Kerestecioğlu: Özhaseki'nin IŞİD militanları ile deneyimi mi olmuş?

HDP Ankara Milletvekili ve Çankaya Belediye Başkan adayı Filiz Kerestecioğlu, “ilçedekilerin başkanı değil sözcüsü olacağım" dedi. Ankara ve Çankaya’da tarım potansiyeli olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, "Bunu öğrendikten sonra benim içimden çiftçi çıktı. Beni ileride çapa yaparken o alanlarda görebilirsiniz" dedi. Kerestecioğlu, Cumhur İttifakı'nın Ankara adayı Mehmet Özhaseki'nin 'muhalefet kazanırsa su faturalarınızı militanlar getirir' sözlerine de tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Ankara Milletvekili ve Çankaya Belediye Başkan adayı Filiz Kerestecioğlu, Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle buluştu.

Çankaya'dan aday olmasının nedenini, "Başka bir yöneticilik anlayışının mümkün olabileceği siyasetin önünü açmak" diye açıklayan Kerestecioğlu, Türkiye'deki belediyelerde başkan odaklı bir siyaset olduğunu belirterek," İlçedekilerin başkanı değil sözcüsü olacağım. Bu yüzden ilçelerde aday gösterdik. Meclis üyeliklerini hedefledik. Belediye meclislerinin biat kültürünün ve rant ilişkilerinin sürdüğü yerler olarak değil halkın siyasete katılımı, denetimi için araç olarak savunuyoruz" dedi.

'İLERİDE BENİ ÇAPA İLE GÖREBİLİRSİNİZ'

Çankaya'da tarım potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kerestecioğlu, burada tarım geliştireceğini sayılar vererek anlattı, "Buranın üçte biri tarım ve hayvancılığa müsait. Yüzde 22'si tarım, yüzde 11'i yeşil alanlar ve meralar olan bir ilçe. Kooperatifler aracılığıyla, üreticiden tüketiciye şeffaf, denetlenebilir bir gıda zinciri kurulabilir. İmrahor Vadisi'nde sırtınızı SİMPAŞ, yüzünüzü ODTÜ ormanlarına dönerseniz, güzel bir tarım arazisi. 5 yıldır bomboş duran Maltepe'de Çankaya Çarşı kooperatiflere verilebilir. Kadınların işletebileceği semt pazarına dönüşür, halka doğrudan, ucuz gıda sağlanır." Ankara milletvekili olduktan sonra ildeki tarım potansiyelini fark ettiğini söyleyen Kerestecioğlu, "(İldeki) 20 tarım ürünü Türkiye için öncü. Bunu öğrendikten sonra benim içimden çiftçi çıktı. Beni ileride çapa yaparken o alanlarda görebilirsiniz."

BELEDİYE MECLİSLERİNİN GÜNDEMİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Ankara'da ve Çankaya'da inşaat rantına dayalı bir politika olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, bazı veriler paylaştı. Buna göre 2019 Şubat ayında Çankaya Belediye Meclisi'ne gelen 24 gündem maddesinden 11'i ve Büyükşehir'in 154 gündeminden 188'i imar değişikliği ile ilgili. Ankara'da bin kişi başına düşen AVM alanında 284 metrekareyle Türkiye'de birinci. Kerestecioğlu, Çankaya'da 2018 yılında 140 bin metrekare arsının satıldığına da dikkat çekerek, "Bunu göz önüne alırsanız. Kent bostanları için kullanılacak belediye arsaları var" dedi. Çankaya Belediyesi'nin büyük arsaları küçük işler karşılığı verdiğini söyleyen Kerestecioğlu, "Küçücük sosyal tesisleri, kültür merkezleri büyük arsalar karşılığında ortaya çıkarılıyor" diye vurguladı.

Kerestecioğlu imar rantı konusunda, "Belediye meclislerinde bizler olmadığımız zaman bunu her partiden belediye yapabilir. Şu an kayyımlar olduğu için kendi partimi ayırarak söylüyor olabilirim ancak bir gün HDP'de de bunu görürseniz, sorgulanması lazım" dedi.

'KADINLAR KAHVESİ AÇILABİLİR'

İlçeyi kadınlarla birlikte yöneteceklerini ifade eden Kerestecioğlu, ülke siyasetinde kadınların görünmez olmasını eleştirerek, " Her partide alanlarda çalışanlar kadınlar olduğu halde rakamları sizler de biliyorsunuz. Örneğin AKP'de 1297 adayından sadece 24'ü, CHP'de 904 adayından 48 kadın. HDP'de 251 yerin tamamında kadınları eş başkan adayı olarak gösterdi." Gazetecilerden gelen, "Kadınlara hizmet veriyormuş gibi görünen ama adının 'hanımlar lokali' olduğu yapıları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kerestecioğlu, şu yorumda bulundu:

"Bu hizmetleri sunanlar da herhalde Binali Yıldırım gibi 'İtaat et, rahat et' diyorlardır. Hanım sözü zaten kadın cinsiyetini yok sayıyor. Bunlar kadınları toplumsal cinsiyet rollerinin içerisine kadınları hapsetmeye çalışan anlayışın göstergesi. Ama kadınlar kahvesi açılabilir, hoş bir şey olur."

'KOLEKTİF SİYASETTEN YANAYIZ'

"Belediye meclislerine vurgu yapıyorsunuz. Önceliği başkanlıktan ziyade meclise mi veriyorsunuz?" sorusuna Kerestecioğlu, "Hayır, birlikte yönetmeye veriyoruz. Hiçbir zaman 'Başkan olacağız' gibi bir siyasetimiz olmadı. Kolektif bir siyasetten yanayız. Başkan odaklı siyasete karşıyız" yanıtını verdi.

'DEMOKRATİK SİYASETE KAPI ARALAMAK'

"HDP'nin aday çıkarmaması kimi yerde AK Parti'ye, kimi yerde CHP'ye destek olarak yorumlanıyor. Her yerde aday çıkarmamasının nedeni, örneğin Çankaya'da çıkarmasının nedeni nedir? HDP'nin seçim stratejisi nedir?" sorusuna Keresteceoğlu, "Bölgede kazanacağız, batıda AKP-MHP ittifakına kaybettireceğiz. Demokratik siyasete kapı aralayacağız. Nerede uygun görüyorsak orada insanları destek vermeye davet edebiliriz ancak bu ittifak değil. Demokrasi ittifakı. Çankaya'da ise 'kimi koyarsanız koyun seçilir' anlayışına karşıyız" ifadeleriyle yanıt verdi. HDP'nin seçim stratejisine ilişkin karalama kampanyası yürütüldüğünü ifade eden Kerestecioğlu, "Belli ki bu strateji işe yarıyor. Seçimin tüm aktörleri ve özellikle de iktidar cenahı bize daha fazla yükleniyor" dedi.

'IŞİD'LİLERLE DENEYİM Mİ OLMUŞ?'

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, 'CHP ya da muhalefetten herhangi biri büyükşehri kazanırsa su faturalarınızı militanlar getirir' söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Kerestecioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kendilerinin acaba IŞİD militanlarıyla deneyimimi olmuş. Bunlara gülmekten başka yapılacak bir şey yok".

'SEÇİME GİREN PARTİNİN PROPAGANDA YAPMASINDA DOĞAL BİR ŞEY YOK'

Hükümete yakın medyada 28 Şubat günü Erzurum merkezli 3 ilde yapılan operasyon hakkında, "HDP lehine propaganda yaptıkları iddia edilen 17 kişi gözaltına alındı" haberleri yapılması hakkında dava açılıp açılmadığı sorusunu ise Kerestecioğlu, şöyle cevapladı: "Adalet Bakanlığı'na soru önergesi verdim ve 'AKP propagandası yapmak da seçimlerde suç sayılacak mı?' dedik. Seçime giren bir partinin propaganda yapmasından daha doğal bir şey olamaz. Yapılan hakaretlerde biz başvurduğumuzda 'düşünce, ifade özgürlüğü', biz yaptığımız zaman 'terör propagandası, hakaret, suç' oluyor. Şahsım bile toplantı ve gösteri yürüyüşüyle ilgili açılan davalardan 3 kez beraat ettim."

10 EKİM ANITI

Kerestecioğlu'nun ilçe için açıkladığı projeler arasında tarihi mekanlar da var. Kerestecioğlu, bu mekanların 'kent hafızasının yaşatılacağı yerler olduğunu' söyleyerek, 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in saldırısı sonucu hayatını kaybeden 103 kişiye Ankara Tren Garı'nda anıt yapılması gerektiğini belirtti: O yüzden garda katledilen onlarca arkadaşımızı anmamıza izin vermeyen anlayışa karşı bir barış anıtını yükselterek, kent hafızasını korumamız mümkün."