Nihat Zeybekci: 21'inci yüzyılda hayat tarzını tartışmak gericiliktir

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nihat Zeybekci, projelerini açıkladı. "İzmir'in hayat tarzı problemi yoktur, hayat kalitesi problemi vardır" diyen Zeybekci, "21'inci yüzyıl Türkiye'sinde İzmir'inde hâlâ bunları tartışıyor olmak ilkelliktir, gericiliktir ve yobazlıktır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti'nin 31 Mart'ta yapılacak yerel seçim için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Nihat Zeybekci, hazırladığı projeleri kamuoyu ile paylaştı. Projeler, "10 Numara İzmir" başlığı altında hazırlanan 67 sayfalık kitapçıkta yer aldı. Proje tanıtım dosyasında, "Her yol İzmir'e çıkar" ve "Dünyaya açılmak İzmir'den başlar" sloganları kullanıldı.

Balçova'daki bir otelde düzenlenen toplantıya; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, MHP İl Başkanı Veysel Şahin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de katıldı.

Projelerin tanıtımını yapan Nihat Zeybekci, "Bu coğrafyada yaşayan insanların muhteşem bir kaderleri var. İzmir'i sadece il sınırlarıyla sınırlandırmayalım. İzmir Anadolu'nun bir vitrini ve sunum yeridir. İstanbul ile kıyaslamak istemiyorum ama İstanbul kısıtlıdır. İzmir sonsuz bir coğrafyanın giriş kapısıdır" dedi.

'İZMİR'İ DEMİR AĞLARLA ÖĞRENECEĞİZ'

Projeleri hazırlarken, İzmir'deki meslek odaları ve uzmanlar ile konuştuklarını kaydeden Zeybekci, 28 noktada "battı-çıktı" yapacaklarını, bunu da 2 yıl içinde gerçekleştireceklerini söyledi.

Zeybekci, "Tramvay hattımızın belirli bölgede sıkıntı yarattığını görüyoruz. Orada ufak bir dokunma yapacağız. Köprülü kavşak tespitleri yaptık. Bunları yaparak, başararak, geldik. Bunları maksimum 100 günde yaptık. Bin metre olanını ise 98 günde bitirdik. İddiaya girmiştik, kazandık. İzmirimizin, belediyemizin mühendisleri, müteahhitler bunları yapacaktır. 28'ine birden başlamayacağız. Şehrimizi kilitlemeyeceğiz. 1 Nisan'dan itibaren uzaktaki ilçelerimizde de yeni alanlar var" diye konuştu.

İzmir'de meslek odalarınca açılan davaların ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptal edildiği Körfez Geçişi Projesi'ne dair Zeybekci, "Mutlaka körfezdeki kan akışını sağlamamız lazım, o daireyi tamamlamamız lazım. Körfez Geçiş Projesi'ndeki hassasiyetleri dikkate alarak başarılı olacağız. İzmir'i gerek yeraltı gerek yer üstünde demir ağlarla öreceğiz" dedi.

'YATIRIMCIYA YENİ ALANLAR SUNACAĞIZ'

Konuşmasında İzmir'in en büyük sorunlarından birinin istihdam olduğunu belirten Nihat Zeybekci, yatırımcılara yeni alanların sunulamadığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'deki işsizliğin çok üzerinde İzmir'de işsizlik sorunumuz var. Organize sanayi bölgeleri (OSB) üretemiyoruz. Yatırımcıya yeni alan üretemiyoruz. Talep edilen alanları sunamıyoruz. Bu çok kolay bir iş. Yerel yönetimlerin sorumluluğunda, güç ve yetkisi de var. Planlamanızda bunları çözersiniz. Bunları çözdüm de geldim, ondan söylüyorum. İzmir sanayi, bilim, teknoloji merkezi olacak. İzmir'i pazarlayacağız, dediğimde geçen gün arkadan biri bağırdı; 'İzmir'i sattırmayacağız' dedi. Bizim aklımızdan öyle bir şey geçmemişti ki senin aklında hiç çıkmıyorsa ona bir şey diyemeyiz."

'4,5 MİLYONLUK ŞEHİRDE KATI ATIK ÇÖPLERİ DAĞLARA ATILIYOR'

İzmir'in çöpünün Harmandalı'da depolandığını hatırlatan Zeybekci, "İzmir'e hiç yakışmayan bir şey. 4,5 milyonluk şehirde katı atık çöpleri dağlara, derelere, ovalara atılıyor. Sıfır sorumlulukla atılıyor. Bu İzmir'e yakışan bir şey değildir. Türkiye'de katı atığını dağlara atan başka şehir kalmadı. Katı atıktan gelen suyun dereler halinde denize geldiği başka yer kalmadı" dedi.

'BU KARDEŞİNİZ GİDECEK, O ÇÖPÜN TEPESİNE ÇÖKECEK'

Bu sorunu 1,5 yıl içinde çözecekleri vaadinde bulunan Zeybekci, "İzmir'de sıfır katı atık olacak. Böyle bir utançla 'İzmir'i dünyaya pazarlıyoruz', 'Turizm kenti İzmir' diyemeyiz. Yemezler arkadaşlar. Bırakın onu gelecek neslimize yazıktır. Allah'ın izniyle 1 Nisan itibarıyla bu kardeşiniz gidecek, o çöpün tepesine çökecek. 5'inci yılın sonunda bir damla bile atık suyu tabiata, denize karıştırmayacağız. Kanalizasyon, yağmur suyu ve tüm arıtma için süremiz 5 yıl" ifadelerini kullandı.

'0-20 TON SUDA YÜZDE 50 İNDİRİM YAPACAĞIZ'

İzmir'in deprem kenti olduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, "İçme suyu hattımız 200 sene bir daha açılmamak üzere depremde de oynayabilecek çelik borularla işini garanti hale getireceğiz" dedi. Su indirimi konusunda yoğun talep geldiğini de kaydeden Zeybekci, 0 ile 20 ton arasında suda yüzde 50 indirim yapacaklarını, bu uygulama ile kent sakinlerini tasarrufa sevk edeceklerini söyledi.

Zeybekci, "Gelin İzmir'de gelecekle ilgili bir anayasa yazalım. Geçen gün İzmir-İstanbul otoyoluyla ilgili bir şey söylediler; 'İstanbullular İzmir'e akın ederse' dediler. Onlar da İzmir'e gelmeyi bekliyor zaten. İzmir'in nitelikli nüfusu İstanbul'a gidiyor. Şehrimizin metropolünde bu şehirde 1 santimetrekare daha yapılaşma yoğunluğunu artırmayacağız. Anayasayı mutlaka yapacağız" şeklinde konuştu.

'İZMİR'DE HAYAT TARZINI DEĞİL HAYAT KALİTESİ PROBLEMİ VAR'

Nihat Zeybekci, açıklamasının sonunda şunları söyledi:

"Yaşamaktan gurur duyacağımız, muhteşem bir şehirdeyiz. Bir tek gayemiz var. Hedefimizde kimsemiz yok. İzmir'de nereye gidersem bunu söylüyorum; oyunuzu İzmir'e, kendinize verin. 52 gün sonra bu şehir bir tercihte bulunacak. Onun için o tercihte bulunurken ne olur doğru tartışalım. İzmir'in sorunlarını, geleceğini tartışalım. İzmir'de bazı beceriksizliklerin üzerinin ideolojik bir kılıfla örtülmesine müsaade etmeyin. İzmir'i İzmirliler kurtaracak. Bundan sonra bize düşen hizmetkar olmak. Başka bir şey değil. Ne olur, İzmirliye haksızlık yapmayalım. İzmir'in meselelerini tartışırken bazı şeyler getiriyorlar ya İzmir'in meselesi diye. İzmir'in hayat tarzı problemi yoktur, İzmir'de hayat kalitesi problemi vardır. Hayat tarzı problemi getiren varsa bu İzmir'e saygısızlıktır, hakarettir, haksızlıktır. 21'inci yüzyıl Türkiye'sinde İzmir'inde hâlâ bunları tartışıyor olmak ilkelliktir, gericiliktir ve yobazlıktır. Başka bir şey demiyorum." (İZMİR/DHA)