KHK'li akademisyen Avcılar'a aday: Belediyeyi 4 G ile yöneteceğim

İstanbul Üniversitesi'nden KHK ile ihraç edilen akademisyen Savaş Karabulut, Avcılar ilçesinde 'sosyalist bağımsız belediye başkan adaylığı'nı ilan etti. Karabulut, seçim çalışmaları için harcanacak parayı organik fasulye satarak yapacağını söyledi. Karabulut, 'seçildiğiniz takdirde belediyeyi hangi modelle yönetmeyi düşünüyorsunuz' sorusuna ise, "4G modeli ile yöneteceğiz" yanıtını veriyor. Ancak bu 4G bilinenden biraz farklı!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 675 Sayılı KHK ile İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisi Bölümü’nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Savaş Karabulut İstanbul'un Avcılar ilçesinin 'sosyalist belediye başkan adayı' olduğunu açıkladı. Karabulut daha önce İstanbul'da geçimini sağlayabilmek için organik fasulye satışı yapıyordu. Karabulut'la adaylığını, seçilirse neler yapacağını ve belediyeyi nasıl yöneteceğini konuştuk...

Sizi şu an destekleyen bir siyasi parti var mı?

Şu an beni Avcılar'da açık bir şekilde TKP (Türkiye Komünist Partisi) ve TKH (Türkiye Komünist Hareketi) destekliyor. EMEP, Halkevleri ve TİP'in durumu şu an belli değil. Kendileriyle de görüşmelerim sürüyor. ÖDP parti dışında beni destekleyeceklerini söyledi. HDP de mevcut duruma göre hareket edecek.

'İLK HEDEFİM DEPREME HAZIRLAMAK'

Avcıların sizce en büyük sorunu nedir?

Avcılar deprem bölgesinde yer alıyor. İlk hedefim ilçeyi depreme hazırlamak. Burada yönetimsel bir sorun var. Şu an Avcılar halkçı bir yönetime sahip değil. Avcılar'ı yaşanılabilir bir şehir haline getirmek istiyorum. Buradaki imar sorunlarına ilişkin çözümler üretmek birincil amacım. Buradaki insanların her an evlerine el konabilir. Özellikle kentsel dönüşümü bahane ederek halkın evlerine, yaşam alanlarına el koyabilirler. Bu kapsamda mülkiyet hakkını korumak için de çalışmalarım olacak.

'4 G İLE YÖNETİLECEK'

Belediyeyi hangi modelle yönetmeyi düşünüyorsunuz?

Mahalle meclisleri ve sokak komiteleri kurulacak. Örneğin Avcılar Belediyesi Başkanlığı yazısını kaldırıp yerine 'Avcılar Halk Meclisleri' yazacağım. Burada herkesin söz hakkı olacak. Avcılar ilçesi '4G' olarak isimlendirilen Güven, Görünebilirlik, Gerçek ve Güç modeli ile yönetilecek. Kent halkının ilçeyi ilgilendiren her kararda söz ve karar hakkının olduğu bir model ile 'Güven' inşa edilecek, hazırlanacak yeni halkçı kent planı uygulamalarıyla 'Görünebilir' olunacak, 'Gerçek' bir kentin mümkün olduğu ve kentli bireyin kendini 'Güç'lü hissettiği bir yaşam oluşturulacak. Ayrıca farklı partilerden birçok aday adayının çalışmalarında kent halkına proje olarak anlatılan “kentsel dönüşüm” formülü, AKP iktidarının mevcut politikalarına eşdeğer bir çözüm olmaktan öteye gidememekte. Bu durum düşünülerek; betonlaşmanın değil, doğanın, yeşilin, canlı hayatının merkezde yer aldığı ve üretim kooperatiflerinin kurularak üretim ilişkilerinde kent halkının da söz-karar hakkının olduğu bir yaşam biçiminin uygun bir model olacağını öngörüyoruz. Ayrıca kentin anayasası halkın yaşam ve mülkiyet hakkını merkeze alarak planlandığında, kentlerin yağmalanamayacağı ve doğal olarak yıpratılamayacağı da unutulmamalı. İnsanlar buradan çıkıp Kadıköy'e, Bakırköy'e gitmek zorunda kalmayacak. Böylece trafik sorununu da çözmüş olacağız. Burada bir kültür sanat merkezi var. Bu kültür merkezi çok eski. Yeni kültür merkezleri yapacağız. Park ihtiyaçlarını gidereceğiz. İnsanların yaşam alanlarını genişleteceğiz.

Savaş Karabulut

Belediyeye başkan seçilirseniz KHK ile ihraç edilenler için bir projeniz olacak mı?

Avcılar'da KHK'li hiç kimse işsiz kalmayacak.

Bunu nasıl çözeceksiniz?

Ücretsiz eğitim merkezleri açacağız. Öğrenciler sınavlara hazırlanmak için paralı kurslara gitmek zorunda kalmayacak. 7/24 açık kütüphanemiz olacak. Burada KHK'li arkadaşlarımız çalışacak. Ya da Avcılar'ın uzağında bir okul açacağız. Burada da KHK'li öğretmenler istihdam edilecek. KHK'li kütüphaneci kütüphanede çalışacak, KHK'li mühendisler açacağımız laboratuvarda çalışacak, KHK'li ziraatçileri kooperatifte istihdam edeceğiz, KHK'li teknikerleri açacağımız sanayi kooperatifinde istihdam edeceğiz. Avcılar'da oturan öncelikle kadın, engelli ve KHK'lileri istihdam edeceğiz. Biz herkese iş vereceğiz ve sigortalarını yapacağız.

'FASULYELERİ TAKAS EDECEĞİM'

Maddi destek olmadan nasıl seçim çalışması yürüteceksiniz? 

Şu ana kadar hiç afiş, pankart yapmadım. Çalışmalarımız genelde sosyal medya hesaplarımızdan yapılıyor. Zaten afiş, pankart yapacak param da yok. Benimle yürüyen tüm ilerici güçlerin ve halkın desteğini isteyeceğim. Elimde birkaç ton fasulye var. Fasulyeleri satarak pankart yapacağım. Ya da bazı şeyler karşılığında fasulyelerle takas yapacağım.

Türkiye'de örnek aldığınız belediye veya belediyeler var mı?

TKP'li Ovacık Belediye Başkanı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu kooperatif projesini örnek alacağım. Ayrıca şunları da ekleyeceğim: Seçildiğim takdirde hiçbir şekilde emeklilerden vergi almayacağım. Gelir durumu düşük olanlardan vergi almayacağım. 15 metreküpe kadar su ücretsiz olacak.

Peki kazanabileceğinizi düşünüyor musunuz? 

Burada yaptığım çalışmaları batıda başka bir sosyalist yapmadı. Daha çok parti olarak yaptılar. Fakat ben bir akademisyen ve deprem mühendisi olarak burada çok iyi bir oy alacağımı düşünüyorum. Öncelikli hedefim seçimi kazanmak ama kazanmak dışında yaklaşık 3 aydan beri bütün sokakları tek tek gezerek Avcılar'daki bütün sorunları tespit etmek. Kazanamazsam bile buradaki ilericilerin, sosyalistlerin belirleyici olduğunu göstermek istiyorum. CHP'nin bile buradaki ilericileri, sosyalistleri görmezden gelen tavrını eleştiriyoruz. Sosyalistlerin burada belirleyici olduklarını göstermek istiyorum.