CHP'de 18 saatlik toplantının perde arkası

CHP'nin 18 saat süren tartışmalı aday belirleme toplantısının perde arkası ortaya çıktı. CHP'nin mevcut belediyeleri için yapılan oylamaların neredeyse tamamının kapalı yapılması nedeniyle uzayan toplantıya Kadıköy ve Ataşehir tartışmaları damgasını vurdu. CHP'nin aday belirleme sürecindeki son PM toplantısının 4 Şubat'ta yapılması planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’de yumruklu kavga iddialarına ve çok sayıda istifaya yol açan son son MYK, Parti Meclisi (PM) toplantılarının yankısı sürüyor. Toplantı sırasında ve sonrasında istifalara yol açan kararlar partiyi ikiye böldü. Kararları onaylayanlar tartışma yaratan adaylar için “Gençleşme, yenileşme” yorumları yaparken muhalif üyeler seçim sonrası olası kurultay tartışmalarına gönderme yaparak “1 Nisan sonrası hesapları” değerlendirmesinde bulundu.

İLGEZDİ TERK ETMEDİ, AYRILDI

CHP’nin 7'nci grup belediye başkan adaylarının belirleneceği PM toplantısı öncesi ilk olarak toplantıya sunulacak listeyi belirlemek için MYK üyeleri bir araya geldi. 5.5 saat süren MYK toplantısında “yumruklu kavga” iddiaları ortaya atıldı. Adı yumruklu kavgayla konuşulan MYK üyeleri Faik Öztrak ve Onursal Adıgüzel bu iddiayı yalanlarken Genel Başkan Yardımcısı Gamze İlgezdi’nin bir tartışma üzerine toplantıyı terk ettiği doğrulandı. Edinilen bilgiye göre bu ayrılışın nedeni tartışma değildi. Bir MYK üyesi, “Sayın İlgezdi eşinin belediye başkanı olduğu Ataşehir için aday konuşulurken Gamze İlgezdi ayrıldı. Sonuçta eşinin adının geçtiği bir konuydu. Genel başkan da üyelerin görüşlerini rahat açıklaması için bunu uygun buldu” dedi.

TOPLANTIYI KAPALI OYLAMALAR UZATTI

MYK toplantısının ardından başlayan PM ise yaklaşık 12 saat sürdü. 3 kez ara verilen toplantının bu kadar uzun sürmesinin nedeni tartışmalar kadar, bu tartışmalar sonunda alınan kapalı oylama kararlarıydı. Parti Meclisi üyeleri CHP tarafından yönetilen mevcut belediyelerle ilgili neredeyse tüm görüşmelerde kapalı oylama istedi. Bir kapalı oylama yaklaşık 15-20 dakika sürdüğü için toplantı sabaha karşı son buldu.

KADIKÖY TARTIŞMASI

PM’de en çok tartışma yaratan ilçe belediyesi Kadıköy oldu. Mevcut belediye başkanı Aykurt Nuhoğlu yerine Şerdil Dara Odabaşı’nın aday gösterilmek istenmesine tepki gösteren bazı üyeler, Nuhoğlu’nun başarılı, dürüst, şeffaf bir yönetim sergilediğini söyledi. Edinilen bilgiye göre Nuhoğlu ile ilgili “Birçok proje yapıyor, ama kasasında para da olan tek belediye” yorumuna Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “Kasasında parası varsa demek harcamıyor. Yeterli proje üretmiyor” karşılığını verdi.

Nuhoğlu’nun karşısında Odabaşı’na oy veren bir PM üyesi ise, “Belediye başkanlarının 'başarısız' diye değiştiği yorumu doğru değil. Burada 'daha iyisi olabilir' diye değişim yaşandı. Kadıköy çok özellikli bir yer. Daha fazlası elbette yapılabilir. Genel başkan da bunu ifade etti” dedi. Ancak bu karar bazı PM üyelerince, “En şaibeliler aday gösterildi, dürüstler engellendi. Şaibeye selam yola devam” eleştirisine neden oldu.

'DEĞİŞİMİN AMACI GENÇLEŞME YENİLEŞME'

Kararları onaylayan PM üyeleri Kadıköy’ün yanı sıra Beşiktaş ve Kartal gibi birçok ilçede genç isimlerin aday gösterildiğine dikkat çekerek, “Siyasetin biraz daha fazla dinamizme ihtiyacı var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayımız da çok genç. Genç isimler daha uyumlu olacaktır. Genel anlamda adaylarda gençleşme ve yenileşme var” yorumu yaptı.

İMZACILAR ÇİZİLDİ, 1 NİSAN HESABI VAR

Kapalı oylamalar ve yapılan konuşmalarla birçok tartışmalı ismin adaylaşmasını önlediklerini söyleyen bazı muhalif PM üyelerine göre gelen aday listesi liyakatten uzaktı. Bir PM üyesi, “Belediyeleri kazanma, seçimi alma değil daha çok paylaşım kavgası. Liyakat değil 1 Nisan sonrasına dair paylaşım kavgası vardı” eleştirisinde bulundu. Aday belirleme sürecini “parti içinde 1 Nisan sabahı hesabı” olarak yorumlayanlar buna gerekçe olarak kurultay imzası veren Kartal, Kadıköy, Adalar ve Silivri belediye başkan adaylarının değişmesini örnek gösterdi.

ATAŞEHİR ISRARININ NEDENİ

CHP MYK üyesi Gamze İlgezdi’nin eşi, görevden uzaklaştırılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin adaylığı da toplantıda tartışma konusu oldu. Canan Kaftancıoğlu’nun istifa nedenleri arasında gösterilen Battal İlgezdi ısrarı ile ilgili bir PM üyesi, “Battal Bey Ataşehir için önemli. Ataşehir kolay alınan bir yer değil. Bunu sağlayan Battal Bey. Tekrar aday gösterilmesinin temel nedeni bu” dedi.

BODRUM CHP’Yİ MUĞLA’DA ZORA SOKABİLİR

CHP PM’de yapılan oylamada Bodrum Belediye Başkanı Kocadon’a onay çıkmadı. Kocadon’un adaylığının düşmesini bazı PM üyeleri “Çok tepki vardı. Kaybetme ihtimali yüksekti” diyerek olumlu buldu. Ancak Kocadon’un bu duruma tepki olarak ilçede veya Muğla büyükşehirde CHP'nin karşısında aday olması durumunda Muğla’nın kazanılmasının tehlikeye düşebileceği yorumları yapıldı. Bu noktada Kocadon’un kararı yakından takip edilecek.

ADAY MİLLETVEKİLİ SAYISI 4 OLDU

CHP’nin açıkladığı belediye başkan adayı listesine göre Bursa Osmangazi Belediye Başkan adayı, Bursa Milletvekili Erkan Aydın oldu. Daha önce belediye başkan adayı gösterilen milletvekilleri Tanju Özcan, Ali Öztunç ve Fatma Kaplan Hürriyet ile aday olan milletvekili sayısı 4’e yükselmiş oldu.

PM 1 HAFTA SONRA YENİDEN TOPLANACAK

Tartışmalı aday belirleme toplantısının ardından CHP MYK 29 Ocak Salı günü yeniden toplanacak. Son karar MYK toplantısında alınacak ama CHP’nin yaklaşık 150 belediye başkanı adayının da 4 Şubat Pazartesi günü toplanması öngörülen PM’de görüşülerek ilan edilmesi bekleniyor. Bu toplantıda özellikle geri çekilen Şişli ile Maltepe adaylarının tartışma yaratacağı ifade ediliyor.