HDP'nin 'sembol'leri iktidara geçecek mi?

Şırnak, Silopi, Beytüşşebap, Uludere, Erciş, İpek Yolu... HDP'nin elinde bulunan ve 'sembol' olarak adlandırılan merkezlerde oy taşınma konusuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Şırnak ve ilçelerinde yapılan oy kaydırma işlemlerine ilişkin itirazların yüzde 95'i kabul edilmedi. HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, iktidarın bu ilçeleri kazanması için oy farkını eşitlemeye çalıştığını söylüyor. Van'da ise Çatak, Erciş, Başkale gibi ilçelerde seçmen kaydırmaları yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin/Vecdi Erbay

DUVAR - Şırnak merkez, Uludere, Güçlükonak, Beytüşşebap, Silopi ve Van'ın bazı ilçeleri 31 Mart seçimleri öncesinde seçmen kaydırmalarının yaşandığı iddiaları ile gündeme geldi. HDP buralarda yaşananlara ilişkin itirazda bulundu ancak çoğu itiraz kabul edilmedi. Bu durum medyada "İktidar Diyarbakır, Van, Ağrı gibi merkezlerde seçim kazanamayacağı için HDP'nin sembolü olarak görülen daha küçük merkezlerde seçmen kaydırmaları ile seçimi almaya çalışıyor" yorumlarına da yol açtı.

HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, “Yaptığımız itirazların sadece yüzde 5'i kabul edildi” derken, HDP Van İl Yöneticisi ve Bilgi İşlem Sözcüsü Erol Gönülçeken, “AKP'nin kayyumlar üzerinden kurmaya çalıştığı baskı halkta bir suskunluk yaratsa da özellikle seçim süreçlerinin başlamasıyla halk HDP etrafında kenetleniyor” dedi.

Oy kaydırma işlemlerinin yoğun olarak yaşandığı belirtilen yerlerin başında Şırnak merkez ve ilçeleri geliyor. 24 Haziran seçimlerinde kullanılan oy sayısının seçmen listeleri askıya çıktığı tarihte arttığı görülüyor. HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz, sadece Şırnak merkezde 24 Haziran seçimlerinde seçmen sayısının 32 bin 259 olduğunu, seçmen listelerinin askıya çıktığı tarihte il merkezinde bu sayının 39 bin 79'a yükseldiğini söyledi.

NEREDE, KAÇ SEÇMEN ARTTI?

Kaçmaz, ellerindeki verilere göre Şırnak merkez ve ilçelerinde oy kaydırmaları şöyle açıkladı:

Şırnak merkez:

24 Haziran'da seçmen sayısı: 32 bin 259

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 39 bin 79

Beytüşşebap:

24 Haziran'da seçmen sayısı: 3 bin 482

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 5 bin 157

Güçlükonak: (Belediye halen AK Parti'de)

24 Haziran'da seçmen sayısı: 2 bin 230

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 2 bin 989

Uludere:

24 Haziran'da seçmen sayısı: 4 bin 552

Seçmen listelerin askıya çıktığı tarihte görülen seçmen sayısı: 6 bin 803

'YÜZDE 5 İPTAL'

HDP'nin başvuruları sonrasında iptal edilen seçmenler ve merkezleri ise şöyle:

Şırnak merkez: 251 seçmen iptal

Beytüşşebap: 120 seçmen iptal

Kaçmaz, yaptıkları başvuruların sadece yüzde 5'inin kabul edildiğini söylerken söz konusu seçmen kaydırmalara ilişkin şunları söyledi: "Örneğin Uludere'de bir ahırda 27 oy var. Silopi'nin Başverimli beldesindeki boş bir arsaya 720 oy taşınmış."

YÖNETİM İKTİDARA GEÇER Mİ?

Neden oy kaydırma yapıldı, seçmen sayısının az olduğu yerlerde yapılan oy kaydırmadan dolayı yerel seçimlerden sonra belediye yönetimi iktidara geçer mi? Kaçmaz bu sorulara şu yanıtı verdi: "İktidarın özellikle kayyum atadığı yerler halkın iradesinin gasp edildiği belediyeler. Bu yerler sokağa çıkma yasaklarının ve ablukaların, maalesef yüzlerce insanın hayatını kaybettiği çatışmaların yaşandığı yerler. Örneğin Silopi, Cizre gibi yerlerde neredeyse 40-50 bin oy farkımız var. Bu kadar seçmeni taşıyamayacağı için halkın iradesinin gasp edildiği, kayyum atanan yerlere, seçmen sayısının az olduğu yerlerde seçim sonucunu etkilemeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de genel olarak kolluk güçlerini, yakın köyde oy kullanan askeri birlikleri ve tüm personeli il, ilçe merkezlerine taşımış durumdalar. Seçmen sayısının az olduğu yerlerde bir nevi seçmen özellikle kolluk kuvvetlerini taşıyarak belediyeleri ellerinde tutmayı ve bir algı operasyonu yapmayı amaçlıyorlar. Bakın biz oraya hizmet götürdük, bu hizmet götürülünce oradaki halk bizi seçti. Bu şekilde savaş politikalarını Türkiye'deki halklar ve kamuoyu nezdinde meşru kılmaya çalışacaklar. Yurtdışında da bunu kullanacaklar. 'Daha önce bu bölgeler HDP'nin elindeydi, biz oraya kayyum atayıp hizmet götürünce, oradaki halk özgür iradesiyle bizi seçti' algısı yaratmaya çalışacaklar. Halkı bu şekilde kandırmaya çalışacaklar."

HDP Şırnak milletvekili Hüseyin Kaçmaz

'4 BİN OY FARKI VAR 5-6 BİN OY TAŞINMIŞ'

Kaçmaz şöyle devam etti: "24 Haziran seçimlerini esas alarak kendilerince aramızdaki farkı hesaplayıp bunun üzerine bin-iki bin seçmen de taşıyıp seçimleri almayı garantilemek istiyorlar. Örneğin Şırnak merkezde Cumhur İttifakı ile 4 bin oy farkı var iken bu şekilde 5-6 bin oy taşınmış. Bunların yüzde 80'ine yakını toplu halde kaydedilen asker, polis oyları. Temel stratejileri seçmen sayısının az olduğu yerlere seçmen taşımak. Örneğin 24 Haziran'da 3 bin 500 seçmen sayısı olan yerlerde bin 967 seçmen taşınmış yani yüzde 40'a yakın bir durum."

VAN'IN İLÇELERİ...

HDP Van İl Yöneticisi ve Bilgi İşlem Sözcüsü Erol Gönülçeken

Seçmen kaydırmaların yaşandığı başka bir bölge ise Van'ın ilçeleri. Çatak, Erciş, Başkale gibi ilçeler kaydırmaların yoğun olduğu ilçelerin başında yer alıyor. HDP Van İl Yöneticisi ve Bilgi İşlem Sözcüsü Erol Gönülçeken Van'ın ilçelerine dair şunları söyledi: "Tuşba ilçesinde 24 Haziran'da 88 bin 869 olan seçmen sayısı sadece 62 seçmenin artışı ile 88 bin 931 olmuştur. Saray ilçesinde 11 bin 651 olan seçmen sayısı 55 seçmenin artışı ile 11 bin 706 oldu.  Mevcut AKP'nin belediyesi olan Gevaş ilçesinde 17 bin 662 olan seçmen sayısı 18 bin 862'ye yükselerek bin 200 seçmen artışı olduğu görüldü. Gevaş örneğinde olduğu gibi Çatak ilesinde de 11 bin 662 olan seçmen sayısı bin 104 seçmen artışı ile 12 bin 766 oldu. Bu tabloda görüldüğü gibi AKP belediyesi olan Gevaş’ta bu böyle bir artışın olması seçmen kaydırıldığının açık bir kanıtı. Yine HDP'nin ittifak adayının olduğu Çatak'ta da bu şekilde böyle bir artış oldu."

Gönülçeken, "Son 3 yıldaki OHAL kanunları fiilen HDP üzerinde uygulanma devam ediyor. 24 Haziran seçimlerinde özellikle sandık taşınmanın yoğun olduğu mahallelerde taşınan sandıklar korucuların yoğunlukta olduğu sandık bölgelerine aktarılarak insanların sandığa gitmesi engellenmeye ya da bu sayede seçmenler üzerinde baskı kurmak amaçlandı fakat HDP seçmeni kilometrelerce yol yürüyerek yine oylarını HDP'den yana kullandılar. AKP'nin kayyumlar üzerinden kurmaya çalıştığı baskı halkta bir suskunluk yaratsa da özellikle seçim süreçlerinin başlamasıyla halk HDP etrafında kenetleniyor. Çünkü HDP'nin üzerindeki baskılar bir mağduriyet yaratıyor olsa da HDP'nin bu baskılara karşı direnci haklılığını bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.

'İTİRAZLARIMIZ OLDU'

Oy kaydırmalara ilişkin yapılan itirazlardan sonuç alındı mı? Gönülçeken bu soruya şöyle yanıt veriyor: "İlçe örgütlerimizce yapılan seçmen artışına dair ilçe seçim kurullarına yapılan bütün itirazlar reddedildi. Gevaş, Erciş, Başkale ve İpek Yolu'nda bu konuya ilişkin itirazlarımız oldu. Örneğin Erciş Adnan Menderes mahallesinde bir dairede 76 kişilik seçmenin eklendiği tespit edilip ilçe seçim kuruluna yapılan itiraz kabul edildi ve bu seçmenler silindi. Özellikle göze çarpan bir konu var, bazı ilçelerimizde nüfusa göre orantısız bir seçmen artışı olduğunu gözlemledik. Özellikle AKP Van Büyükşehir adayının, 'Özalp’ı kazanırsak Van’ın tümünü kazanacağız' açıklaması var. 24 Haziran seçimlerinde yüzde seksen oy oranı ile Türkiye geneli HDP'nin en yüksek oy aldığı Özalp'a ilişkin bu açıklama kaybedeceklerini bilmelerine rağmen küçük de olsa oy artışı hedefliyorlar. Kayyum atanan tüm il ve ilçelerde HDP'nin büyük bir oy artışı olduğunu gören AKP'nin böyle bir manevra ile elinde olan belediyeleri kaybetmemek adına bu yola başvurduğunu düşünüyorum."