CHP ve İYİ Parti’nin 'zoraki ittifakı' partileri ikiye böldü

CHP-İYİ Parti’nin 21 ilde vardığı mutabakat her iki partiyi de ikiye böldü. İttifak görüşmeleri nedeniyle 24 Aralık için planlanan CHP Parti Meclisi bir hafta öne çekildi. PM’de özellikle Balıkesir kararının tartışma yaratması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP ile İYİ Parti’nin 21 büyükşehir belediyesinde iş birliği kararı her iki partide de tartışma konusu oldu. CHP’de bir hafta öne çekilen Parti Meclisi’nin tartışmalı geçmesi bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “Güzel şeyler olacak” sözleriyle açıkladığı 21 büyükşehir belediyesinde yerel seçim iş birliği kararı her iki partiyi de böldü. İş birliğini destekleyenler de var karşı çıkanlar da.

Bir CHP Genel Başkan Yardımcısı varılan mutabakatla ilgili MYK’nin görüşünün alınmamış olmasına dikkat çekerek “Bu yapılmadı, kötü oldu” dedi. İYİ Parti’ye bırakılan il sayısını çok yüksek bulan bir milletvekili, “Oyları düşen, yerel seçimde iddiası olmayan bir partiye neden can suyu oluyoruz” diye sordu.

İYİ Parti ile ittifakı olumlu bulan bir CHP milletvekili ise CHP’li belediyenin yönettiği ama kazanma riski olan Hatay, Eskişehir gibi illere dikkat çekerek yapılan iş birliğinin bu riski ortadan kaldırabileceğini söyledi. Ayrıca iş birliğinin İstanbul ve Ankara açısından şansı arttırabileceği konuşuldu.

YENİ SİSTEM 50+1’İ ZORLUYOR

İYİ Parti’de de iş birliği arayışı farklı değerlendirmelere yol açtı. İttifakta görüşmelerinde yaşanan krizlerin çözülmesi noktasında arabuluculuk yapan bir milletvekili, “Halkın beklentileri var, seçmeni hüsrana uğratmak doğru değil. İyi oldu, gerekliydi” değerlendirmesi yaptı. Aynı milletvekiline göre bu iş birliği “İktidarın alternatifi yok mu?” sorusuna 1-2 merkezde partinin uzlaşabileceğini gösterdiği için “Alternatif var” yanıtı vermesi açısından önem taşıyor.

Bu uzlaşının topluma umut vereceğini, demokrasiye katkı sunacağını belirten milletvekili, "Karşı çıkan arkadaşlarımız arasında duygusal tepkiler veren olacaktır ama yeni sistem Türkiye’yi 50+1 için zorluyor. Hepimiz buna göre tavır almak zorundayız. Evet bu zoraki bir ittifak ama gerekli bir ittifak” dedi.

İYİ Parti’de ittifaka açıkça karşı çıkan milletvekilleri olmuştu. Yapılan uzlaşının ardından bu milletvekillerinin değerlendirmesi de “Hakkaniyetli bir paylaşım olmadı. 3 büyükşehir de CHP’ye gitmiş. Elimizde ne var” yönünde oldu.

CHP PM ÖNE ÇEKİLDİ, BALIKESİR TARTIŞMASI BEKLENİYOR

Tartışmalara yol açan iş birliği kararı en çok CHP’yi zorlayacak görünüyor. İttifak görüşmeleri sonuçlanmadığı için aday belirleme sürecini uzatan CHP, 24 Aralık planladığı Parti Meclisi’ni varılan mutabakat sonrası 18 Aralık tarihine çekti. CHP’liler gelecek hafta yapılacak toplantının tartışmalı geçeceğini söylerken eleştirilere karşın kararın onaylanacağı görüşünü dile getirdi.

İYİ Parti ile varılan uzlaşmaya göre CHP Balıkesir adayı Ahmet Akın’ı geri çekecek. Ahmet Akın Parti Meclisi kararıyla aday ilan edilmişti. Bu nedenle geri çekme kararının da Parti Meclisi’nde verilmesi gerekiyor. CHP Parti Meclisi’nin toplantısında en büyük krizin de Balıkesir için yaşanabileceği belirtiliyor.

CHP’NİN ANKARA ADAYI KİM OLACAK?

Varılan mutabakata göre Ankara adayını CHP belirleyecek, İYİ Parti de destekleyecek. İki partinin uzlaşmasının ardından gözler bu adayın kim olacağına çevrildi. Bugüne kadar Ankara için hem CHP hem de İYİ Parti’de Mansur Yavaş’ın adaylığı konuşuldu. Uzlaşı sonrası da tablo değişmedi.

İttifak görüşmelerini yürütenlere göre, “Ankara’yı kazanma ihtimalinden bahsedilecekse en doğru aday Mansur Yavaş” olacak. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da sıcak baktığı bu isme CHP içinde “hayır” diyenler var.

İki partinin uzlaşısından sonra Yavaş’tan bir açıklama gelmedi. Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kılıçdaroğlu ilk olarak Yavaş için hem il teşkilatı hem de Parti Meclisi üyelerini iknaya çalışacak. Ancak Ankara ve İstanbul adaylarının açıklanması için acele edilmeyeceği belirtiliyor.