Mustafa Bozbey: Bursa, Türkiye haritasını değiştirecek

4 dönemdir oylarını arttırarak Nilüfer Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Bozbey şimdi Bursa’yı yönetmeye aday. Son seçimlere göre AK Parti ile CHP arasında 23 puan olmasına rağmen iddialı olan Bozbey, “Bursa, Türkiye siyasi haritasını değiştirecek” diyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti-MHP ve CHP-İYİ Parti adaylarının büyük yarışına sahne olacak 31 Mart seçimlerinde muhalefet başta İstanbul, Ankara olmak üzere Adana, Antalya ve Mersin’de değişim bekliyor. Muhalefetin iddialı olduğu illerden biri de Bursa. Son seçim sonuçlarına göre AK Parti ile CHP arasında 23 puan gibi büyük bir fark olmasına karşın ortaya konulan bu iddianın nedeni merak konusu. İttifak oyları da devreye girdiğinde farkın daha da açılacağını söylemek mümkün. Peki Bursa nasıl ve neden el değiştirebilir? Bu soruları CHP-İYİ Parti ittifakında CHP’ye bırakılan Bursa’nın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey ile konuştuk.

'BURSA DEĞİŞİME HAZIR'

4 dönemdir Bursa Nilüfer Belediyesi'ni yöneten Bozbey, 1999’daki ilk seçimden bu yana her dönem oylarını arttırarak yüzde 31’den 55’e taşımış bir siyasetçi. “Türkiye’de oylarını arttırarak 4 dönem belediye başkanı seçilen sanırım başka bir isim yok” diyen Bozbey Bursa adaylığı için de “Bursa’nın, Bursalıların adayıyız. 4 dönem 20 yıl bitirdim. Bursa Nilüfer dışındaki ilçeler de Nilüfer olmak istiyor. Çok iddialıyız” değerlendirmesinde bulunuyor. Bozbey “Bursa’da neden bu kadar iddialısınız?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“20 yıllık tecrübe var. Türkiye’ye örnek bir kent yönetimi oluşturduk. Bursalılar 20 yıldır ne yaptığımızı çok iyi biliyor. Farklı bir yönetim sisteminin olumlu yansımalarını gördük. Yaptığımız projelerin insan öncelikli olduğunu gördüler. İnsana değer veren, insanı önde tutan ayrıca hiç kimseyi ötekileştirmeyen yönetimi gördüler. Din, dil, ırk bizim için önemli değil bizim için önemli olan insan. Bursa bunların farkında. Böyle olduğu için Bursa’nın Bursalıların adayı olarak çıktığım yolculukta iyiyiz, hatta öndeyiz. Bursa değişime hazır. Bunu sahada gözlüyoruz.”

'İŞİN SIRRI BİRLİKTE YÖNETİM'

Bozbey “Yerel yönetim modeli olarak başka bir yerde olmayan bir yönetim” dediği modeli ise şöyle anlattı:

“Başkanı muhtar olan mahalle komiteleri kurduk. Muhtar azası, STK’lar, spor kulüpleri başkanları, cami dernekleri başkanları, okul aile dernekleri başkanları daimi üye. Bir de o mahalledeki sandık bölgesinden bir kişi seçilerek mahalle komitesi oluşuyor. Biz projeler için 'yapacağız' değil 'öneriyoruz' diyoruz. 'Yapacağız' demek 'Size sormuyoruz, sormayacağız' demek. Biz 'size öneriyoruz ama bunun detaylarını doğru olup olmadığını yerinin uygun olup olmadığını sizlerle tartışacağız, karar vereceğiz sonra uygulayacağız' yaklaşımı içindeyiz. Nilüfer’de yıllardır bunu uyguluyoruz. Geri dönüşü muazzam. Her konuyu, projeyi mahalle komitesinde tartışıyoruz. Bunun yanı sıra Meclis’te siyasi bir grup oluşturuyoruz. Komisyonlar var. Her komisyon stratejik plana göre ilgili müdürleri değerlendiriyor, rapor hazırlayıp üst yönetime sunuyor. Komisyonların müdürlüklerle ilgili projeleri de mahalle komitelerinde tartıştırma görevi var. Böyle farklı bir yönetim sistemi uyguluyoruz.”

'AMAÇ BEYAZ, YEŞİL VE MAVİYİ BULUŞTURMAK'

Bursa’nın ulaşım, kentsel dönüşüm, imar, çevre sorunları bulunduğunu anlatan Bozbey, “Bursa sanayi, tarım ve turizm kenti. Çok yelpazeli bir kent. Bizim amacımız da beyaz, yeşil ve maviyi buluşturmak. Bunu herkesle buluşturmak” dedi.

'BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL KENT YÖNETİCİSİYİM'

20 yıllık tecrübesine dayanarak yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu anlatan Bozbey, “Nilüfer’de yaptıklarımızı Bursa’ya yayacağız” diyor. Kendisine “belediye başkanı” değil “kent yöneticisi” demeyi tercih ettiğini anlatan Bozbey “Kentli adına yeniden kent yöneticiliğine adayız. 5 yıllık vize istiyoruz onlardan. 5 yıllık sözleşme yapmak istiyoruz. Bizimle bu sözleşmeyi yaparlarsa, bu sözleşmeye imza atarlarsa bizim hizmetlerimizi 5 yıl sonra değerlendirecekler. O zaman ya sözleşmeyi iptal edecekler ya da devam ettirecekler” diyor.

'BURSA, TÜRKİYE HARİTASINI DEĞİŞTİRECEK'

Bursa’nın lider bir kent olması için yola çıktıklarını, bunun da 31 Mart’taki değişim ile mümkün olduğunu söyleyen Bozbey, “O zaman da Türkiye siyasi haritasında önemli değişiklikler olacak. Bursa Türkiye haritasını değiştirecek. Siyasi haritayı değiştirecek” diyor.

'MAAŞINA BAHSE GİREN VAR'

Bozbey, Bursa’da ortaya koydukları değişim iddiasında seçmenlerin de yanlarında olduğunu anlatıyor. CHP’nin düşük oy aldığı bir ilçede bir seçmenin yanına gelerek “Yüzde 56 ile kazanacağız başkanım. Ben maaşına iddiaya girdim” dediğini aktaran Bozbey, “Maaşına girmeseydin” dedim, bana “Ben inanıyorum sen inanmıyor musun” karşılığını verdi. Ben de “Tabii ki kazanacağız” diyerek sarıldım” dedi.