Binali Yıldırım, İstanbul’u Meclis Başkanı olarak gezecek

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması durumunda görevinden istifa etmeyeceği ileri sürüldü. Meclis Başkanı seçilince partisinden istifa etmediğine dikkat çeken Yıldırım bu durumda seçim bitene kadar görevinde kalacak. Adaylığı sürecinde de İstanbul sokaklarını Meclis Başkanı olarak dolaşacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti yerel seçim hazırlıklarında ön aldı, aralarında Ankara ve İzmir’in de bulunduğu 60 ilde belediye başkan adayını ilan etti. Gözlerin çevrildiği İstanbul’un adayı da belli, ancak açıklama bazı pürüzler nedeniyle ertelendi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul adaylığı uzun süredir konuşuluyordu. Ancak kulislere son Başbakan, yeni Meclis Başkanı Yıldırım’ın protokol konusunda endişelerinin giderilmesi talebinde bulunduğu yansıdı. Önce aracılarla ele alınan konu daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Meclis Başkanı Binali Yıldırım arasında gerçekleşen görüşmede masaya yatırılarak çözüm arandı.

Edinilen bilgiye göre Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile devlet protokolünde bir düzenleme yapılacak. Yıldırım’ı Vali’nin gerisine düşürmeyecek bu düzenleme için iki formül konuşuluyor. Formüllerden biri Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılıp protokolde valinin önüne geçirilmesi. Diğer formül ise protokolde eski Meclis başkanları için özel bir düzenleme yapılması.

CHP’DEN 3'ÜNCÜ FORMÜL

Yıldırım’ın adaylığının önündeki pürüzlerden biri olan protokol sorununun bu şekilde çözülebileceği ifade edilse de bu durum “kişiye özel” düzenleme olacağı için AK Parti’nin diğer belediye başkanlarını rahatsız edebileceği konuşuluyor. CHP de yapılacak böyle bir düzenlemeye karşı.

Eğer CHP tarafından aday gösterilirse Yıldırım’a İstanbul’da rakip olması beklenen CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise başka bir formül önerdi. Seçilmişlerin atanmışların gerisinde yer alması, yine seçilmişlerin atanmışlardan izin alması sisteminin 12 Eylül ürünü olduğuna dikkat çeken Gürsel Tekin’in önerisi şöyle:

“Sayın Yıldırım protokol haklarının saklı kalmasını istiyorsa bu çok ayıp bir şey. Kişiye özel bir şey olmaz. Gelin CHP olarak biz de destek verelim. Seçilmiş bir belediye başkanının atanmış bir insandan izin alması hem demokrasi ayıbıdır hem de Türkiye ayıbı. Bu ayıbı ortadan kaldıralım. Bu vesileyle Sayın Yıldırım’ın da endişelerini ortadan kaldıralım.”

ERDOĞAN’IN YURT DIŞI GEZİSİNDEN SONRA AÇIKLANACAK

CHP’nin önerisi karşılık bulur mu bilinmez ama protokolde bir değişiklik kesinleşti gibi. Yapılan temasların ardından sıra Yıldırım’ın adaylığının ilanına geldi. Ancak bu ilan da Cumhurbaşkanının yurt dışı programı nedeniyle ertelendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Kasım-3 Aralık tarihlerinde Arjantin, Paraguay ve Venezuela’ya ziyaret edecek. Binali Yıldırım’ın adaylığının bu ziyaretlerin ardından düzenlenecek büyük bir törenle ilan edilmesi bekleniyor.

YILDIRIM MECLİS BAŞKANLIĞINDAN AYRILACAK MI?

Yıldırım’ın AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığının ilan edilmesinin ardından Meclis Başkanlığından ayrılıp ayrılmayacağı da tartışma konusu. AK Parti içinde bazı isimler ve muhalefet partilerinden siyasetçiler Yıldırım’ın aday olması durumunda tarafsız bir konumu olan Meclis Başkanlığı koltuğunu korumak için görevinden istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Ancak Meclis Başkanı Yıldırım farklı görüşte.

Binali Yıldırım’ı ziyaret eden milletvekillerinden edindiğimiz bilgiye göre, Yıldırım bu konuda, “Belediye Başkanı adayı olan milletvekilleri istifa etmiyor. Meclis Başkanı seçilen milletvekilinin de partisinden istifa etmesi söz konusu değil. Bu durumda istifaya gerek yok” görüşünde. Meclis Başkanı seçilince partisinden istifa etmediğine dikkat çeken Yıldırım, bu durumda seçim bitene kadar görevinde kalacak. Adaylığı sürecinde de İstanbul sokaklarını Meclis Başkanı olarak dolaşacak.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Yıldırım’ın adaylığının kesinleştiğine dair haberler, belediye başkanı olması durumunda yeni Meclis Başkanının kim olacağı kulislerini de hareketlendirdi. Bugüne kadar Meclis Başkanlığı için TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, eski Bakan Bekir Bozdağ ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın isimleri gündeme geldi. Ancak AK Parti’nin MHP’nin hassasiyetlerini gözetmesi durumunda Kurtulmuş ve Bozdağ’ın Meclis Başkanı olasılıklarını düşeceği konuşuluyor. Bu arada Meclis Başkanlığı kulislerine bir yeni isim daha eklendi. Eski bakan Nabi Avcı’nın diyalog ve uzlaşmacı tutumu ile muhalefet partilerinden de destek alabileceği konuşuluyor.