AK Parti'nin zor Kırıkkale sınavı

24 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin ülke genelinde en çok oy kaybettiği, MHP’ninse en çok oy aldığı ikinci kent olan Kırıkkale’de, yerel seçim sürprizlere gebe görünüyor. AK Parti ile MHP’nin ayrı adaylarla seçime girdiği kentte, CHP ve Demokrat Parti desteğiyle yarışa giren İYİ Parti sürpriz yapabilir.

Google Haberlere Abone ol

KIRIKKALE - 1 Kasım seçimlerinde 3 milletvekilinin 3’ünü de AK Parti’den Meclis’e gönderen Kırıkkale, 24 Haziran seçimlerinde tutumunu değiştirdi, milletvekillerini AK Parti, CHP ve MHP arasında paylaştırdı. Yaklaşık 2.5 yıl içinde bu değişimi yaşayan Kırıkkale’nin 31 Mart seçimlerinde ne yapacağı merak konusu.

Kırıkkale 286 bin nüfusuyla Anadolu’nun küçük kentlerinden biri. Sağ-muhafazakâr seçmen tabanıyla bilinen kenti 4 yıldır AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Saygılı yönetiyor. AK Parti yeni dönem için de “Saygılı ile yola devam” dedi. Kırıkkale, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı içinde yer almıyor. MHP de belediye başkanlığı için daha önce Ülkü Ocakları'nda başkanlık yapmış Serdar Yarar’ı aday gösterdi. CHP ile İYİ Parti ittifakında İYİ Parti’ye bırakılan kentte, İYİ Parti’nin tercihi ise daha önce farklı partilerden 4 kez belediye başkan adaylığı yarışına katılan Mahir Yılmaz oldu.

'BİZ DE NASIL BULAŞMADI ANLAMADIK'

Seçim öncesi nabız tutmak için gittiğimiz Kırıkkale’de ilk durağımız AK Parti’nin merkez seçim ofisi oldu. Çok sayıda partilinin gün boyu bir araya geldiği ofiste koyu sohbetler yapılırken biz de ofisteki görevliler ve partililerle konuştuk. Yeniden aday gösterilen Belediye Başkanı Saygılı’nın çok dürüst ve temiz bir siyasetçi olduğunu, hakkında tek bir usulsüzlük iddiası bulunmadığını, bir önceki dönem çalışanların maaşı 9 ay ödenmezken bugün sorun yaşanmadığını anlatan bir görevli, “Ciddi belediyecilik yaptı. Yollar yaptı, parklar yaptı” diye devam etti. Görevliye “belediye başkanı olup da hakkında iddia olmayan neredeyse yoktur” dediğimizde aldığımız yanıt da ilginçti: “Doğru söylüyorsun. Biz de nasıl bulaşmadı bilmiyoruz.”

'ŞİKÂYET VAR, AMA GİDİP KILIÇDAROĞLU’NA MI OY VERELİM!'

Seçimi mevcut başkan Saygılı’nın yeniden kazanacağından emin görünen AK Partililer, son seçimde ciddi oy kaybı ve milletvekili sayısının 3’ten 1’e düşmesini milletvekili listesindeki yanlış tercihlere bağladı. Bir partili, “Belediye başkanlığı seçiminde risk yok. Projeleri anlatıyoruz. Şikâyet yok mu, var tabii. Ama gidip nereye vereceğiz. Kılıçdaroğlu’na mı vereceğiz. Burasının geleneği belli. Tablo değişmez” dedi. AK Partililer kentin birikmiş sorunlarından kurtuluşunu daha çok Ankara ile bağının güçlenmesinde arıyor. Bunun için de Ankara-Kırıkkale arasını 20 dakikaya düşürecek hızlı tren istiyor.

MHP’DEN ÜRETEN, MARKALAŞAN KIRIKKALE VAADİ

Kırıkkale, MHP’nin de iddialı olduğu kentlerden biri. 24 Haziran seçimlerinde de MHP’nin en çok oy aldığı ikinci kent Kırıkkale oldu. Parlamentoya bir milletvekili gönderen MHP’nin adayı Serdar Yarar da iddialı. Yarar ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşma yapacağı mitingin hazırlıkları nedeniyle görüşme şansı yakalayamadık ama kapısını çaldığımız MHP İl Başkanlığında partililer “Üreten, markalaşan Kırıkkale” iddiasıyla yola çıkan Yarar’ın şansının yüksek olduğu görüşünde. MHP’liler Kırıkkale’deki yarışın AK Parti ile MHP adayı arasında geçeceğini söylüyor.

YARIŞ İTTİFAKA ZARAR VERİR Mİ?

Türkiye’de yaklaşık 50 ilde ittifak kararı alan AK Parti ile MHP’nin kendi adaylarıyla yarışacağı illerde bu rekabetin bir soruna yol açıp açmayacağı merak konusu. MHP’lilere “ittifak partisiyle sahada sorun yaşanıyor mu” diye sorduğumuzda aldığımız yanıt, “Aile içinde sorun olmaz mı? Karı-koca bazen tartışır. Baba çocuğuna kızar. Ama ailede olur bunlar, aşılır, aşılıyor” oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de düzenlediği mitingde bu konuda uyarıda bulundu, “Kırıkkale Belediyemiz Cumhur İttifakı’nın kapsamında değilse de, ilkelerimiz, hareketimiz, dilimiz, üslubumuz, söz ve değerlendirmelerimiz Cumhur İttifakı’nın doğasına aynen uyacaktır. Çünkü, “Beka İçin Milli Karar, Cumhur İçin İstikrar” diyoruz. AK Partili kardeşlerimizle omuz omuza yürüyoruz. Ayrımız yok, gayrımız yok, ihtilafımız yok. Biz birlikte Cumhur İttifakı’yız. Beraberce Türkiye’yiz, Türk milletiyiz” dedi.

ÇATI ADAY YILMAZ: FARKLA ALACAĞIZ

CHP ile İYİ Parti İttifakı’nda Kırıkkale İYİ Parti’ye bırakıldı. İYİ Parti’nin tercihi de daha önce Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin yanı sıra bir kez de bağımsız aday olarak belediye başkanlığı yarışına katılan Mahir Yılmaz oldu. 5. kez şansını İYİ Parti adaylığı ile deneyen Yılmaz bu kez farklı olduğu görüşünde. CHP, İYİ Parti ile Demokrat Parti’nin “çatı adayı” olduğunu anlatan Mahir Yılmaz, 2009 seçimlerinde 1000 oyla kaybettiğini belirterek, “Aslında kazandım ama kaybettirdiler. Mahkemeye de verdim, olmadı. Ama bu kez daha güçlü geliyoruz” dedi. Mevcut belediye başkanının maaşları düzenli ödemek dışında övünecek bir hizmeti olmadığını anlatan Yılmaz, “Belediye hizmeti yok. 3 köprü var onları da DSİ, Demiryolları, Karayolları yaptı ve üstelik Kırıkkale’nin mahallerinin birbirinden ayrılmasına yol açtı. Vatandaş iktidardan umduğunu bulamadı. Her konuda sıkıntı var. İktidarı desteklemekten vazgeçti. Son seçimde 3 milletvekilini 1’e düşürdü. Bu tavrını belediyede de kesin gösterecek. Çok iyi bir sonuç alacağız. Farkla alacağız” dedi.

'PARK DEĞİL İŞ ÖNEMLİ'

Mahir Yılmaz’a Cumhur İttifakı’nın beka söylemini nasıl karşıladığını, seçmen üzerindeki etkisini de sorduk. Bu söylemin etkili olması için beka sorunu olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Temel sorun ekonomi. İşsizlik çok yüksek. Esnaf siftah etmeden dükkanı kapatıyor. 'AKP'ye oy vermeyeceğim' diyenler önceki seçimden daha çok. Kentin problemleri çözülmemiş. Su, otopark, şehir içi ulaşım, park, kanalizasyon her şey sorun. Kent baştan sona yenilenmeli. Görüyorum, bu kez çok daha farklı” dedi.

Yılmaz’ın esnaf ziyareti sırasında seçmenlerin en çok üzerinde durduğu konu da işsizlik oldu. Bir genç, “MHP’liyim ama oyumu size vereceğim. İş-güç yok. 6 aylık çocuğum var ve işsizim. Kırıkkale köy olmaktan kurtulsun. Park yaptım, diyorlar. Bana park değil iş lazım. Bir Organize Sanayi Bölgesi yok. En büyük sorunumuz işsizlik” dedi.

BÖLGECİLİK ETKİLİ

Seçmen davranışlarında bölgeciliğin etkisi üzerine çok analiz yayınlandı. Nüfusu az olan şehirlerde etkili olan bu durumun Kırıkkale’de belirleyici olduğunu söyleyenler de var. Her adayın doğduğu ilçe ile anıldığı, o adayın diğer ilçelerdeki etkisi üzerine yorumlar yapıldığı kentte öyle ki Kırşehirli olup uzun yıllardır Kırıkkale’de yaşıyor olmanız kentteki Kırşehirlilerin oyunu da alma potansiyeliniz nedeniyle sizi daha şanslı kılabiliyor. Yeni kuşak seçmenin bu tutumu değiştirdiği söylense de halen kentte bölgeciliğin etkisinin sonuçlarda belirleyici olabileceği söyleniyor.

SEÇİM SÜRPRİZLERE GEBE

Görünen o ki sağ muhafazakâr seçmen tabanı ile bilinen Kırıkkale’de 3 aday arasında çekişme yaşanacak. AK Parti’nin uzun yıllar birinci parti olduğu Kırıkkale, 24 Haziran seçimlerinde Türkiye genelinde en çok oy kaybettiği il olmuştu. Kırıkkale MHP açısından ise Türkiye’de en çok oy aldığı ikinci kent olma özelliği taşıyor. Ancak yarışın AK Parti ile MHP adayı arasında değil AK Parti ile CHP-İYİ Parti-DP adayı arasında geçeceği konuşuluyor. MKE’nin seçimlerden sonra Sakarya Tank Palet Fabrikası gibi özelleştirilme olasılığının da korkuya neden olduğu bunun da seçmen davranışını etkileyebileceği söyleniyor. Görünen o ki Kırıkkale belediye başkanlığı seçimi sürprizlere gebe.