Kalın: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bolton'la randevusu yoktu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ile gerçekleşen ve 2 saat 10 dakika süren görüşme ile ilgili detayları paylaştı. Erdoğan Bolton görüşmesine değinen Kalın, Bolton'ın İsrail'de yaptığı açıklamalarını işaret ederek, "Bolton'ın İsrail'deki açıklamaları tepkiye neden oldu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Donald Trump'ın danışmanı ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ın Türkiye'deki temasları sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu. Kalın, "Çekilme sürecinin nasıl ilerleyeceğini detaylı konuştuk" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye'den çekilmeyi görüşmek üzere Türkiye'ye gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmeyi reddettiği belirtilmişti. Görüşmeye ilişkin açıklamaya yanıt veren Kalın, 'teyitli bir randevunun olmadığını' belirtti. Kalın, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Bolton'a teyitli randevu sözü yoktu. Böyle bir talep söz konusuydu ama teyit etmemiştik. Bolton'ın muhatabı bellidir. Bolton'ın İsrail'deki açıklamaları tepkiye neden oldu" açıklaması yaptı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

YPG VE PYD'NİN AYNI CÜMLEDE KULLANILMASINA TEPKİ GÖSTERDİK: Kürtler de dahil olmak üzere Suriye'de hiçbir sivilin canı ve malının zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yerine getiriyor, getirecek.  Suriye Kürtleri ile PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD'nin birbirine karıştırılması, adeta bunların aynı şeymiş gibi bir cümle içerisinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz tepkimizi verdik. Bugünkü görüşmede de bunların birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik.

İddia: Erdoğan nazikçe reddetti, Bolton gidiyorİddia: Erdoğan nazikçe reddetti, Bolton gidiyor

ABD ASKERLERİNİN ÜSLERİNİN AKIBETİNİ ELE ALDIK: Sayın Trump'ın çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz fakat bunun nasıl olacağı, geriye nasıl bir yapının bırakılacağı, özellikle dağıtılan ağır silahların ne olacağı, oradaki Amerikan askeri üslerinin ve lojistik merkezlerinin akıbeti gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu toplantıda bu bahisleri etraflı bir şekilde ele aldık.

BOLTON'A 2 DOSYA VERDİM İKİSİ DE KIRMIZI: Yavaşlama diye bir şey söz konusu değil. 18 ya da 19 Aralık tarihinde bunu resmen kamuoyuna duyurdular. Bize verilen süreler 60-100 gündü, şimdi 120 gün telaffuz ediliyor bilinçli bir geciktirme görülmüyor. Bolton'a 2 dosya verdim ikisi de kırmızı dosyaydı.