Meral Akşener: Seçmenin beklentisine zarar veren biz olmayacağız

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile devam eden iş birliği arayışını değerlendirdi. Önceliklerinin İYİ Parti’ye oy veren 5 milyon insanın hakkını, hukukunu savunmak olduğunu söyleyen Akşener, “Biz hiç kimseyi hayal kırıklığına uğratmayacağız. Seçmenin beklentisine zarar veren biz olmayacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimde iş birliği için başlayan görüşmelere, “ilçelerde iş birliği” iddiasının gölgesi düştü. Daha önce 9 büyükşehir belediyesi adaylığı için görüştüklerini açıklayan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, “iş birliği ilçelerde olacak” iddiası için, “Önceliğimiz 5 milyon insanın hakkını hukukunu korumak. Biz hiç kimseyi hayal kırıklığına uğratmayacağız” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Meclis’teki grup toplantısının ardından makamında bir grup gazetecinin yerel seçimlerde iş birliği arayışıyla ilgili sorularını yanıtladı. Akşener’in verdiği bilgiye göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir hafta önce yapılan görüşmede “hayır” oyu veren 17 büyükşehirde iş birliği konusu ele alındı. Bu şehirlerden 3’ünde HDP güçlü. CHP de Aydın, İzmir ve Tekirdağ'ı tek başına tekrar alacağını düşünüyor. CHP, Balıkesir adayını da ilan ettiği için işbirliği için konuşulan büyükşehir belediyesi sayısı 9’a indi.

İYİ PARTİ SEÇMENİNİN YÜZDE 87’Sİ KALICI

Akşener 24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı içinde olan partisinin baraj baskısı olmadan 5 milyon seçmenden oy aldığına dikkat çekti, yapılan araştırmaların da bu seçmenin yüzde 87’sinin kalıcı olduğunu gösterdiğini kaydetti. İYİ Parti yöneticileri olarak kendilerine düşen öncelikli görevin İYİ Parti’yi tercih ederek oy veren 5 milyon insanın hakkını hukukunu korumak olduğunu söyleyen Akşener, CHP’nin işbirliği teklifiyle ilgili şunları söyledi:

“CHP bize bir iş birliği teklifi ile geldi. Biz bu teklife olumlu yaklaştık. Görüşmeler sürüyor ama bizim birinci önceliğimiz 5 milyon insanın hakkını hukukunu korumak. Diğer taraftan Millet İttifakı bileşenlerinin toplamda aldığı bir oy var, bu insanları da hayal kırıklığına uğratmamalıyız. Her işbirliği görüşmesi olumlu sonuçlanmaz. Ama biz kimseyi hayal kırıklığına uğratmamaya çalışacağız.”

'SEÇMENİN BEKLENTİSİNE ZARAR VEREN BİZ OLMAYACAĞIZ'

CHP ile İYİ Parti arasında görüşmeler teknik düzeyde devam ederken CHP’ye dayandırılan “İş birliği sadece ilçelerde olacak” yönünde haberler ortaya çıktı. Bu yaklaşım doğruysa görüşmelerin sadece “seçmene mesaj” anlamı taşıyacağını söyleyen Akşener şunları söyledi:

“Görüşmeye ilişkin sızdırılanlar bir mesaj niteliği taşır. Bu mesaj niteliğinin karşılığını biz üstlenmeyeceğiz. CHP iş birliği teklifi çerçevesinde 5 milyon seçmeni hayal kırıklığına uğratmayacağız. Bu tür işbirliği görüşmelerinin tamamında olumlu sonuç çıkar diye bir kaide yok. Ama biz kimseyi, seçmeni hayal kırıklığına uğratmayacağız. İlçelere yönelik iddiaların dile getirilmesi ilginç. CHP anlaşılıyor ki bir tercihte bulunuyor. Tek başımıza girme noktasında bizim açımızdan problem yok. Ama seçmende bir beklenti oluştu. Beklentiye zarar veren taraf biz olmayacağız” dedi.

Akşener partisinin MHP’den geçen 9 belediyesi olduğunu hatırlatarak, bu 9 ilçe belediyesinin yanı sıra birçok büyük ilçe belediyesi ve bazı il belediyelerini de alabileceklerini söyledi.

MHP ORTA AVRUPA’DAKİ KONTROLLÜ MUHALEFET

Akşener AK Parti ile MHP arasında yeniden başlayacak yerel seçimde ittifak görüşmesiyle ilgili soruya ise “Bu bizi ilgilendiren bir konu değil. İki parti böyle karar verdiyse hayırlı uğurlu olsun. Türkiye'de artık siyasi nezaketin oluşması gerekiyor. Demek ki her iki parti de yerel seçime yalnız başına gitmelerinin sakıncalarını gördü. MHP, muhalefet partisi olmayan bir konumda. Orta Avrupa ülkelerindeki kontrollü muhalefet gibi. Biz kontrollü muhalefetin dışında bir siyasi yapıyız bu nedenle şimşekler bizim üzerimizde" dedi.

İŞ BİRLİĞİ PARTİ KURULLARINDA ELE ALINACAK

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in görüşmesinin ardından iki liderin görevlendirdiği isimlerle görüşmeler devam etti. Görüşmelerde elde edilen sonuç bugün CHP’nin MYK, İYİ Parti’nin Başkanlık Divanı toplantısında ele alınacak. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener işbirliği görüşmelerinin 15 gün içinde tamamlanmasını istemişti. Bu kapsamda iş birliği arayışının en geç bir hafta içinde olumlu ya da olumsuz bir sonuca ulaşması bekleniyor.