Erdoğan: Trump, 'DEAŞ'a karşı zafer kazandık' diyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'yle ilgili açıklama yapacağı duyurusu için "Şunu kesin söyleyecektir diye düşünüyorum: 'DEAŞ'a karşı zaferi kazandık.' Yani bir zafer ilanı olabilir" şeklinde konuştu. Tanzim satışlar için "varlık kuyruğu" yorumunu yapan Erdoğan, "Kürt kardeşlerimiz kayyımlar sayesinde hizmet gördü. Açık söylüyorum, teröre bulaşmış olanlara asla müsaade etmeyiz. Teröre bulaşmışlarsa kayyım atarız" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan,  A Haber- ATV ortak yayınına katıldı. Rusya ve İran'la Suriye gündemiyle yapılan Soçi zirvesinin verimli olduğunu söyleyen Erdoğan, "Münbiç'te verilen sözlere rağmen teröristler duruyor. Bunların Fırat'ın batısına kaydırılacağı sözü verilmişti" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 saat içinde Suriye ile ilgili bir açıklama yapacağı duyurusu sorulan Erdoğan, şunları söyledi:

"DEAŞ'ı adeta 24 saat içinde temizleyeceğini Sayın Trump iddia ediyor. Bu olur mu, olmaz mı ayrı bir konu. Zaten DEAŞ'tan orada ne kaldı, DEAŞ'ın artık kırıntıları var. Buradan da ben şunu anlıyorum: Bunu söylemek suretiyle 'Acaba Demokratların desteğini alabilir miyim' böyle bir anlayışla olabilir diye düşünüyorum. Yarınki açıklamada şunu kesin söyleyecektir diye düşünüyorum: Diyecektir ki 'DEAŞ'a karşı zaferi kazandık.' Yani bir zafer ilanı olabilir."

Trump 24 saat içinde Suriye'yle ilgili açıklama yapacakTrump 24 saat içinde Suriye'yle ilgili açıklama yapacak

'ÜLKEMİZ ÇOK CİDDİ BİR İLTİCA AKININA UĞRAYACAKTIR'

Erdoğan, Soçi'de gerçekleştirilen zirve hakkında ise şu açıklamayı yaptı:

Fırat'ın batısında başta İdlib olmak üzere, Münbiç, Cerablus, El Bab'ı masaya yatırdık. Aslolan Münbiç'teki terör örgütlerinin bulundukları yeri terk etmesi. Fırat'ın doğusuna kaydırılması gerekiyor. Münbiç yüzde 85-90 itibarıyla Araplara aittir. Bu söz Obama döneminde verildiği halde yerine getirilmedi, sayın Trump da verdi bu sözü, yerine getirilmedi. Hâlâ bize söylenen 'çıkacaklar, terk edecekler'. Bu arada Münbiç'in dışında İdlib önem arz ediyor. 300-400 bin insanın bulunduğu yerde sınamalar oldu. Ülkemiz çok ciddi bir iltica akımına uğrayacaktır."

'BİZ TERÖRİSTLERE KARŞIYIZ, KÜRTLER BENİM VATANDAŞIM, KARDEŞİMDİR'

Erdoğan, Kürtlere düşman olmadıklarını ise şu sözlerle aktardı:

"Bir akşam Trump beni aradı. 'Kobani'de bize yardımcı olun. Oradaki Kürtler'i kurtaralım. Onlar yok edilecek' dedi. Kendisine dedim ki, 'Niye yok edilsin'. Daha sonra onlara helikopterlerle silahları indirdiler ve orada terör koridoru oluşturdular. Sonunda Kobani'den büyük bir kısmı Türkiye'ye göç etmek durumunda kaldı. Bizim güvencemiz altında. Utanmadan, sıkılmadan 'Türkiye Kürtlere düşmanlık yapılıyor' deniliyor. Bu nasıl düşmanlıktır? Biz her türlü yardımı yapıyoruz. Biz teröristlere karşıyız, Kürtler benim vatandaşım, kardeşimdir."

"Kürt kardeşlerimiz kayyımlar sayesinde hizmet gördü" sözlerini kullanan Erdoğan, "Açık söylüyorum, teröre bulaşmış olanlara asla müsaade etmeyiz. Teröre bulaşmışlarsa kayyım atarız" diye konuştu.

'BİZE SERBEST PİYASA EKONOMİSİNİ ÖĞRETMESİNLER'

Erdoğan, ürünlerin fiyatları konusunda yaşanan pahalılık içinse şu yorumu yaptı:

"Şimdi bize bir operasyon çekmeye kalkıyorlar. Domates, biber, bakliyat ürünleri. Zincir marketlere de açık söyledim. Eğer bu fiyatlar en uygun yere çekilmezse adımlarımızı atarız. Adımı attık. Şu anda bu işe Ankara, İstanbul olarak başladık. Bugün Bursa'da 3 tane açtık. Yarın öbür gün 10'a çıkacak. Ben 30'a kadar çıkartın dedim. Anında fiyatlar yarı yarıya düştü. Zincir marketlerde de fiyatlar ciddi manada düşüş göstermeye başladı. Burada çok ahlaki olmayan bir şey daha var. Bazı köşe yazarları. Onlar da diyorlar ki, 'bu serbest piyasa ekonomisine terstir'. Bize serbest piyasa ekonomisini öğretme. Serbest piyasa ekonomisi dediğin olay, günlük, haftalık ürünler için geçerli değildir. Beyaz eşya, otomobilde geçerlidir."

Tanzim satış noktalarında oluşan kuyruklar hakkında da konuşan Erdoğan, "İki tür kuyruk vardır. Bir yokluk kuyruğu. İki varlık kuyruğu. Yokluk kuyruğunu CHP iktidarlarında yaşadık biz. Benzinden yağ kuyruklarına varıncaya kadar. Bir gün sonra benzin istasyonundan benzini alırlardı. Sana yağ kuyrukları aynı şekilde. Şimdi ise bu attığımız adımla varlık kuyruğu oldu" dedi.

'BAKTIK Kİ HER ŞEY YERLİ YERİNE OTURDU, HEMEN ÇEKİLİRİZ'

Erdoğan, tanzim satışların yaygınlaşarak devam edeceğini de sözlerine ekledi:

"Bu iş düzeldi, düzeldi. Düzelmediği taktirde biz TESCOM ve TESK ile ilgili bakanlıklarımız oturacaklar, konuşacaklar. Bunu çok daha yaygın bir şekilde yapılacak. Bakkallara, küçük marketlere varıncaya kadar onlarla da bunu konuşup bu adımları atarak çok daha geniş bir satış alanı kurmuş olacağız. Bu marketleri ciddi manada rahatsız edecek. Eğer fiyatlarda düşmezlerse bunun arkasından diğer ürünler de gelecek. Ürün yelpazesi genişleyebilir. Bizim bu alanlarda bulunmak gibi bir derdimiz yok. Baktık ki her şey yerli yerine oturdu, biz hemen çekiliriz. Bizim kalmak gibi bir derdimiz yok. Bizim işimiz başımızdan aşkın. Siyasete girerken 'bizim işimiz ticaret değil.' dedik. Bu konuda da zincir marketler ve diğerleri insaflı hareketli edecekler. Biz hangisinin ne kadar kazandığını biliyoruz." (HABER MERKEZİ)