Bursa'nın seçimi bu kez değişecek mi?

AK Parti’nin belediye başkanlarını görevden aldığı dört büyük ilden biri olan Bursa’da CHP-İYİ Parti 31 Mart'ta AK Parti’yi zorlayacak gibi görünüyor. Nilüfer’in yirmi yıllık belediye başkanı Mustafa Bozbey, AK Parti adayı Alinur Aktaş karşısında yarışacak.

Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa, muhafazakâr oyların yüksek olduğu ve AK Parti’nin kazanmak için gereken ekstra oyu da her seçimde kazanabildiği bir şehir. Fakat İYİ Parti ve CHP ittifakının 31 Mart'ta AK Parti’yi hep rahat kazandığı Bursa ve ilçelerinde zorlayacağı iddiası farklı partilere yakın isimlerle yaptığımız görüşmelerde öne çıkan bir iddia. Bursa’da CHP sadece Nilüfer ve Mudanya’da belediye başkanlıklarına sahip. Ancak bu seçimlerde CHP-İYİ Parti ittifakının büyükşehir seçimini zorlayabileceği, ilçelerde ise bu iki belediyeye ek olarak Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da İYİ Parti’nin, Yıldırım ve Gemlik’te de CHP’nin kazanma şansının olduğu öne sürülüyor.

CHP’NİN ADAYI MUSTAFA BOZBEY

CHP Bursa Belediye başkanlığına adaylık için Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i gösteriyor. Bozbey, Nilüfer Belediyesi'nde kırılması zor bir rekoru elinde bulunduruyor. 1999 yılında Nilüfer Belediye Başkanı seçilen Bozbey yirmi yıldır başkanlığı kimseye kaptırmadı. Bursa’da yapılan çeşitli anketlerde Bozbey yüzde üç oranında AK Parti adayının önünde görünüyor. Nilüfer ilçesi dahil olmak üzere Mustafa Bozbey’in kişisel oyunun CHP'nin Bursa'daki oyunun çok üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bursa genelinde bilinirlik ve tanınma açısından da AK Parti adayı Alinur Aktaş’a göre avantajlı görünüyor. Yirmi yıldır belediye başkanı olan Bozbey’i, Bursa seçmeni çok iyi tanıyor. Bozbey muhafazakâr ve MHP'li seçmenden yerel seçimlerde oy alabilen bir isim. Nilüfer’deki başarılarını seçim kampanyasında işleyecek olan Bozbey, “Bursa da Gülümseyecek” sloganını kullanacak.

KARACABEY VE MUSTAFAKEMALPAŞA’DA İYİ PARTİ ADAYLARI

Bursa’da CHP güçlü olduğu bazı ilçelerde belediye başkan adaylıklarını İYİ Parti’ye bırakmış durumda. İki parti arasında yapılan anlaşma ile altı ilçe İYİ Parti’ye bırakıldı. Mustafakemalpaşa’da, AK Parti’den halen belediye başkanı olan Sadi Kurtulan tekrar aday olmak için yoğun kulis yürütüyor. Ancak adaylığının 'riskli' olduğu ifade ediliyor. AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Kanar, genel merkezin de desteği ile bir yıl önce seçilmişti. Kanar’ın belediye başkanlığını istediği biliniyor. Ancak kendisine bırakılan bu altı ilçenin hepsinde İYİ Parti adayını belirlemiş değil. Bursa’da Mudanya ve Nilüfer belediyelerini CHP uzun yıllardır kazanıyor. Diğer ilçelerin hepsinde AK Partili belediyeler var. Fakat Karacabey ve Mustafakemalpaşa gibi ilçelerde CHP’nin önemli bir gücü bulunuyor. Son yapılan milletvekili seçimlerinde Mustafakemalpaşa’da CHP yüzde yirmi oy alırken İYİ Parti yüzde 18.9 almıştı. CHP kazanma şansının olduğu bu iki ilçeyi de İYİ Parti'ye bıraktı. İki ilçede de İYİ Parti henüz kesin adayını açıklamış değil. Örneğin Mustafakemalpaşa’da iki aday adayı var. Bu iki ilçenin dışında CHP Büyükorhan, Keles, Osmangazi ve Yenişehir’de İYİ Parti adaylarını destekleyecek.

RECEP ALTEPE GÖREVDEN ALINMIŞTI

AK Parti yıllardır Bursa’da önemli bir oy oranına sahip. Ancak belediye başkanlığını yürüten Recep Altepe, AK Parti’nin istifa ettirdiği dört büyükşehir belediye başkanından birisi. Daha önce Osmangazi Belediye Başkanlığını yürüten Milli Görüş kökenli Altepe'nin, başkanlıktan alınmasında yakın çevresindekilere yönelik FETÖ suçlmalarının ve belediyenin büyük borç yükünün olmasının etken olduğu öne sürülmüştü. Altepe’nin dünürü İlhan Arslan, FETÖ soruşturmasında gözaltına alınıp üç gün sonra serbest bırakılmıştı. Özellikle yapımı hâlen tamamlanmayan şehir stadının da belediye bütçesini önemli oranda erittiği aktarılıyor.

NİLÜFER’DE CHP’YE KARŞI ESKİ CHP’Lİ ADAY!

Bursa Nilüfer’de ise ilginç bir yarış olacak gibi gözüküyor. Bursa Belediye Başkanlığı'na aday olan Bozbey’in yerine yardımcısı Turgay Erdem Nilüfer için aday oldu. Fakat kulislerden sızan bilgilere göre Nilüfer’de, AK Parti Necati Şahin’i aday gösterecek. Necati Şahin bir önceki yerel seçimlerde CHP’den Bursa Belediye Başkan adayı olarak Recep Altepe’ye karşı yarışmıştı. Muhafazakar kökenli bir isim olan Necati Şahin daha sonraki süreçte CHP’den ayrılarak AK Parti’ye katıldı. Şimdi ise MHP ve AK Parti’nin adayı olarak Nilüfer’den yarışacak. Bozbey’in Nilüfer ilçesi belediye seçimlerinde MHP seçmeninden yüzde sekiz oranında oy aldığı biliniyor. Necati Şahin’in adaylığının Nilüfer’de bu anlamda CHP’yi zorlayabileceği tahmin ediliyor. İlçede MHP-İYİ Parti dengesi sonucu belirleyebilir.

AK PARTİ ADAYI ALİNUR AKTAŞ

AK Parti'nin büyükşehir adayı Alinur Aktaş ise önce İnegöl Belediye Başkanı'ydı. Recep Altepe’nin yerine geçen Aktaş’la Bursa’da AK Parti’nin bu sefer Bozbey karşısında zorlanacağı ifade ediliyor. Özellikle CHP oylarının yüzde dörtler seviyesinde olduğu İnegöl’de bile Bozbey’in kişisel oyu son yapılan anketlerde yüksek çıktı. Bu veriler ışığında Altepe’nin görevden alınmasının üzerinden geçen bir buçuk yılda Alinur Aktaş’ın tanınması yönünde pozitif bir etki yaratılabildiğini söylemek zor görünüyor. Şimdiye kadar Bursa’da yerel seçimlerde oylarını her seçimde artıran AK Parti’yi bu seçimde zorlayacak konulardan birisi de yatırımların durmuş olması. Recep Altepe döneminde Bursa’nın ortasından geçip otogara kadar uzanacak olan raylı sistem şu anda durmuş vaziyette.

OSMANGAZİ’DE BALKANLAR'DAN BİR ADAY

Osmangazi’de ise İYİ Parti ve CHP arasındaki görüşmeler sonucunda İYİ Parti’nin desteklenmesine karar verildi. Osmangazi’yi CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın da istediği biliniyordu. Kendisi de Bursa’nın dağ köylerinden olan Aydın, bir süre dağ köyleri ve ilçelerini temsil eden Dağ-Der adlı derneğin başkanlığını yapmış bir isim. Osmangazi ilçesinde dağ köylerinden ve Balkan kökenli göçmenlerden önemli bir nüfus yaşıyor. İYİ Parti’den adaylık olasılığı yüksek olan Emin Balkan da aslen Balkan bir isim.

YILDIRIM'DA KÜRT SEÇMENİN OYUNU DA ALACAK BİR İSİM ARANIYOR

HDP batı illerinde en yüksek oy oranlarından birisine Bursa’da sahip. 7 Haziran 2015 Haziran seçimlerinde sürpriz şekilde bir milletvekilliği kazanmıştı. Oy oranlarına bakıldığında da bazı ilçelerde yüzde beşe yakın olduğu görülüyor. İl genelinde ise 2018 yılında yapılan genel seçimlerde yüzde 5.7 oy oranında ulaşmıştı. HDP’nin Bursa’nın merkez ilçelerinden Yıldırım’da, yüzde beşi geçen bir oyu var. Bu ilçede CHP ve İYİ Parti HDP seçmeninin de oyunu almaya yönelik strateji izlediği ve CHP’nin Kürt seçmenin oyunu da alabilecek bir aday çıkarmaya çalıştığı belirtiliyor. Bu etkenler dolayısıyla CHP, Bursa’da hiçbir seçimde olmadığı kadar umutlu. Ancak elbette seçimlere henüz üç aya yakın bir süre olduğu unutulmamalı...