Kaboğlu: Yıldırım’ın derhal istifa etmesi gerekir

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın adaylığının ilan edilmesi durumunda anayasa gereği aynı gün derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken, Yıldırım'ın aday olması durumunda Meclis Başkanlığından istifa edip etmeyeceği tartışılıyor.

Bu konuda ilk değerlendirmeyi yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Binali Yıldırım seçildiği gün Meclis Başkanlığı’ndan ayrılmış olur” diyerek istifaya gerek olmadığı mesajı verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “İstifaya gerek yok. Milletvekilliği süreci, bir belediye başkanı seçilinceye kadar aynen devam eder. Meclis Başkanlığında da durum aynıdır” değerlendirmesi yaptı.

Söz konusu açıklamalar Yıldırım’ın aday ilan edilmesi durumunda seçilene kadar Meclis Başkanlığından ayrılmayacağı yorumlarını güçlendirirken CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu buna itiraz etti.

'ERDOĞAN iSTANBUL'A KİMİ ADAY GÖSTERİRSE GÖSTERSİN, KAMPANYAYI KENDİSİ YAPACAK'

Anayasa profesörü olan Kaboğlu, anayasanın seçme, seçilme ve siyasî faaliyette bulunma haklarını düzenleyen 67. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 no’lu ek protokolünün öngördüğü anlamda serbest seçim yapılacaksa adayların eşit koşullarda yarışması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Şimdi bir aday milletvekili ve Meclis Başkanı. Bu kişinin seçim kampanyasını kırmızı plakalı araçla, Meclis Başkanlığı korumalarıyla yapması durumunda diğer adaylarla eşit koşulda yarış ortadan kalkıyor demektir. Bu 'Arkasında devlet var' demektir. Dolayısıyla bu kesinlikle Anayasaya ve AİHS’e aykırıdır.

Meclis Başkanının bu sıfatla seçime girmesi, durumu kendi lehine çevirmesi, başkan olarak seçime girmesi anlamına geliyor. Çünkü bu durumda devlet olanakları kullanılacak. Öte yandan Sayın Erdoğan kendisi dışında herkesi İstanbul’a aday gösterebilir ama şu bir gerçek ki İstanbul’a kimi aday gösterirse göstersin kampanyayı kendisi yapacak, İstanbul’u kendisi yönetecek. Bunu anayasanın kendisine tanıdığı Cumhurbaşkanı, parti başkanı ve başkomutan gibi unvanları kullanarak yapacağına göre buna artı Meclis Başkanlığının eklenmesi, 'seçimi ne olursa olsun biz alacağız, almak için devlet olanaklarını kullanacağız' anlamına gelir.”

'MECLİS BAŞKANI TARAFSIZDIR'

Anayasanın 94. maddesi Meclis Başkanlık Divanı’yla ilgili düzenleme içeriyor. Söz konusu maddenin son fıkrasında “TBMM Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasî partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar” deniliyor. Kaboğlu 94. maddeyi hatırlatmamız üzerine ise şunları söyledi:

“Adayın, Meclis Başkanı sıfatıyla seçime girmesi durumunda adaylar arası eşitlik ilkesinin bozulacağı açık. Ayrıca Meclis Başkanı tarafsızdır ve Meclis Başkanı kaldığı sürece bu statüsünü koruması gerekir. Seçimlere girmesi durumunda ise kendi rengini ortaya koyacaktır. Bu durumda da Meclis Başkanlığı statüsü ve konumu sorgulanır hale gelir. Bu bakımdan hangi taraftan bakılırsa bakılsın, bu anayasaya aykırıdır. Eğer adaylığı açıklanmışsa derhal istifa etmesi gerekiyor.”

ADAY LİSTELERİ AÇIKLANDIKTAN SONRA İSTİFA İDDİASI

AK Parti’de Yıldırım’ın YSK’nın kesin aday listelerini açıklamasının ardından mart ayı başında istifa edebileceği yorumları da yapılıyor. Kaboğlu bunun da kabul edilemeyeceğini belirterek, “Adaylığı bugün açıklanmışsa, bugün istifa etmesi gerekir. Meclis Başkanlığı sıradan bir makam değil. Aday çalışması da YSK listeyi açıkladıktan sonra başlamıyor. O nedenle hemen istifası gerekir” dedi.