Duvar Arkası: AK Parti'de Ankara adayı kaygısı

Yerel seçimler öncesi tüm partilerde hummalı bir şekilde liste çalışmaları devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan neye kızdı? Büyükşehir adaylıklarında Özhaseki mi Yavaş mı? AK Partili Özkan ile İYİ Partili Türkkan arasında 'tarihi' hediyenin sebebi ne? HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın yargılanmasına dair Meclis'te bilgilendirme yapıldı... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

AK PARTİ’DE ANKARA KAYGISI

AK Parti’nin İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarını, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan bizzat açıklayacak. Üç büyükşehir için üç güçlü aday öne çıktı. İstanbul’da, Türkiye Cumhuriyetinin son başbakanı, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın adaylığına kesin gözüyle bakılırken Ankara için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, İzmir için ise Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Başkanvekili Nihat Zeybekci'nin ismi öne çıktı. Başkentte, Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Özhaseki için çalışacağı konuşuluyor ama Özhaseki’nin adaylığı konusunda çekinceler olduğunu duyduk. Öğrendiğimize göre AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde Mansur Yavaş açık ara önde görünüyor, Özhaseki ise geride kaldı. Bu nedenle AK Parti’nin üç büyükşehrin adaylarını açıklamayı ileri bir tarihe bıraktığı söyleniyor. Ankara için CHP Mansur Yavaş’ı aday gösterirse AK Parti’nin farklı bir arayışa girme ihtimalinden söz ediliyor.

ERDOĞAN ADAY İSİMLERİNİN SIZMASINA SİNİRLENDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 23 Ekim’deki Meclis grup toplantısında, 31 Mart Mahalli İdareler Seçiminde Cumhur İttifakı’nın geçerli olmadığını ilan etmişti. Ancak AK Parti ile MHP, özellikle İstanbul ve Ankara’da ittifaksız yarışa girmenin riskini görünce yola tekrar ittifakla devam kararı alındı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumartesi günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Belediye Başkanı Adayları Tanıtım Toplantısı'nda partisinin 14 büyükşehir ve 26 il belediye başkan adayını açıkladı. AK Parti kulislerinden edindiğimiz bilgiye göre günler öncesinden, partisinin yöneticilerine adayların basına sızmaması yönünde talimat veren Erdoğan buna uyulmadığı için sinirlendi. Özellikle en fazla merak edilen İstanbul, Ankara ve İzmir adayları için AK Parti’de konuşulan isimlerin, kendisi ilan etmeden basına sızmasına kızan Erdoğan parti yöneticilerini uyardı.

ANKARAGÜÇLÜ CENGİZ TOPEL YILDIRIM’IN ADAY ADAYLIĞI

CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en güçlü adayın Mansur Yavaş olduğu dile getirilirken CHP’nin yüksek oy alamadığı mahallelerde farklı bir isim de konuşuluyor: Cengiz Topel Yıldırım… CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olan Yıldırım, Mülkiyeli bir iş insanı. Onu Ankara’nın banliyölerinde tanınır kılan ise kulüp için kritik sayılan bir dönem Ankaragücü’nün başkanlığını yapmış olması. 2009’yılında başkan seçilen Yıldırım aynı yıl koltuğu Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek’e devretmişti. 2.5 yıl devam eden yargı sürecinin sonunda koltuğu Gökçek’in oğlundan Yargıtay kararıyla geri alan Yıldırım’ın, Kemal Kılıçdaroğlu’nun dikkatini o dönem çektiğini duymuştuk. 2014 Yerel Seçiminde de CHP’nin Ankara Büyükşehir belediye başkan adaylığı için Mansur Yavaş ile karşı karşıya gelen Yıldırım için 31 Mart 2019 yerel seçiminin farkı, bu kez partili (CHP’li) olması. Gençliğinde kendisi de amatör futbolcu olan Yıldırım, Ankaragücü taraftarınca sevilen bir isim. İş çevrelerindeki ilişkileri nedeniyle sağ kesimden de oy alacağı ifade edilen Yıldırım, aday olabilir mi? CHP, Ankara aday adayları olan Mansur Yavaş, Levent Gök, Haluk Koç, Murat Karayalçın ve Cengiz Topel Yıldırım'ı yaptığı ankette sormuştu. CHP kulislerinde konuşulana göre Mansur Yavaş aday gösterilmezse Ankara için yeniden bir anket ve değerlendirme yapılarak karar verilecek.

İYİ PARTİ’DEN AK PARTİLİ ÖZKAN’A KİTAP HEDİYESİ

Meclis Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ile CHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekilleri arasında tarih tartışması yaşandı. İttihat Terakki dönemindeki bir olayın o zaman henüz 6 yaşında olduğu ifade edilen İsmet İnönü ile ilişkilendirmesi üzerine yaşanan tartışmada İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan Özkan’a, “Benden sana tavsiye, biraz tarih kitabı oku” dedi. Özkan’ın konuşmasına devam etmesi üzerine Türkkan, “Yılbaşı hediyesi olarak tarih kitabı hediye edelim” çağrısında bulundu. Öğrendiğimize göre Türkkan, Özkan’a tarih kitabını kendisi almaya karar verdi. Türkkan’ın yılbaşı hediyesi olarak alacağı kitabın tarihçi yazar Yılmaz Öztuna’ya ait olduğu öğrenildi.

MECLİS’TE ÖMER ÖCALAN BİLGİLENDİRMESİ

26’ıncı Yasama Döneminde kimi kesinleşmiş yargı kararı, kimi devamsızlık gerekçeleriyle 9 HDP’li milletvekilinin milletvekilliği düşürüldü. 27’inci Yasama Dönemi de tutuklu iki milletvekili sorunuyla açıldı. Yeni yasama döneminde tekrar seçilen milletvekilleri için yargılamaların durması beklenirken öyle olmadı. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, cezası kesinleştirildikten sonra tahliye edildi. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğu ise tüm itirazlara rağmen devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Meclis’te sessiz sedasız bir yargılamanın devamıyla ilgili bu dönem ilk kez bir bilgilendirme yapıldı. Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın Genel Kurul’da yaptığı bilgilendirmeye göre Abdullah Öcalan’ın yeğeni olan HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılaması sürecek. Dokunulmazlık sahibi Öcalan’ın yargılanmasına devam kararının gerekçesi ise Anayasa'nın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrası. Bu fıkrada, “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam durumu hemen ve doğrudan doğruya TBMM’ye bildirmek zorundadır” deniliyor. Öcalan’ın yargılanmasının sonunda ceza alıp bunun kesinleşmesi durumunda milletvekilliğinin düşürülmesi söz konusu olabilir. Ömer Öcalan, Demokratik Bölgeler Partisi (DPB) Mardin İl Eşbaşkanı iken 27 Nisan 2016 tarihinde gözaltına alınarak örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanmış, avukatlarının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.