AK Parti'nin Çankaya adayı Türkmen: Herkesin tercihi başımın üstündedir

AK Parti’nin Çankaya Adayı Amber Türkmen, CHP’nin kalesi olarak görülen ilçede seçmene nasıl bir söylemle ulaşacağını ve vaatlerini anlattı. “Herkesin tercihleri, değerleri başımın üstündedir” diyen TRT kökenli ses sanatçı Türkmen, müziğin evrensel dilinin, insanlara ulaşmak için bir avantaj olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çankaya, Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. CHP’nin kalesi olarak bilinen ilçede 2014 Yerel Seçimi'nde CHP’nin adayı ve halen başkanlık görevini sürdüren Alper Taşdelen yüzde 64.8, AK Parti’nin adayı Barış Aydın ise yüzde 21. 6 oranında oy aldı. 16 Nisan 2017 tarihli Anayasa Referandumu'nda Çankaya’da yüzde 78.3 "Hayır" çıktı. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde bu ilçede Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy yüzde 23.6, CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin aldığı oy yüzde 64.4, İYİ Parti’nin adayı Meral Akşener’in aldığı oy ise yüzde 8.7 idi.

CHP, 31 Mart Yerel Seçimi'nde mevcut başkan Taşdelen’i aday gösterdi. AK Parti’nin Çankaya adayı ise TRT kökenli ses sanatçısı Amber Türkmen oldu. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP de Çankaya’da AK Parti’nin adayı Türkmen’i destekliyor.

İşte sorularımız ve AK Parti Çankaya Belediye Başkan Adayı Amber Türkmen’in yanıtları:

'ÖNCELİĞİMİZ, MAHALLELER ARASI HİZMET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK'

Geçmiş seçimlerin sonuçlarına bakıldığında şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Her şeyden önce şunu ifade etmeliyim, bir başkasının refahı, huzuru ve mutluluğu için çalışmaya aday gösterilmek şahsım için tüm övgülerin üzerindedir. Bu yüzden Çankaya seçmeninin kadın aday çığlığına yanıt veren Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum.

Çankaya, Ankara’nın en büyük ilçesi ve 124 mahallesi arasında birçok hizmet farklılıkları mevcut. Uzun yıllardır bu ilçenin çehresine sinmiş farklı yaşam standartları ve hizmet yetersizlikleri mevcut ve buna hepimiz tanık oluyoruz. Bence bu çarpıklığın giderilmesi, Çankaya için en önemli önceliktir. Dolayısıyla önceliğimiz, mahalleler arası hizmet eşitliğini sağlamak olacak.

Amber Türkmen ile Çankaya'nın sembollerinden Kuğulu Park'ta buluştuk.

'MATEMATİKSEL ARİTMETİĞİ DEĞİŞTİRECEK UNSUR'

Bir Çankayalı olarak doğduğum, çocukluğumun geçtiği ve çocuğumu yetiştirdiğim bu ilçenin sorunlarını adeta hastalıklı bir ciğerin hırıltısı gibi hissediyorum. Bu hissiyat mertebesi benim için ve Çankayalı için çok önemli. Yani matematiksel oranlardan daha çok Çankaya’da aritmetiği değiştirecek en önemli unsur bu nokta. İnsanın ruhuna dokunmaktır kastettiğim şey.

‘ÇANKAYA’NIN SESSİZ ÇIĞLIĞINI ANCAK BİR KADIN DUYABİLİR’

İnsanlar, elini sıkıp gözlerinin içine baktığımda bana sessiz bakışlarının gerisinde yüksek sesle ne uzun cümleler kuruyorlar bilseniz! Bu durumun, geçen seçim için sözünü ettiğiniz o aritmetik dengesini sandıkta vatandaşlarımızın değiştireceği kanaatindeyim. Çünkü ben bir kadınım. İçgüdüsel olarak yapmaya, inşa etmeye, iyileştirmeye ve onarmaya müsait bir varlığım. Bu yüzden Çankaya’nın sessiz çığlığını ancak bir kadın veya kadınlar duyabilir diyorum ve tabii ki 31 Mart gecesi bu seçimin galibi olacağımıza Çankaya’yı Çankayalı kadınlarla birlikte yöneteceğimize yürekten inanıyorum.

'ÇANKAYA’NIN DERDİYLE DERTLENEN BİRİYİM’

Çankaya seçmeni ağırlıklı olarak seküler insanlardan oluşuyor, siz ise muhafazakâr bir partinin adayısınız. Seçmene nasıl sesleneceksiniz?

Eğer bir tanım yapılıyor ve bu tanımda insanın sadece bir yönü ele alınıyorsa bu sizi göreceli bir sonuca götürür. Öte yandan Antik Çağ'ın ünlü filozofu Protagoras’ın çok beğendiğim meşhur bir sözü var: İnsan her şeyin ölçüsüdür… Yani hangi tanımlamayı yaparsanız yapın, hangi kavramla insanları etiketlerseniz etiketleyin bütün bu yaklaşımlar sonunda insanı anlamak yerine bizi insandan uzaklaştırır. Bu yaklaşım ve etiketleme, bize aslında ne kadar içi boş kavramlar üzerinden zaman kaybettiğimizi ve hakikatin dışına çıktığımızı göstermekte. Bu yüzden Amber Türkmen kimdir diye elinizdeki teknoloji araçlarıyla internete baktığınızda az çok sorunuzda kastettiğiniz şeylerin cevabını bulacaksınız. Özetle ben Cumhur İttifakı Çankaya Belediye Başkan Adayı Amber Türkmen ve Çankaya’nın derdiyle dertlenen biriyim.

‘HERKESİN TERCİHLERİ BAŞIMIN ÜSTÜNDEDİR’

Yine CHP'nin kalesi olarak görülen İzmir'de partinizin adayı Nihat Zeybekçi, şarap üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Sizin de Çankayalılar için farklı önerileriniz, söylemleriniz olacak mı?

Yerel değerleri öne çıkarıp üretimi, sanayiyi ticaret ve ekonomiyi desteklemek bir belediye başkanının görevidir. Kent, belediye başkanına emanettir ve kentin sınırları içinde bulunan herkesin tercihleri, değerleri başımın üstündedir. Bunların teminatı benim; yani Amber Türkmen. Bu sözüm de sanırım herkes için yeterli.

Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Bu, sanırım sorduğunuz soruların arasında benim için en zor olanı çünkü insanın kendini tanımlaması bence dünyanın en zor şeyi. Adaylık sürecimde kendimi şöyle tanıtıyorum: Kadın, sanatçı, radyocu ve bürokrasinin çeşitli kademelerinde görevler yapmış, bildiklerimi öğrendiklerimi yapıp ettiklerimi ve tüm birikimimi Çankaya’nın hizmetine adamaya hazır biriyim.

‘PROJELERİMİZ: 5 ADIMDA ÇANKAYA’

Çankaya'ya ilişkin projeleriniz neler?

Çankaya ile ilgili projelerimizi Şubat ayının sonunda bir lansman ile kamuoyuna duyuracağız. Ancak röportajlarda da bunların ipuçlarını şimdiden veriyorum. “5 Adımda Çankaya” diyerek 5 başlık altında sınıflandırdım projelerimi: Yönetim anlayışı ve hizmet eşitliği; insana dokunmak, insana yatırım; kültür ve sanatta Çankayalı olmak; kentleşme anlayışımız-sağlıklı çevre; insan odaklı ulaşım çözümleri… Bu başlıklarla Çankaya’yı mutlu ve huzurlu bir kent, Çankaya’yı kültür sanat ve turizmin başkenti, Çankaya’yı sağlıklı ve yaşanabilir bir kent ve Çankaya’yı stresten uzak bir kent yapmak için geliyoruz.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Koro Ana Sanat Dalı'ndan mezunsunuz. TRT geçmişiniz de var. Geçmişinizin size avantaj sağladığını düşünüyor musunuz?

Elbette. Her şeyden önce müzik evrensel bir dil. Herkesle aranızda farklı bir bağ oluşabiliyor. Radyo programcılığı sayesinde başka hayatları, başka güzellikleri tanıma fırsatı buldum. Ankara Radyosu’nun ilk kadın müdürü olma şerefine nail oldum. Bütün bunlar için, tüm yaşadıklarım için şükrediyorum. Yürüteceğim belediyecilik anlayışının temelini oluşturduklarını düşünüyorum.

AMBER TÜRKMEN’DEN BOB DYLAN ŞARKISI

Geçtiğimiz günlerde Bahçelievler’de bir kafede gitarla Bob Dylan’ın "Blowin in the Wind" şarkısını seslendirdiniz. Bu performansınıza tepkiler nasıldı?

O akşam, seçim çalışmamızı sürdürürken bir kafeden davet geldi. Hem yorgunluğumuzu atmak hem de bir şeyler atıştırmak için girdiğimiz kafede ismime bestelenen şarkıyı, gitar çalan genç biz içeri girer girmez yorumladı. Tabii bu beni çok heyecanlandırdı ve duygulandırdı. Daha sonra öğrencilerin ısrarıyla bir anda gitarı elimde buldum. Ben de öğrencilik yıllarımda çok mırıldandığım şarkıyı söyledim gençlere. Şarkı Bob Dylan’ın şarkısıdır ama ben Joan Baez yorumuyla seslendirdim. İçten ve samimi bir şeyler paylaşınca tepkiler de bir o kadar güzel ve özel oluyor.

Seçilememeniz halinde siyasete devam edecek misiniz? Devam ederseniz nerede olmak istersiniz?

Şuna bir açıklık getirelim, siyasetten daha çok insana, kentime hizmete adım attım. Şu an önümde kazanmam gereken bir seçim var. Başka bir planım yok.

AMBER TÜRKMEN KİMDİR?

Amber Türkmen, 1973 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Koro Ana Sanat Dalı Bölümünden mezun oldu. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu(TRT)’nda ses sanatçısı olarak göreve başlayan Türkmen, TRT Ankara Radyosu’nun ilk kadın müdürü oldu. 2011-2014 yılları arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı olarak görev yaptı. Daha sonra tekrar TRT’ye dönen Türkmen TRT Radyo Dairesi ve Müzik Dairesi başkanlıkları görevlerinde bulundu.