Duvar Arkası: AK Parti'de 'bakan yanı' rezervasyonu!

İktidar vekillerinin danışmanlarının tek derdi 'yer tutmak' değil, 'iyi' yer tutmak! TBMM aşçısı önerge hazırladı! Kendisine 'sizden kurtuluyoruz' diyen AK Partili vekile Ayhan Bilgen ne yanıt verdi? 'Sahte seçmen' konusunda muhtarları suçlayan iktidar vekili: Maaşı var, SGK’sı yatıyor... İktidar ilk kez Mahmut Tanal'a katıldı! Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

AK PARTİ GRUBUNDA BAKAN REZERVASYONU!

AK Parti grubunun salı günü Meclis’te yaptığı grup toplantısı öncesi danışmanların milletvekilleri ve bakanlara yer tutmak için erken saatlerde salon kapısında uzun kuyruklar oluşturduğunu daha önce bu köşede yazmıştık. Asıl görevi milletvekillerine yasama faaliyetlerinde yardım etmek olan danışmanların anlatımına göre grup toplantısında milletvekili için uygun bir koltuk bulmak da yeterli değil. O koltuğun nerede, kimin yanında olduğu da bir o kadar önemli! Bazı milletvekilleri bakanların hemen yanında ya da mümkün olduğu kadar yakınında oturmak istiyor. Yakınında oturulmak istenen favori isim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak... Bir milletvekili, danışmanından Albayrak’a en yakın koltuğu kendisi için tutmasını istiyor. Bir diğer milletvekili iletmek istediği talep için bir başka bakanın yanında kendisine yer bulunmasını talep ediyor. Daha ilginci ise bazı milletvekilleri çok anlaşamadığı, hatta “küs” olduğu bir milletvekilinin yakınına oturmak istemediğini söylüyor. Tüm bu taleplerden muzdarip olan danışmanlarsa çözüm arıyor. En çok konuşulan çözüm yolu milletvekillerine kura çekilerek salonda sürekli oturacakları bir yer belirlenmesi. Kurayla belirlenen yerlere milletvekillerinin isimlerinin yazılmasının her hafta yaşanan yer tutma yarışını sonlandırabileceği belirtiliyor. Bu konuda karar verecek olan ise AK Parti grup yönetimi olacak.

ÖNERGE YAZAN AŞÇI, GRUP BAŞKANVEKİLİNİ ŞAŞIRTTI

Ana işlevi kanun yapmak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi 4 bine yakın çalışanı ile küçük bir kasaba gibi! Milletvekilleri ve bürokratların dışında bahçıvandan sekretere, teknisyenden şoföre, aşçıdan kavasa neredeyse her meslek grubundan insanın çalıştığı Meclis’te temel görev yasa yapmak olunca tüm çalışanların da bu sürecin işleyişine dair temel bilgisi bulunuyor. Mesai saatlerinin dahi yasa yapma sürecine göre belirlendiği Meclis’te bu şaşırtıcı değil ama üzerinde iş kıyafeti, elinde hazırlanmış değişiklik önergesi ile bir grup başkanvekilinin kapısını çalan aşçıya da çok sık rastlanmıyor! Grup başkanvekilini de gülümseten bu olay bütçe görüşmelerinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda çalışan kavaslarla ilgili düzenlemenin ardından yaşanıyor. Meclis personeli aşçı “Fırsat bu fırsat” diyor, bu kez Meclis'teki aşçıların sorun ve taleplerine çözüm arayışı için harekete geçiyor. Üstünde aşçı kıyafeti ile bir grup başkanvekilinin odasının kapısını çalan aşçı taleplerini anlatıyor. Talebi dinleyen siyasetçi bu tabloya alışık ama aşçımız sadece anlatmakla yetinmiyor. Talebini ilettikten sonra, o talebe uygun, kanun yapım tekniğine göre hazırlanmış önergesini de grup başkanvekiline sunuyor! Aşçı hazırladığı yemek gibi, taleplerini hayata geçirecek düzenleme için de gerekli hazırlığı yapmış durumda. Şimdi gözler onun hazırladığı önerge için siyasetçinin atacağı adımda.

OY VERİN AYHAN BİLGEN'DEN KURTULUN!

Siyasi partiler yerel seçim hazırlıklarını sürdürürken Meclis kulislerinde de belediye başkan adayı olan milletvekilleri gündemde. Bir taraftan bu adaylara başarı dilekleri iletilirken diğer taraftan “sizden kurtuluyoruz” esprileri yapılıyor. Böyle ilginç bir diyaloğu yaşayanlardan biri de Kars Belediye Başkan adayı olan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen. AK Parti’nin Meclis’teki etkin isimlerinden biri, Bilgen’le karşılaşınca, “Belediye başkan adayı olmuşsunuz. Çok sevindim. Demek sizden kurtuluyoruz” diyor. Bilgen’in bu sözlere yanıtı ise, “Gerçekten çok kurtulmak istiyorsanız oy verin. Bunu riske atmayın” oluyor. İki siyasetçi birbirine gülümseyerek Meclis kulisinden ayrılıyor.

MAAŞI, SGK’SI, SİLAH RUHSATI BİR DE UMRESİ VAR…

31 Mart yerel seçimleri için askıya çıkan seçmen listelerindeki usulsüz kayıtlarla ilgili tartışmalar haftanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Muhalefet özellikle küçük şehirlerde seçim sonuçlarını etkileyebilecek bu durumdan iktidarı sorumlu tutarken, “bundan biz de çok rahatsızız” diyen AK Parti ise muhtarları işaret etti. Peki seçilmek için eşini, dostunu usulsüz olarak kayıt yaptırdığı iddia edilen muhtarlar bunu neden yapıyor? AK Partili milletvekiline göre bunun nedeni iktidarları döneminde muhtarların durumlarının iyileştirilmesi. Vekile göre muhtarlık seçimlerine dönük büyük ilgi yaşanan olağanüstü yarışla ilgili: “Maaşı var, SGK’sı yatıyor. Silah ruhsatı alıyor. Bir de umre var. Daha ne olsun!”

'ENTERESAN, İLK DEFA TANAL’A KATILIYORUM…'

Meclis Genel Kurulu ve Komisyon görüşmelerinde sık sık itirazları ile gündeme gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a bu kez AK Parti’den destek geldi. Meclis Genel Kurulu'nda evde küçük işler yaparak para kazananlara vergi muafiyeti getiren kanun teklifinin görüşmelerinde gerekçedeki “ev kadını” ifadesinin “evde çalışan vatandaşlar” olarak değiştirilmesi istendi. Söz alan Tanal, “Gerekçeler kanuna tabidir. İleride bu kanunla ilgili bir ihtilaf çıktığı zaman gerekçeye bakılır. Onun için gerekçede sadece 'ev kadınları' derseniz, çalışan vatandaşımız, yurttaşımız açısından amaçtan uzaklaşılmış olur. Bunu bu şekilde düzeltmek lazım” dedi. Bu sözler üzerine kısa bir açıklama yapan AK Partili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, “Yani enteresan, ilk defa, Sayın Tanal'ın dediklerine katılıyorum” diyerek destek verdi. Bunun üzerine Tanal, “Ben bugüne kadar hep aynı doğru şeyleri söylüyorum, demek ki siz beni anlamamışsınız, bugün anlamışsınız; bugün anladığınız için teşekkür ediyorum” dedi.