Duvar Arkası: 'Cinsel istismarcılara af' için mutabakat arayışı

AK Parti grubunda yasama süreçlerinde etkin bir isim, CHP ve İYİ Parti gruplarına giderek hangi yasa için nabız yokladı? CHP-İYİ Parti ittifakındaki sancılı il hangisi? Meclis kürsüsündeki servetin kaynağı ne? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

'CİNSEL İSTİSMARCILARA AF' İÇİN MUTABAKAT ARAYIŞI

Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde cezanın ertelenmesini ya da hükmün geri bırakılmasını öngören düzenleme 2016 yılında gündeme gelmiş ama başta kadın örgütleri olmak üzere muhalefet partilerinin tepkisi üzerine geri çekilmişti. Söz konusu düzenleme son haftalarda bazı haberlerle yeniden tartışılmaya başlandı. İktidar partisinin bu konuda yeni bir hazırlık içinde olduğu konuşulurken AK Parti grubundan “Gündemimizde yok” açıklamaları yapıldı. Ancak görünen o ki bu düzenlemeden vazgeçilmemiş.

Meclis kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre, AK Parti grubunda yasama süreçlerinde etkin bir isim, CHP ve İYİ Parti gruplarına giderek nabız yokladı. Yaptığı görüşmelerde yaklaşık 4 bin kişinin mağdur olduğunu söyleyen AK Partili, her iki gruba da, “Bu konuda bir düzenleme niyetimiz var ama henüz sonuçlanan bir çalışmamız yok. Siz de bir değerlendirin, çalışın. Mutabakatla bir çözüm bulalım” çağrısında bulundu.

Çağrıyı doğrulayan muhalefet temsilcileri bu konuda kendi parti gruplarına da yapılan birçok başvuru olduğunu söylüyor ama yapılacak bir düzenleme, “Çocuk tecavüzcülerine af”, “erken evliliklerin önünün açılması”, “çocukların istismarcısıyla evlenmesine zorlanması” gibi birçok risk içermesi nedeniyle öneriye mesafeli yaklaşıyor. Görünen o ki her iki muhalefet partisi de AK Parti’nin atacağı adımı izleyecek. Bir teklif gündeme gelirse o teklife göre hareket edecek. Ancak bunun da seçimden önce olması beklenmiyor.

CHP’DE MUĞLA SANCISI

Yerel seçimde daha çok belediye kazanmak için 23’ü büyükşehir 50 kentte işbirliği kararı alan CHP-İYİ Parti ittifakında Muğla sancısı yaşanıyor. CHP’li belediye başkanınca 4 dönemdir yönetilen kentin kaybedilme riskini dile getirenlere göre bunun nedeni kurulan yanlış ittifak modeli. İki parti işbirliği yapılan tüm illerde belediye başkanlığının yanı sıra ilçe belediyelerinde de paylaşıma gitti. Ancak sadece Muğla’daki işbirliği büyükşehir belediye başkanlığı ile sınırlandırıldı. İki parti kentin 13 ilçesinde kendi adaylarıyla yarışma kararı aldı. CHP-İYİ Parti adaylarının ilçelerdeki rekabetinin, büyükşehirde işbirliği kapsamında CHP’nin adayına oy vereceği öngörülen seçmeni olumsuz etkileyebileceği konuşuluyor.

Kriz bununla sınırlı kalmadı. Söz konusu ittifak modeline tepki gösteren İYİ Partili Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı partisinden istifa ederek büyükşehir belediye başkanlığına bağımsız aday oldu. DSP’nin de Saatcı’yı desteklemesi bekleniyor. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un da yeniden aday gösterilmemesi üzerine CHP’den istifa edip Demokrat Parti’den Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacağı konuşuluyor. Bu durumda muhalefetin 3 ayrı adayla yarışacağı kentte AK Parti-MHP ittifakı kapsamında AK Partili belediye başkan adayının elinin güçleneceğini söylemek yanlış olmayacak.

MECLİS KÜRSÜSÜNDE SERVET VAR!

Gıda fiyatlarındaki yüksek artışların simgesi patlıcan ve biber geçtiğimiz hafta Meclis’in de ana gündem maddelerinden biri oldu. Önce CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer marketten aldığı bir kasa meyve-sebze ile basın toplantısı yaptı, ardından CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer kasalarla getirdiği meyve sebze ile Meclis basın toplantı salonunu adeta manava çevirdi. Fiyatları tavan yapan patlıcan ve biber Meclis Genel Kurulu kürsüsüne de çıktı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ekonomideki olumsuz gidişatı anlatmak için çıktığı Meclis kürsüsünde elinde patlıcan ve biber vardı. Biberin bir yılda yüzde 87, patlıcanın yüzde 80 zamlandığını anlatan Barut’a diğer milletvekilleri de oturdukları sıralardan katkı verdi. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, “Ağabey, orada servet var” diye seslenirken İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise “Mal beyanına yaz onları!” diye çağrıda bulundu. Bugüne kadar birçok farklı eyleme sahne olan Meclis kürsüsü böylece patlıcan ile biber de görmüş oldu.