Recep Özel: Bir yerin siyasi dengesini değiştirecek hiçbir hareketin içinde olmayız

AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel, kimi bölgelerdeki yüksek seçmen artışlarının büyük kısmının muhtarlık seçimleri için yapılan seçmen kaydırması olduğunu öne sürdü. AK Parti'nin de bu durumdan şikâyetçi olduğunu ve itirazlarda bulunacaklarını belirten Özel "Bir yerin siyasi dengesini değiştirecek hiçbir hareketin içinde olmak istemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart yerel seçimleri için askıya çıkardığı seçmen listelerinde kimi seçim bölgelerinde çok yüksek seçmen sayısı artışı “sahte seçmen”, “hayali seçmen” iddialarına neden oldu. İstanbul Adalar’dan Üsküdar’a, Hakkari’den Şırnak’a birçok seçim bölgesinde aynı dairede onlarca kişinin kaydının bulunması ya da kullanılmayan metruk binalarda seçmen kayıtları ortaya çıktı. Özellikle küçük şehirlerde seçim sonuçlarına etki edebilecek bu durum tüm partilerin tepkisini çekti.

CHP, HDP gibi muhalefet partilerinden gelen tepkilere AK Parti de eklendi. AK Parti Balıkesir Milletvekili, aynı zamanda AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel, yaşanan durumun daha çok muhtarlık seçimlerinden kaynaklandığını, kendilerinin de bu durumdan şikayetçi olduklarını söyledi.

'HAYALİ DEĞİL, SEÇMEN GERÇEK'

AK Parti’nin uzun zamandır YSK temsilciliği görevini yürüten Özel, “Hayali seçmen” iddialarıyla ilgili şunları söyledi:

“Aslında hayali, sahte seçmen yok. Bunlar gerçek seçmen. Bunları seçmeni olduğu yerde değil başka yere gidip oy kullanacak kişiler olarak tanımlamamız gerek. Hiç yaşamadığı, gününü geçirmediği, açıkçası alakasının bulunmadığı bir yere sırf 'muhtar adayı, belediye meclis üyesi adayı ya da belediye başkan adayı benim eşim dostum, o kazansın' diye asıl yerleşim yeri adresini başka yere nakletmelerinden kaynaklanan bir durum. Bunun altında yatan temel sebebin muhtar seçimleriyle ilgili olduğunu gözlemliyoruz.”

'BİZ DE ŞİKAYETÇİYİZ'

Kimi bölgelerde ortaya çıkan yüksek seçmen artışı ile ilgili muhalefetin iktidarı sorumlu tutan açıklamalarını hatırlattığımız Özel, “Biz de şikayetçiyiz” diyerek şöyle devam etti:

“Bizim de şikayetlerimiz var. Bizim de itirazlarımız var. Yoğun şekilde İstanbul, Ankara’dan muhtarlık seçimi için giden seçmen var. Bu çerçevede bizim de itirazımız var. Başka siyasi partilerin bazı itirazlarını biliyoruz. Örneğin Şırnak’ta bir yerde yüksek seçmen sayısı görünen bir yerde 370-400 asker olduğunu görüyoruz. Bunlar profesyonel asker. Hepsi seçmen ve oy kullanma hakları var. Kayıtları oraya yapılmış. Bunlar oy kullanmasın mı? Sadece bir yerde yığılma var diye de kamuoyu oluşturmak yanlış. Biz AK Parti olarak şunu söylüyoruz: Bir yerin siyasi dengesini değiştirecek hiçbir hareketin içinde olmak istemiyoruz. Genel başkan da bunu işgal olarak yorumladı. Biz bunun olabildiğince önüne geçmeye çalışıyoruz.”

'KAYITLAR DONDURULACAK'

AK Partili Özel, seçim için yapılan adres değişikliği ve nakillerinin nasıl tespit edilip, bunlara müdahale edilebileceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Seçmenin adres değişikliği yaptığı yerde tapusu, kira sözleşmesi varsa, elektrik, doğal gaz adresi varsa orayı birinci yerleşim yeri olarak gösterebilir. Burada problem yok ama sadece 31 Mart’ta oy kullanmak için bunun yapılmasını engellemeye çalışıyoruz. Yoksa seyahat özgürlüğü, yerleşim yeri özgürlüğü var. Tabii ki bunu engellemek gibi bir durumumuz olamaz. Şimdi YSK itirazlarda 48 No’lu karar verdi. Bunun telefon, su faturası var mı? Gerçekten seçmen o adreste oturacak mı yoksa oy için mi oraya gelmiş, gerekirse kolluk güçleri bir araştırma yapıp bunu tespit etsin, eğer böyleyse 'bunlar dondurulsun' denildi. Bu kayıtlar dondurulacak.”