Cumhur İttifakı'nda 'Herkesin belediyesi kendine' formülü

AK Parti ile MHP’nin yerel seçim iş birliği arayışında MHP’nin 2014 seçimlerinde kazandığı Adana, Mersin ve Manisa’nın yine MHP’ye bırakılmasına kesin gözüyle bakılıyor. MHP’li bir genel başkan yardımcısı “Herkesin belediyesi kendine” derken “CHP, HDP ve İP ittifakı kurulan yerlerde Cumhur İttifakı adayına destek veririz” açıklaması doğrultusunda büyükşehirlerdeki iş birliğinin 21 ile yayılması sürpriz olmayacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yerel seçimde iş birliği için yaptıkları görüşme sonrası iki partiden de resmi açıklama gelmedi. Parti yöneticileri çalışmanın devam ettiğini söylerken MHP’li bir genel başkan yardımcısı ittifak formülünü “Herkesin belediyesi kendine” sözleriyle açıkladı.

AK Parti ile MHP arasında yeniden başlayan yerel seçimde iş birliği arayışında ilk adımı MHP attı, İstanbul, Ankara ve İzmir’de aday çıkarılmayacağı ilan edildi. MHP daha sonra oy oranlarını dikkate alarak açıkladığı Denizli ve Erzurum adaylarını geri çekti. Böylece MHP’nin aday çıkarmayacağını açıkladığı il sayısı 5’e çıktı.

3 BÜYÜKŞEHİR MHP'YE BIRAKILACAK

Bu arada AK Parti 74 ilde belediye başkanını ilan etti. İstanbul’un yanı sıra AK Parti’nin adayını açıklamadığı iller Adana, Mersin, Manisa, Osmaniye, Aydın ve Muğla oldu. MHP adayını ilan ettiği Osmaniye’yi ittifak yapılacak iller arasında saymıyor. Bu durumda geriye kalan illerden 2014 seçimlerinde MHP’nin kazandığı Adana, Mersin ve Manisa’nın MHP’ye bırakılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

CHP’li belediye başkanlarınca yönetilen Aydın ve Muğla ile ilgili belirsizlik ise sürüyor. MHP’li bir genel başkan yardımcısı da “Herkesin belediyesi kendine” sözleri ile MHP’nin büyükşehirlerle ilgili görüşmelerden bu üç kenti beklediğinin mesajını verdi.

Bu arada MHP’nin bu 3 büyükşehir dışında 4 il, 78 ilçe olmak üzere yaklaşık 130 belediyesi bulunuyor. MHP’nin ana hedefinin bu belediyeleri korumak olduğu konuşulurken kulislerde daha önce ilçe belediyesi bulunmayan İstanbul’da 2 ilçe olmak üzere kimi illerde de yeni ilçeler alabileceği iddia ediliyor.

CUMHUR İTTİFAKI 21 İLE YAYILACAK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yerel seçim iş birliğiyle ilgili, “CHP, HDP ve İP bir araya gelir, bir ittifak oluştururlar, adaylarını ona göre belirlemeye çalışırlarsa böyle belirlenen yerlerde Cumhur ittifakı adayı kim olursa ona destek veririz” demişti.

Bu sözler de MHP’nin CHP ile İYİ Parti’nin üzerinde anlaştığı 21 büyükşehir belediyesinde bu ittifakın karşısındaki güçlü adayı destekleyeceği yorumlarına yol açtı. Bu durumda MHP’nin Adana, Mersin ve Manisa dışında diğer büyükşehirlerde AK Parti adayını destekleme kararı alması sürpriz olmayacak.