Erdoğan: Münbic'teki saldırı ABD'nin çekilmesini etkilemeyecektir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Menbiç'te bugün gerçekleştirilen ve 5 ABD askerinin öldüğü saldırıyla ilgili soru üzerine Erdoğan, "Amerika'nın almış olduğunu çekilme kararını etkileme anlamı olabilir. Sayın Trump'ın bu konudaki kararlılığını gördüğüm için bu tür terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. Eğer geri durma olursa bu DEAŞ'ın zaferi anlamına gelir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan lideri Kolinda Grabar Kitaroviç ile Ankara'da bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan Trump'la telefon görüşmesini ve bugün Menbiç'te gerçekleştirilen saldırıda 5 ABD askerinin yaralanmasını ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

AVRUPA HASSAS BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR: (Hırvat bir gazetecinin Bosna Hersek'teki gelişmeler hakkında Erdoğan'a ne düşündüğünü sorması üzerine) Avrupa Brexit konusunda hassas bir dönemden geçiyor, biz de yakından takip ediyoruz. Brexit ihtimali karşısında Birleşik Krallık ile ticari, ekonomik ilişkilerimizin etkilenmemesi için görüşmelerimiz sürüyor. Bu güçlü mekanizma dediğimiz Türkiye, Bosna Hersek, Hırvatistan bizler çok samimi niyetlerle başlattık. Şu anda Bosna Hersek'te hükümet kurulmuş değil. Temennim hükümet kurulduktan sonra bu güçlü mekanizmayı çalıştırmamız ve Bosna Hersek'teki sorunların aşılmasında katkı sağlayacaktır. Doğru düzgün ordusunun bile oluşturulmamış olması büyük sorundur. Barış içerisinde yaşayan bir Bosna Hersek yeniden tesis edilmelidir diye düşünüyorum.

İRADE SEÇMENİNDİR: Bu seçimlerde kullanılan iradeler hangi tür kullanılmış bizim haddimize değil. İrade seçmenindir. Seçmen oyunu nasıl kullanırsa ister istemez saygı duymak zorundayız. Ortaya bir netice çıkmıştır. Önümüzdeki süreçte bir beraberliğin, birliğin olması çok önemli. Bir Avrupa Birliği sürecini yaşayan bir Bosna Hersek var. Bize ne düşerse onu yapalım.

TRUMP'LA GÖRÜŞME: (Bir gazetecinin Trump'la telefon görüşmesi sorusu üzerine) Ağırlıklı olarak bölgeden buradaki Amerika askerlerinin çekilmesini konuştuk. Buradaki 20 mil güvenli bölge konusu... Bu konuda Türkiye olarak bu güvenli bölgeyle ilgili üzerimize düşen görevi yapacağımızı, terör örgütleriyle sonuna kadar mücadelede biz varız. Tüm mesele Suriye'nin bütünlüğünü korumaktır. Bir spekülasyon var. Türkiye'nin Kürtlere karşı farklı bir uygulama içerisinde olması. Biz sadece Kobani'den 300 bin Kürdü ülkemizde hala misafir ediyoruz. Bunun dışında Suriye'deki Hırıstiyanlara karşı terör örgütleri zulüm etmişlerdir. Biz hepsine kapımızı açtık. Aynı şekilde Türkmenlere, Araplara kapılarımızı açtık. Bu çekilme konusunda sayın Trump'ın kararlılığını gördük.

MENBİÇ'TEKİ SALDIRI: Bunu DEAŞ üstlendi. Ama anlaşılan o ki Amerika'nın almış olduğunu çekilme kararını etkileme anlamı olabilir. Ben Sayın Trump'ın bu konudaki kararlılığını gördüğüm için bu tür terör eylemine karşı geri durmayacağına inanıyorum. Eğer geri durma olursa bu DEAŞ'ın zaferi anlamına gelir. DEAŞ'ın üzerine üzerine gitmeye devam edeceğiz. Aynı şekilde diğer terör örgütlerini de bitireceğiz. Hedefimiz bir an önce oradaki huzuru, sükunu ve Suriye'nin bütünlüğünü sağlamaktır.