Çorum'un seçimi: 'Sağ'ın da sevdiği aday CHP'ye kazandırır mı?

Çorum'da CHP'nin Belediye Başkan adayı Özgür Kılıç sağ seçmen arasında oldukça sevilen bir isim. Ancak gazeteci Elvan Yılmaz'a göre bu durumun seçimi kazanması için yeterli olması zor görünüyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala partiler aday ve ittifak çalışmalarına son şekillerini vermek için hummalı bir çalışma içine girdiler. Partiler her il için seçmen profilini, yerel özelliklerini gözününde tutarak çalışmalarını sürdürürken, bu sürecin en yakın takipçilerinin başında da yerel gazeteciler geliyor.

Doğma büyüme Çorumlu olan Elvan Yılmaz gazetecilik yaşamında 30 yılı geride bırakan bir isim. Bu süre içinde mizah dergileri dahil pek çok basın kuruluşunda çalıştı. Şimdilerde ise Habercim 19'un Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yürütüyor. Çorum'da siyasetin nabzını da tutan gazeteci Yılmaz, CHP’nin Başkan Adayı Özgür Kılıç'ın kendi parti tabanı dışında, 'sağ seçmen' tarafından da sevilen bir isim olduğunu belirtiyor. Ancak Yılmaz'a göre Kılıç'ın sağ seçmenle kurduğu ilişkinin, seçimi kazanması için yeterli olması zor...

Elvan Yılmaz

YSK seçmen istatistiklerine göre Çorum’da 24 Haziran seçimlerinde 390 bin 689 seçmen oy kullandı. 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 66 oranında oy alırken, Millet İttifakı ise yüzde 29'da kaldı. Bir önceki yerel seçimde ise AK Parti yüzde 50 oranında oy alırken, CHP yüzde 34 oy almıştı.

31 Mart seçim startının verilmesiyle birlikte AK Parti'nin adayı Halil İbrahim Aşgın ise CHP’nin Başkan Adayı Özgür Kılıç oldu. İki iddialı adayın profilini değerlendiren Elvan Yılmaz, Çorum'un 1994 yılından bu yana aynı çizgide (Refah Partisi-AK Parti) siyasi partilerin belediye başkanları tarafından yönetildiğini belirterek CHP'nin 'iddialı ikinci parti' konumunda olmasına rağmen kazanmasının zor olduğunu söylüyor. Yılmaz şöyle devam ediyor, "Çorum’da nüfusun genel oranına göre sağ seçmen yüzde 70, sol seçmen yüzde 30 oranında temsil ediliyor. Fakat Belediye başkanlığı seçimlerinde bu oran CHP lehine yüzde 35’e kadar çıkabiliyor. Son yapılan 2014 yerel seçimlerinde AK Parti yüze 50.7, CHP yüzde 34.4, MHP yüzde 11.8, SP yüzde 1.2 oranında oy almıştı. Ülkenin genel ekonomik sıkıntısı mutlaka sandığa yansıyacak olsa da, Çorum’da CHP’nin sağ seçmenden yeterli oy oranı alarak belediye başkanlığını kazanması beklenmiyor."

CHP ADAYINI AK PARTİ SEÇMENİ DE SEVİYOR 

CHP'nin Çorum Belediye Başkan Adayı Özgür Kılıç, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı olarak görev yapıyor. Kılıç'ın  kendi parti tabanı dışında sağ seçmen tarafından da sevilen bir isim olduğunun altını çizen Yılmaz, "Belediye meclis üyeliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği görevlerinde bulunduğundan il genelinde tanınıp biliniyor. Sağ seçmenle de irtibatı sıcak. Ancak AK Parti tabanından şahsına duyulan sevgi partisinin seçimi kazanmasına yeterli değil. AK Parti’deki tepki oylarının kısmen MHP’ye kayabileceği de düşünüyorum" diyor.

'KARADAĞ'IN 'KUMPAS' İSTİFASI SEÇİMİ ETKİLEMEZ' 

AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ kısa süre önce, ''Siyasi kumpas ya da şantaj diye adlandırılabilecek bir süreçle karşı karşıya kaldık'' sözleriyle istifa etti. Elvan Yılmaz, istifanın seçimlere etkisinin olmayacağını belirtiyor, "Karadağ'ın kendisine kaset kumpası kurulduğu gerekçesiyle istifası seçime etki etmez. Aslında görevden alınan Karadağ’ın artısı ile eksisi sandıkta aynı oranda olur. Mehmet Karadağ sonrası AK Parti'nin değişen yönetimini yeni yüzlerin temsil etmesi olası büyük oy kaybını önleyecek gibi gözüküyor."

CHP adayı Özgür Kılıç

Elvan Yılmaz, AK Parti ve MHP adaylarını ise şöyle değerlendiriyor:

AK PARTİ ADAYI OY KAYBEDEBİLİR: AK Parti’nin adayı Halil İbrahim Aşgın, Kılıç'a göre daha düşük profilli gözükse de iktidar partisi adayı olması onu en güçlü aday konumuna taşıyor. Çorum AK Parti’de parti içi muhalefetin hamleleri, olup biten baş döndürücü gelişmeler ve ekonomide yaşanan sorunlar karşısında AK Parti başkan adayı yukarıda belirttiğim gibi kısmi oy kayıpları yaşayabilir.

AK PARTİ'YE KÜSENLER MHP ADAYINA YÖNELEBİLİR: MHP’nin adayı ise İnşaat Mühendisi Kenan Şahin. Kendi sektöründe tanınsa da genelde çok tanınmayan Şahin, Çorum’da AK Parti’ye küsen ve tepki gösterenlerin bir miktar oyunu alabilir.

İYİ PARTİ ADAY ÇIKARMADI: Çorum merkezde İYİ Parti henüz aday çıkarmadı. Çıkarmazsa ittifak partisi CHP’nin oy oranına mutlaka katkısı olur ama bunun seçimi kazandıracak seviyede olacağını düşünmüyorum.

AK Parti adayı Halil İbrahim Aşgın

BİR DE BAĞIMSIZ ADAY VAR: Çorum merkezde pek kimsenin tanımadığı Murat Kırcı isminde bir de bağımsız aday var. Seçmen bazında düşünüldüğünde daha önceki örneklerden de yola çıkarak partisi olmayan bağımsız adayların başarı elde etmesi mümkün değil.

İlçelerde durum ne?

Çorum’un 13 ilçesi bulunuyor. Elvan Yılmaz, ilçelerdeki durumu ise şöyle değerlendiriyor, "Cumhur İttifakı açısından bakıldığında tüm ilçelerde MHP ve AK Parti başkan adayı çıkardı. Aday profillerine göre değerlendirme yapıldığında ittifakın seçmen bazında tabanda olabileceği söylenebilir. İYİ Parti Çorum’un bir kaç ilçesinde başkan adayını belirledi. Kargı ilçesinde ise CHP'ye destek verecek. Seçim takvimi süreci devam ettiğinden bu ilçelerde CHP ile ittifaka gidilebilir. İYİ Parti Çorum’un Dodurga ilçesinde farklı bir strateji izledi. Daha önce açıklanan belediye başkan adayını geri çekerek, AK Parti’den aday adayı olan ancak partisi tarafından gösterilmeyen Bekir Akman’ı belediye başkan adayı olarak ilan etti. Bu durum AK Parti’ye karşı ilçedeki tüm muhalefetin İYİ Parti üzerinde birleşmesini sağlayabilir. AK Parti'nin Dodurga’da seçimi kaybetmesi de muhtemel. Çorum’un en büyük ilçesi olan Sungurlu’da İYİ Partili Sungurlu Belediye Başkanı Abdülkadir Şahiner yeniden aday gösterildi. Sungurlu’da CHP seçmeninin de İYİ Parti adayı üzerinde birleşmesi bekleniyor."