Duvar Arkası: AK Parti 'Sayan' dedi, HDP’li adaylar coştu

Savcı Sayan'ın adaylığı açıklandı Ağrı'da HDP adaylığı için başvurular arttı! CHP-İYİ Parti pazarlığı, istikşafi görüşmelere dönecek mi?.. Hangi ilde AK Parti adayı zil takıp oynadı? CHP HDP'ye karanlıkta göz kırpıyor... Bekaroğlu'na göre AK Partililerin 'ödünü koparan' değişiklik... İdris Baluken cezaevinde bağlama çalmayı öğreniyor... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

AK PARTİ 'SAYAN' DEDİ, HDP'Lİ ADAYLAR COŞTU

AK Parti yerel seçim aday belirleme sürecinde hızlı yol aldı. 10 günde 74 kentin belediye başkan adayı ilan edildi. Kamuoyuna duyurulan adaylar arasında en çok konuşulan isimlerden biri Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan oldu. 2015 yılına kadar CHP’de siyaset yapan, kamuoyunun hafızasına, Deniz Baykal’ın genel başkanlıktan istifa açıklamasını ağlayarak izlemesi ile kazınan Sayan şimdi AK Parti’den belediye başkan adayı. Sayan’ın adaylığı CHP’de yorumsuz, sadece tebessümle karşılanırken HDP’de ise bayram havası estirdi. Bir HDP yetkilisi, Savcı Sayan’ın adaylığının açıklanmasından sonra Ağrı’da partilerine aday adaylığı başvurularında büyük artış yaşandığını söyledi. Ağrı, 2014 yerel seçimlerinde AK Parti ile DBP arasında büyük çekişmeye sahne olmuş, itirazlar sonucu seçim yenilenmişti. Tekrarlanan seçimi kazanan DBP'li Sırrı Sakık daha sonra görevden alınmış yerine kayyım atanmıştı. HDP'liler Savcı Sayan'ın aday gösterilmesi ile seçimi kaybetme ihtimallerinin 'neredeyse' ortadan kalktığı görüşünde. Bakalım 31 Mart'ta seçim sonuçları açıklandığında tablo nasıl olacak...

‘CHP-İYİ PARTİ PAZARLIĞI, İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERE DÖNMESİN!'

CHP VE İYİ Parti arasındaki yerel seçim iş birliği görüşmelerinden 15 gün içinde sonuç alınması bekleniyordu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yurt dışı seyahatleri nedeniyle sürenin bir hafta daha uzadığını ifade etmişti. Duyduğumuza göre Akşener, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyeti ile partisinin genel merkezinde ilk kez bir araya geldiği o görüşmede, pazarlıkların mutlaka 15 gün içinde sona erdirilmesi şartını öne sürdü ve “Bu iş, istikşafi görüşmelere dönmesin” dedi. “İstikşafi”, diplomatik bir terim ve sözcük anlamı, “yoklama” demek. AK Parti, 7 Haziran 2015 Genel Seçiminde tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edemeyince dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu koalisyon görüşmeleri yapmış ve bunları “istikşafi” olarak isimlendirmişti. O görüşmelerden sonuç çıkmadı ve Türkiye hatırlayacağınız kanlı bir süreçte tekrar seçime gitti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener özetle, ‘yerel seçim iş birliği çalışmaları da haftalarca süren ama sonuç alınmayan o görüşmelere benzemesin’ demiş özetle. En fazla merak edilen ise Ankara adayının kim olacağı. İki partinin yöneticileri, “Hafta başında liderler görüşmeleri sonuçlandırır, hafta ortasında da Ankara adayı açıklanır” diyorlar. En azından, temenni bu yönde…

'AK PARTİ ADAYI ZİL TAKIP OYNAMIŞ'

Başlıktaki söz bir İYİ Parti yöneticisine ait. Konu: Balıkesir… Şöyle diyor İYİ Partili siyasetçi, “CHP, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayınca biz de açıklamak zorunda kaldık. Bizim adayımız İsmail Ok çok güçlü bir isim ve Balıkesir’de ciddi bir oyu var. Bildiğiniz gibi Ok, Balıkesir’in eski belediye başkanı. Anlayacağınız İYİ Parti’nin Balıkesir’deki rakibi CHP. Duyduğumuza göre AK Parti’nin Balıkesir adayı bizim çıkardığımız adayı duyunca zil takıp oynamış. E haklı. Böylece ona gün doğdu. İki aday kapışırsa ben de aradan çıkarım diye düşünüyordur.”

Bu sözler, CHP’nin İYİ Parti ile seçim iş birliği pazarlıklarına başlamadan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanını ilan etmesine, İYİ Parti’nin tepkisini de ortaya koyuyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti Yücel Yılmaz’ı, CHP, Balıkesir Milletvekili ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Ahmet Akın’ı, İYİ Parti de Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’u aday gösterdi. 24 Haziran 2018 Genel Seçiminde toplam 9 milletvekili bulunan Balıkesir’den AK Parti 5, CHP 3, İYİ Parti 1 milletvekili çıkarmıştı.

'CHP HDP’YE KARANLIKTA GÖZ KIRPIYOR'

HDP, "AK Parti-MHP ittifakını geriletme stratejisi kapsamında" batı illerinde iş birliği ve ittifak arayışlarına açık olduğunu duyurdu. Ancak çağrılar bugüne kadar karşılık bulmayınca HDP kendi adaylarıyla seçime girmek için hazırlıklarını başlattı. HDP’deki deneyimli bir siyasetçi ise bu durumdan CHP’yi sorumlu tuttu. HDP’nin yüzde 12 oyuyla İstanbul, Adana, Mersin, Antalya hatta Ankara'da kilit parti olduğunu söyleyen siyasetçi, "CHP ise oyları yüzde 5’e düşmüş İYİ Parti ile ittifak arıyor. HDP dikkate alınmıyor. Bu işler mahcup görüşmelerle olmaz. İYİ Parti’ye davul zurnayla gidip HDP’ye karanlıkta göz kırpmak olmaz. CHP gerçekten kazanmak istiyorsa, iktidar geriletilmek isteniyorsa cesaret göstermeli” dedi. 31 Mart yerel seçimlerine dönük aday belirleme sürecinde kritik eşiğe girilirken HDP'nin ittifak için yaptığı son açıklamalarının nasıl karşılık bulacağı merak konusu olacak.

AK PARTİLİLERİN 'ÖDÜNÜ KOPARTAN' DEĞİŞİKLİK!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 71 maddelik kanun teklifinde muhalefetin uyarısı da dikkate alınarak yapılan bir değişiklik 'endişeye' yol açtı. Teklifin 27. maddesi Türk Akreditasyon Kurumu’nu alanında tekel yapıyor. Muhalefetse maddenin son cümlesinde, “Kurumun görev alanı dışında kalan ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş kurumlarca yürütülen faaliyetler bu fıkra hükmünün dışındadır” ifadesinin oluşturulan tekele aykırı olacağı gerekçesiyle itiraz etti. CHP’li İbrahim Kaboğlu o cümleye hukuken gerek olmadığını söyledi. Teklifi getiren AK Partili Ziya Altunyıldız, Kaboğlu'nun da önerisini yerinde buldu ve AK Partili 2 milletvekili de değişiklik önergesi verdi. Bu sırada CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Cumhurbaşkanı” ifadesini çıkaran önergeye AK Partili Ekrem Çelebi’nin de adının yazılmasını isteyerek, “Çelebi’yi de yazın da Cumhurbaşkanı üçünüzü de çizsin bir dahaki seçime” diye espri yaptı. Önerge oylanıp kabul edilirken AK Partili Cemal Öztürk, maddenin yeniden görüşülmesini istedi ama bu kabul edilmedi. Daha sonra bir başka madde görüşmesinde de Cumhurbaşkanına verilen bir yetki yine eleştiri konusu oldu. Bu sırada AK Partililer Bekaroğlu’na, “Cumhurbaşkanı takıntın var” dedi. Bekaroğlu ise kısa süre önce yapılan değişikliğe gönderme yaparak, “Cumhurbaşkanı takıntısı sizin var. Yani ödünüz koptu biraz evvel” yanıtını verdi.

BALUKEN SAZ ÇALMAYI ÖĞRENİYOR

Partisinin Meclis grup başkanvekili olduğu dönemde tutuklanan HDP eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken iki yılı aşkın süredir cezaevinde. Müzakere sürecinde “İmralı Heyeti”nde yer alan Baluken’e yerel mahkemenin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan verdiği 7 yıl 6 ay hapis cezası geçtiğimiz hafta Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesi tarafından onandı. Toplamda bir buçuk yıl tecritte tutulan ve tüm başvurularına rağmen cezaevi hücresinde tek başına bırakılan İdris Baluken, yaklaşık bir ay önce Sincan F Tipi Cezaevindeki hücresini Dersim Belediyesi eski Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ile paylaşmaya başladı. Baluken, hücrede tek başına kaldığı dönemde yazdığı “Üç Kırık Dal” adlı romanı için “Bu romanı tecrit koşullarının, fiziksel esarete karşı düşünsel özgürlüğün ve yaratıcı iradenin bir sembolü olarak kaleme aldım” demişti. Baluken’in yakınlarından öğrendiğimize göre Baluken son haftalarda Mehmet Ali Bul'dan saz çalmayı öğreniyor.