. Büyükşehir olmayacaksa bizim için doğru olan yer doğduğum, yaşadığım yer.

'KEÇİÖREN YENİDEN CAZİBE MERKEZİ OLACAK'

Keçiören’de 10 yılda nasıl bir değişim oldu? Döndüğünüzde neler yapacaksınız?

Cumhuriyet Kulemiz var. Tüm Türkiye kamuoyu biliyor. Kule muhteşem bir eserdir. Şu an hiçbir mania hattı problemi yok. Vatandaş vekaleti verdikten sonra ihalesini yapıp 1,5 yıl içerisinde açacağız. Toplam 186 metre. Üzerine 46 metre daha gelecek. 116 metre olan Atakule’den daha yüksek, Atakule’ye göre daha dolu, daha çok aktivitenin olduğu bir proje olacak. Keçiören’i bıraktığımızda yaşam tercihinde bir numaraydı. İnsanlar Çankaya’da evini satıp buraya taşınıyordu. 400 bin nüfus bıraktığımızda 880 bin oldu, şimdi 907 bin. Belediyecilikte güvenlik, huzur, trafik, ulaşım, temizlik, sosyal tesisler, yaşam alanları, yeşil alanlar önemlidir. İnsanların tercihlerini belirler. Öyle olunca çok hızlı bir büyüme dönemi yaşandı. Yine yaşayacak. Yeni dönemde Keçiören’i yeniden cazibe merkezi yapacak projeler olacak.

Çankaya’dakiler yine evini satıp gelecek mi?

Gelecek. Mahalle statüsünde 4 köyümüz var. Altyapısını büyükşehir yapacak. Biz de Avrupa’daki köyler neyse onlar gibi yapacağız. Köy hayatını da göreceğiz. Doğal ürünleri, el sanatları ve hayvancılığı destekleyeceğiz. Kentin yüzde 60’ını kentsel yenilemeye alacağız, eskiyen yüzünü yenileceğiz. Sokaklar genişleyecek. Kapalı otopark zorunluluğu olacak. Otopark sorunu kalkacak. Kültür, spor, sanat merkezleri, özellikle engellilerle ilgili projeler olacak.

'ANKETLERDE YÜZDE 70 ÜSTÜ GÖRÜNÜYOR'

MHP’de, AK Parti’de siyaset yaptınız. Şimdi bu iki parti birçok ilde seçime beraber giriyor. İttifak tabanda tuttu mu?

Keçiören’de büyük oranda tuttu. Anketlere yüzde 70’in üstü görünüyor.

'BİZ BELEDİYECİLİĞİN EZBERİNİ BOZDUK'

Ankara’da Keçiörenli seçmenlerden “Oyumuz Keçiören’de Altınok, Ankara’da Yavaş’a” diye duyuyoruz.

Keçiören’de AK Parti’ye oy veren seçmenin tamamına yakını, MHP’ye oy veren seçmenin çok büyük kısmı Özhaseki’ye oy verir. Belediye seçimi olduğu için sosyal demokrat olmasına rağmen “Turgut Altınok’a oy vereceğiz” diyenler de var. Belediye seçimi böyledir. İnsanlar hizmete bakıyor. 15 yıl görev yapmışız. Birçok insana dokunmuşuz. Hatıralarımız var. Biz sokakta, halkın arasında belediye başkanlığı yaptık. Öyle olunca vatandaş pazara gidiyor bizi görüyor. Sokakta, parkta bizi görüyor. Okullara, sağlığa, güvenliğe büyük destek verdik. Sadece belediyecilik değil. Biz belediyeciliğin ezberini bozduk aslında. Biz 1994 yılında devrimci belediye başkanlarındandık, onu söyleyeyim. Birçok şeyi değiştiren, yeni şeyler söyleyen, farklı hizmetler, farklı projeler yapan belediye başkanları olduk.

“Devrimci” dediniz, görev yaptığınız dönemde size dair A Takımı tartışmaları vardı...

A Takımı yoktu. Bu konuda mahkeme kararları var. Bir sürü tazminat davası kazandık. Ben sokakta, halkın arasında bir belediye başkanlığı yaptım. Ayrım da yapmadım. Bütün vatandaşları kucakladık.

Evet, sebze pazarında bağırarak satmayı da yasaklamıştınız?

Cumhuriyet tarihinde pazarlara ilk kez düzenlemeyi biz getirdik. Şelale bizimdir. Mezbelelik yerler nasıl güzelliklere dönüşür, Keçiören bunun Türkiye’ye örneğidir. Yeşil alanlar, parklar bunun örneğidir. Güller şehri olduk.

'TANSİYONUN DÜŞÜRÜLMESİNDE FAYDA VAR'

Seçim yaklaşırken siyasetin dili daha da sertleşiyor. Siz de bu sertliğin, çekişmelerin sıkıntısını yaşamış bir siyasetçisiniz. Bu dil ve yaşananlar konusunda bir uyarınız var mı?

Biz yerelde kalıyoruz ama kucaklayıcı bir dil, kucaklayıcı bir üslup olmalı. Tansiyonun düşürülmesinde fayda var.

Beka söylemi bu seçimin simgesi oldu. Nedir beka sorunu?

Komşularımız Suriye, Irak yanıyor. Biraz ötede Yemen, Libya yanıyor. Bu ülkeler ameliyat masasındayken Türkiye’nin ameliyat masasında olmaması mümkün mü? Kardeş kardeşi öldürüyor. Müslüman Müslümanı öldürüyor.

“Belediye seçimleriyle bunun ilgisi ne” diye soruluyor?

Dünyadaki savaşın artık şekli değişmiştir. Bombalayalım, işgal edelim askerimiz ölsün artık bu yok. Yeni şey şu: Arap Baharı ile bu başlamıştır. Arap Baharı başladığında dedim ki, bu Arap’ın baharı değil bu Arap’ın, Müslümanların kışıdır. Bu senaryoyu yazanlar Müslümanlara ve Araplara bahar yaşatmaz. Bu kadar nettir.

Keçiören’de Turgut Altınok yerine CHP adayı seçilse beka anlamında ne olur?

Turgut Altınok seçimi değil. Büyükşehir seçimleri burada öne çıkıyor. Ertesi gün hükümetin meşruiyeti tartışılacak. Sistemin meşruiyeti tartışılacak…

Demokraside bunlar yok mudur?

Var da keşke bunlar demokrasi içinde kalsa. Öyle başlıyorlar. Arap Baharı da demokrasi, özgürlükler diye başladı. Türkiye bir takım süreçler yaşadı. Bunlar rastgele süreçler değil. Birileri yazıyor birileri de oynuyor. Tarihte birçok örneği var.

Hükümetin meşruiyeti tartışılacağı için mi beka…

Tartışılır demiyorum. Muhalefet seçim, seçim diye başlayacak. Bu ülkeye ekonomik yönden ne kazandıracak. Haziran seçimlerinde oldu, koalisyon çıktı, hükümet kurulamadı. CHP’liler de “Ben AK Parti’ye oy vereceğim” dedi. Özel sektörde çalışıp CHP’ye oy veren tanıdıklarım gitti AK Parti’ye, “Ekonomi bozulacak, işimizden ekmeğimizden olacağız” diyerek oy verdi. Bunun ötesinde yanan ateşin bu tarafa doğru sıçraması var.

“İstikrar için yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın kazanması lazım” diyorsunuz!

Tabii. Ekonomi için de kazanması lazım. Diğer taraftan HDP’nin de ciddi desteğini görüyoruz. HDP neden destekliyor. CHP-İYİ Parti adaylarını çok beğendiği için mi destekliyor?

'VİCDANIM RAHATTI'

Sahada ne görüyorsunuz? Temas ettiğiniz insanlar size ne söylüyor? Hayat pahalılığı, işsizlik şikayetleri geliyor mu?

Türkiye bir ekonomik sıkıntı yaşadı, yaşamadı diyemeyiz. Toparlanıyoruz. İnanıyoruz ki seçimden sonra istikrar devam ederse ekonominin de hızla toparlandığını, yeniden çarkların döndüğünü, işsiz sayımızın azalacağını göreceğiz. Bence ekonomi daha iyiye gidecek.

10 yıl siyasetten ayrı kaldınız. Kırgınlığınız oldu mu? Siyasete, siyasetin yapılış şekline?

Evim hep buradaydı. Görevim bitti, ertesi gün korumam, şoförüm olmadan ofisimi açtım. Her gün 5-10 km yürüdüm. Yolda çevirip bir tane “ah” diyen yoktu. 22 yıldır telefon numaram değişmedi. Bir kez açıp hakaret eden olmamıştır. Cenazelere, düğünlere yine gittim. Vicdanımız rahattı.