Akşener'den umutsuz seçmene: 16 Nisan'ı unutmayın!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile yapılan iş birliği için “bilek güreşi yapmadık, hakkaniyetli bir işbirliği oldu” yorumu yaptı. Ankara ve İstanbul’un kazanılacağına inandığını söyleyen Akşener, "1989'da olduğu gibi olacak. Millet kulak çekecek ve bunu AK Parti seçmeni yapacak" dedi. Akşener, kampanya sürecinde miting yerine daha çok esnaf ve STK ziyareti şeklinde il gezileri yapacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile yerel seçimlerde iş birliği için yaklaşık bir ay süren görüşmelerin ardından 21 büyükşehirde varılan mutabakatla ilgili ilk kez konuştu. Akşener, “Bilek güreşi yapmadık. Bu tür görüşmeler çok kolay değildir. Hakkaniyetli bir sonuçla karşılaşıldı” derken ilçeler bazında görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ankara ve İstanbul’un kazanılacağına inandığını söyleyen Akşener, seçim kampanyasına dair de ipuçları verdi.

İYİ Parti lideri Akşener, Meclis’teki makam odasında aralarında Gazete Duvar'ın da bulunduğu bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı.

Seçimlerin ardından yaptırdıkları bir anket ile yaklaşık 5 milyon seçmenin tutumuna baktıklarını anlatan Akşener, “En yüksek oranda sadık seçmen bizde. Seçmenin yüzde 87'si yerinde duruyor. Yani 9.97'nin yüzde 87'si yerinde duruyor” dedi. Akşener, “Seçmenin yüzde 1’i nereye gitti?” sorusuna ise, “Bir yere gitmemiş, yerel seçim olduğu için bakıyor, bekliyor” yanıtı verdi.

'HAKKANİYETLİ BİR SONUÇ OLDU'

CHP ile yapılan yerel seçim iş birliğinde ağırlıklı olarak 24 Haziran seçim sonuçlarını baz aldıklarını, 2014 seçim sonuçlarına da baktıklarını anlatan Akşener, 21 il üzerinde gerçekleşen mutabakat için şunları söyledi:

“İYİ Parti’nin aday çıkaracağı Kayseri, Konya ve Gaziantep gibi şehirleri çok önemsiyorum. Bu şehirler Selçuklu coğrafyası içinde şehirler. Buralarda daha farklı yol-yöntem izlenecek. Sonuç itibariyle bir bilek güreşi yapmadık. Bu tür görüşmeler kolay değildir. Hakkaniyetli bir sonuçla karşılaşıldı. 21 büyükşehirin şimdi ilçelerle ilgili olan bölümü tartışılıyor. Bazı illerle ilgili de şöyle bir durum var: CHP'de olan iller var. O illerle ilgili olarak muhattaplarımız 'ne yapalım sorusunu?' getirdi. Bunun karşılığında bizim de güçlü olduğumuz iller var. Ona göre bir işbirliği, güçbirliği konuşuluyor."

'ANKARA’YI KAYBEDEN İKTİDARIN KİBRİ GİDECEK'

İYİ Parti yerine CHP adaylığını tercih eden Mansur Yavaş’ın bu kararıyla ilgili konuşmak istemeyen Akşener, “Mansur Bey'le Ankara'nın alınacağına inanıyorum” dedi, şöyle devam etti.

“Yerel seçimle Tayyip Bey'in iktidardan gidecek hali yok. En azından Ankara’nın kaybedilmesi durumunda iktidar hale, yola girer. Tavır, davranış değişir. Kibir ortadan kalkar. Seçmeni unuttular ama seçmen odaklı bir politika oluşur. Birbirimizle siyasi cenahta konuşabilir hale gelebiliriz” dedi.

MANSUR YAVAŞ'A HEM OY HEM DE SANDIK DESTEĞİ

AK Parti’nin Ankara adayı Özhaseki'nin bir televizyon konuşmasında adaylığıyla ilgili sözlerini hatırlatan Akşener, Özhaseki’yi çok istekli görmediğini belirterek şunları söyledi:

“Adayın kendine inanmış olması önemli. Bir de Ankaralılık devreye girecek, vicdan devreye girecek. Ben Mansur Bey’e de söyledim. Vatandaş Mansur Yavaş’ın katakulli ile kaybettiğine inanıyor. Katakulliyi engelleyecek bir vicdan da devreye girecektir. Mansur Bey’in kazanacağına gerçekten inanıyorum. CHP'nin adayıdır ama biz de destek olacağız. Ankara'da yüzde 12 oyumuz var. Seçmenin yönlenmesi için de sandık güvenliği açısından da her şeyi yapacağız.”

'ŞAHSEN MİTİNG YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUM'

CHP ile İYİ Parti’nin yerel seçim iş birliğinde iki parti genel başkanının ortak miting yapıp yapmayacağı merak konusu. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, CHP ile görüşmelerin devam ettiğini, bu konuda bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi. Akşener İYİ Parti olarak kampanyaları ile ilgili ise şunları söyledi:

“Şahsen miting yapmayı çok düşünmüyorum, ama şehirlere gideceğim. Esnaf gezileri yapıp, esnafın elini sıkacağım. Sivil toplumu, meslek örgütlerini ziyaret edeceğim. Yerel basın buluşmaları yapıp, ev ziyaretlerinde bulunacağım. Yerel seçimde mitingler çok doğru olmayabiliyor. Çünkü yerelde adaylar farklı siyasi görüşler, etnik gruplar, aidiyetlerle çeşitli işbirlikleri yapıyor. Liderler gittiğinde ise yüksek politika yapıyor. Bir anlamda orayı biçip geliyoruz. Adayı çok zor duruma sokabiliyoruz.”

GÜL-DAVUTOĞLU PARTİ KURACAK İDDİASI

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nu da çok şanslı gördüğünü söyleyen Akşener’e eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun parti kuracağı iddiası da soruldu. Seçime giderken böyle bir partinin kuruluşunu çok mümkün görmediğini söyleyen Akşener, “Siyasi çalışmalarda seçim sonrası görülmek istenir. Bu durumda 31 Mart akşamı çıkan sonuçlar itirazlar doğurabilir. Bunu tüm siyasi partiler açısından söylüyorum. Siyaset gerekçesiz, 'Haydi siyasi parti kuralım' diyerek olmaz” dedi.

UMUTSUZ SEÇMENE 16 NİSAN HATIRLATMASI

Akşener, muhalefet partilerine oy veren seçmendeki, “Sonuç değişmez” umutsuzluğu ve sandığa gitme oranının düşeceği iddialarıyla ilgili de konuştu. 16 Nisan referandumunu hatırlatan Akşener, “Neden sonuç değişmesin? Referandumda değişti. Referandumda hepimiz farklı çalıştık ve İstanbul'dan, Ankara’dan hayır çıktı. 17 büyükşehirin hayır demesi basit bir durum mu? Referandumda belki mühürsüz oya istenen tavır konulamadı. Ama ben sürekli umutsuzluk halini, sürekli hilenin hurdanın söylenmesini doğru bulmuyorum. 25 yıldır aktif politika yapan biri olarak insan unsuru diyorum. Sandık başındaki müşahit, sizi temsil eden kişi boş bırakırsa orada hile olur. 1989'da olduğu gibi olacak. Millet kulak çekecek ve bunu AK Parti seçmeni yapacak. Çok şey değişir."