Ahmet Faruk Ünsal: Seçmen çantada keklik değil!

Saadet Partisi'nin Adıyaman Belediye Başkan Adayı Ahmet Faruk Ünsal, yerel seçimlerin merkezi siyasete önemli etkileri olacağını söyledi. Ünsal'la adaylığını, ittifak meselelerini, Adıyaman'daki sorunları konuştuk.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saadet Partisi'nin (SAADET) Adıyaman Belediyesi Başkan Adayı Ahmet Faruk Ünsal oldu. Ünsal, uzun yıllar AK Parti içerisinde siyaset yürütürken insan hakları için yaptığı çalışmalarla tanınan bir isim. Ünsal, özellikle Adıyaman'da AK Parti'nin, seçmeni "çantada keklik" olarak gördüğünü söylerken Adıyaman için sloganlarını anlattı: "Kentimizi birlikte yöneteceğiz."

Ünsal'la aday olmadan önceki ve sonraki süreci, Adıyaman'da AK Parti ve MHP seçmenini, ilin sorunlarını konuştuk.

'HAYIR DEMEK SORUMLULUKLA BAĞDAŞMAZDI'

Size CHP'den de Adıyaman için teklif geldiği ancak SAADET'i seçtiğiniz şeklinde haberler çıktı? SAADET'le daha iddialı olacağınıza mı inanıyorsunuz?

Adıyaman politik ve sosyolojik olarak çok parçalı bir yapıya sahip. AKP'nin burada büyük bir oy oranı var ama AKP esasında bir koalisyon partisi. AKP'liler sadece türdeş bir yasal eğilimden gelmiyor. AKP kendi parçalılığı ve kendi dışındaki muhalefetin gerek inanç gerekse politik bakımdan parçalı yapısı dikkate alındığı zaman bu parçalılık içerisinde tarafların yaptıkları görüşmelerde benim adım öne çıktı. Bu durum benim dışımda gerçekleşti. Bu kadar farklı politik eğilimlerin ve farklı inanç mensuplarının benim adımı telaffuz etmeleri benim için bir onur kaynağı oldu. Bu durum benim yürüttüğüm bir diplomasiyle oluşmuş bir şey değil. Ben de daha fazla "hayır" demenin sosyal sorumluluğa aykırı düştüğüne karar verdim. Çünkü Türkiye gerçekten bu süreçte kötü yönetiliyor. Özellikle darbe girişimi ve 2013'ten sonra... AKP'lilerin yaptığının suç olmadığı fakat aynı şeyi yapan diğer partililerin yaptıklarının suç sayıldığı, hukukun ayaklar altına alındığı bir süreç yaşadık. Bu hukuksuzluk aynı zamanda büyük bir ekonomik çöküntü de getirdi. Çünkü hukuk ekonominin en temel alt yapısı. Hukuki güvencenin olmadığı bir yere yatırımcı gelmez. Yatırımcı parasını yastık altında tutar. Dolayısıyla hukuksuzluk ekonomiyi tetikledi. Bütün bunlar ortadayken daha fazla "hayır" demek sorumlulukla bağdaşmazdı.

'NASIL OLSA SEÇMEN BİZİMLE ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYOR'

Uzun yıllar AK Parti'de siyaset yapan bir isim olarak ildeki yüzde 50'yi aşan iktidar partisi seçmenini nasıl ikna edeceksiniz?

Adıyaman'da ya da genel düzeyde siyaset yapan AK Partili arkadaşlar 'nasıl olsa seçmen bizimle' anlayışıyla hareket ediyor. Seçmenle ilişkilerinde ciddi bir zafiyet ve kopma oluştu. Seçmeni adeta çantada keklik gibi bir tavır içerisinde kenti yönettiler. Kentin gerçek ihtiyaçlarıyla yüzleşmeden, sorunları görmeden daha çok partinin kendi bürokrasisi içerisinde yer alan partililerin ihtiyaçlarını ya da isteklerini, zenginliklerini artırmaya dönük bir siyasal performansa dönüştü. Bu yaşanılanlar Adıyaman'da AK Partili ve AK Partili olmayan tabanda ciddi bir rahatsızlık yarattı. Bunun bize dönük önemli bir teveccühe dönüşeceğine inanıyorum. İşsizlik, enflasyon rakamları zaten ortada. Hükümet ihracatta veya başka yerlerde "rekor kırdık" diyor ama hiçbirimizi bu kırılan rekorun etkisini kendi yaşamlarımızda göremiyoruz. Sadece "rekor kırdık" diyen insanların hayat standartları yükseliyor. Bu durum bize bir avantaja dönüşecek.

Ayrıca çok farklı inanç gruplarının ve politik eğilimlere sahip grupların bir araya gelmesi ile bir adayda karar kılmaları bence Türkiye'nin son zamanlarda ihtiyaç duyduğu barış iklimine çok önemli bir Adıyaman farkı olarak katkı verecektir diye düşünüyorum. Çünkü bir kişinin her gün televizyonlardan öfkeyle millete parmak salladığı, öfkeden boyun damarları şişene kadar herkese fırça attığı bir dönemden geçiyoruz. Bu gerilimin insanları çok fazla yorduğunu ve sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Bu farklı bileşenlerin bir aday etrafında toplanmanın hem Adıyaman hem de Türkiye için bir örneğe dönüşeceğini, buradan olumlu bir sonuç çıkacağını düşünüyorum.

.

'SEÇMEN GENEL SİYASETE MAHALLİ SEÇİMLER ÜZERİNDEN MÜDAHALE EDECEK'

Biz bir yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçimin merkezi siyasete önemli etkileri var. Bunu Anavatan Partisi'nden, SHP'nin çıkışında veya düşüşünden biliyoruz. Dolayısıyla yerel seçimlerden alınan sonuçlardan Türkiye siyasetinin yeniden şekillenmesine çok önemli bir katkı da bulunacak. Gerginlikten, düşmanlaştırıcı dilden yorulan insanların buna bir müdahale ederek Türkiye'nin tekrar barışın, siyasi rekabetin mahkemelerde değil sandıkta yapıldığı bir sürece doğru evrilmesini sağlayacak bir müdahaleye dönüşeceğine inanıyorum. Seçmen bence Türkiye genel siyasetine mahalli seçimler üzerinden müdahale edecek.

'SLOGANIMIZ: KENTİMİZİ BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ'

Peki MHP ve AK Parti'nin oylarını alabilmek için özel bir çalışmanız olacak mı?

Farklı çevrelerin mutabakatıyla aday olmuş bir insanın AK Parti ve MHP seçmenin nezdinde sempati oluşturacağını düşünüyorum. Biz şu iki cümleyi slogan olarak kullanacağız: 1- Her kesimin ve herkesin adayı, 2- Kentimizi birlikte yöneteceğiz. Dolayısıyla kibir kulelerinde "seçmen nasıl olsa bana mahkum" anlayışına karşı "hep beraber birlikte şehri yönetelim" sloganıyla farklı yaratacağımıza inanıyorum.

'HDP SEÇMENİ BANA OLUMSUZ YAKLAŞMAZ'

En son yapılan yerel seçimlerde HDP Adıyaman'da yüzde 5,3 oy aldı. CHP ve İYİ Parti dışında HDP seçmeninden de destek bekliyor musunuz?

Önce AKP seçmeninden sonra MHP seçmeninden oy istiyorum. Çünkü bu seçmen kitlesi iktidar partisinin seçmeni. Beni aday gösteren çevrelerin desteği olduğuna göre doğal olarak öncelikle AK Parti ve MHP seçmeninden destek bekliyorum. HDP seçmeninin bana olumsuz yaklaşacağı kanaatinde değilim.

Neden?

Uzun süre insan hakları mücadelesi yürüttüm. Bölgedeki sorunlara gerek Türkiye üzerinden gerek Suriye ve Irak bağlamında Kürt sorununa yaklaşımın HDP seçmeni nezdinde bir sempati uyandırdığı kanaatindeyim. Bu yüzden HDP seçmeninin bana oy verirken tereddüt edeceğini düşünmüyorum.

'ADIYAMAN'DAKİ EKONOMİK POTANSİYELİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ'

Sizce Adıyaman'ın şu an en büyük sorunu nedir? Belediye başkanı olursanız ilk icraatınız ne olacak?

Kentsel dönüşüm Adıyaman'da gerçekten çok ciddi anlamda eksik bırakılmış bir konu. Adıyaman'ın yerel ekonomik bir potansiyeli var. Turizm, türün ve diğer yerel ürünler... Bunların Adıyaman Belediyesi'nin ortaya koyacağı formüllerle yeniden pazarlanabilir ürün haline gelmesine sağlayarak Adıyaman'daki ekonomik potansiyeli harekete geçirmeyi düşünüyoruz. Mahallelerde gerek kadınlarımızın gerek gençlerimizin verimli bir şekilde vakit geçireceği kültür evleri, bilgi evleri gibi alt yapılar kurup bir arada olma imkanı sağlayarak insanların verimli vakit geçirmelerini sağlayacak alanlar oluşturacağız. Adıyaman'da çok ciddi bir yeşil sorunu var. Çevre ve yeşil konularında da ayrıca çalışmalarımız olacak.