Adalet Bakanı Gül: Yargının yol haritası ocakta açıklanacak

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yargı reformu strateji belgesini ocak ayında kamuoyuna açıklamayı hedeflediklerini söyledi. Gül, yeni yol haritasıyla avukat ve yargı mensuplarına mesleki sınav getirerek, niteliği artırmayı hedeflediklerini duyurdu. Ayrıca tutuklamayı bir istisna haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB Reform Eylem Grubu toplantısı Ankara'da yapıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının açılışında birer konuşma yaptı.

Reform Eylem Grubu Bildirisi'nde "Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinin bir an evvel başlaması hem AB hem de Türkiye'nin yararına olacaktır" vurgusu öne çıktı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yargının yeni yol haritası niteliğindeki 'yargı reformu strateji belgesi'ni ocak ayında açıklamayı planladıklarını söyledi. Strateji belgesiyle avukat ve yargı mensuplarına mesleki sınav getirmeyi ve niteliği yukarı çekmeyi hedeflediklerin belirten Gül, soruşturmalarda tutuklamayı da istisnai hale getirmek için çalışmalar yaptıklarını, ancak uygulamada sıkıntılar olabildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin soru üzerine açıklamalarda bulunan Gül, şu açıklamada bulundu: "Yargı reformu belgemiz, hükümetin bir yol haritası anlamında, hedefimiz ocak ayında kamuoyuna açıklamak. Burada da bir tarihi tüm paydaşlarla konuştuktan sonra bir belgemiz ortaya çıksın istiyoruz. 5 yıl boyunca yargımızın yol haritası olacak. Daha katılımcı ve belgenin bir hükümet politikası olacak şekle dönüşmesini arzuluyoruz. Türkiye; AK Parti ve Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde reformları geliştirdi. Bu konuda yeniden bir reform irademizi yenileme güncelleme hususunda bir gayretimiz var. Yeni dönemde artık niteliği daha artırıcı faaliyete yoğunlaşacağız. Hâkim ve savcının eğitim sürecini, meslek sınavı getirilerek yargıçların, avukatların bir sınava tabii tutularak niteliğinin artırılması, staj süresinin uzatılması, meslekte bulunan yargı mensuplarının ihtisaslaşmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Mevzuatta çok önemli gelişmeler kaydettik. Şimdi inşa dönemini hep beraber gerçekleştireceğiz.

ALBAYRAK: AB'YLE İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise AB'yle işbirliğini daha da güçlendireceklerini söyledi. Ekonomik veriler hakkında açıklamalar yapan Albayrak "Türkiye üçüncü çeyrekte de çok önemli bir performans sergiledi. Türkiye ile AB'nin ekonomik anlamda işbirliği belki de her zamankinden çok daha fazla birbirlerine olan ihtiyacını ortaya koyuyor. AB ile işbirliğini artırma çerçevesinde bizim için en önemli konulardan bir tanesi Gümrük Birliği'nin güncellenmesi. Bu ekonomik işbirliğinin gelişmesi işbirlikleri noktasında yeni küresel sisteme önemli bir mesaj verecek. Ve bu güncellenme süreci önemli bir adım ortaya koyacak.

Bugün gündüz sabah itibariyle cari rakamlarımız açıklandı. Bu noktada baktığımızda yeni ekonomi programı vesilesiyle baktığımızda, görünen o ki cari açıkta koyduğumuz hedeften çok daha iyi bir performans sergileyecek ve yıl sonu 30 milyar doların bile altında bir rakamı ortaya koyacağız.

SOYLU: AVRUPA'YA MÜLTECİ GÖÇÜNÜ YÜZDE 97 AZALTTIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geri kabul anlaşması çerçevesinde Avrupa ülkelerine mülteci göçünü yüzde 97 oranında azalttıklarını belirterek, "AB de (Avrupa Birliği) sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi. Sınır güvenliğine de değinen Soylu "Sınır güvenliğinde de önemli adımlar attık. Batı ve Doğu sınır güvenliğimizi özellikle sınır entegrasyonu hem fiziki hem entegrasyonumuzu sağlayacak çok önemli bir çalışma başladı. ASELSAN bu çalışmayı yürütüyor. İran, Yunanistan ve Bulgaristan ve etrafımızdaki bütün ülkelerle sınır sistemleri konusunda önemli adımlar atıyor, önemli işbirliği gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: VİZE SERBESTİSİ İÇİN 6 KRİTER KALDI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yeni pasaportların AB tarafından kabul edilmesiyle, vize serbestisi için kriterlerin 6'ya düştüğünü söyledi. Fransa'daki eylemlere de değinen Çavuşoğlu "Vandalizme karşıyız ama Aşırıcı güç kullanımına da karşıyız. Avrupa’nın güvenliği bizim için önemi bu olayların bir an önce sonlanmasını diliyoruz" ifadesini kullandı. Kaşıkçı cinayeti soruşturmasına da değinen Çavuşoğlu şunları söyledi: "Yeni deliller ortaya çıkıyor, belgeler ortaya çıkıyor. İstanbul başsavcılığımız inceliyor. Biz bilgi, belge ve delilleri Suudi Arabistan ile de paylaştık. Başsavcısı İstanbul’u ziyaret etti. Ortak komisyonda da gündeme geldi. Fakat Suudi Arabistan’dan bir işbirliği maalesef göremedik. Bizim Suudi Arabistan ile ilgili bir problemimiz yok. En son bazı taleplerimize olumsuz cevaplar verdiler. Örneğin bu sorumluların Türk kanunlarına göre soruşturulması gerekiyor, yargılanması gerekiyor. Bizim talebimize karşı ret cevabı geldi. Neden bu insanların Türkiye’de yargılanmasını istemiyorsunuz? Acaba talimatı verenlerin ortaya çıkacağından mı korkuyorsunuz? Tüm bu tıkanma sürecinde uluslararası kamuoyunda da uluslararası soruşturma için talepler gelmeye başladı. BM’nin kendi içinde de bu talepler gelmeye başladı. BM soruşturması olacaksa BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekiyor."

ABD'nin Fırat'ın doğusunda 40 bin yerel unsuru eğitip, donatacağı yönünde açıklama yaptığı sorusuna ise Çavuşoğlu "Eğer ABD’nin kastı YPG’yi eğitmekse bu son derece yanlıştır. Bölgeye yapılan ihanettir. Buna göz yumamayız" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Fransa'daki eylemler için de "Vandalizme karşıyız ama Aşırıcı güç kullanımına da karşıyız. Avrupa’nın güvenliği bizim için önemi bu olayların bir an önce sonlanmasını diliyoruz" dedi.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler Mülteci ab göç reform