CHP-İYİ Parti 'seçmen ittifakı'na destek verecek

CHP-İYİ Parti’nin yerel seçimlerde işbirliği arayışında en güçlü model “iktidarın karşısında kazanma imkanı olan partiyi desteklemek” olacak. Partiler sandıkta kendi ittifakını yapan seçmenin işbirliğini genel merkezler olarak nasıl güçlendireceğini araştıracak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP ile İYİ Parti Genel Başkanlarının “yerel seçimlerde işbirliği arayışı” için yaptığı görüşme heyetlerin temaslarıyla devam edecek. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yaklaşık 15 gün içinde tamamlanması gerektiğine işaret ettiği görüşmeler öncesi her iki partinin kulislerinde konuşulan işbirliği arayışının çerçevesini, olasılıkları ve formülleri derledik.

İŞBİRLİĞİ ARAYIŞININ TEMEL ÇERÇEVESİ NE? Türkiye’de 30 büyükşehir var. 6’sı CHP’nin. Eğer seçmen nezdinde işbirliği sağlanabilirse bu büyükşehirler ve merkez ilçelerin birçoğu alınabilir. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya, Manisa, Balıkesir, Bursa iyi bir strateji ile kazanılacak iller olarak sıralanıyor. İki partinin hedefi de bu belediyeleri kazanmanın doğru formülasyonlarını bulmak. Her iki parti de "30 büyükşehirde anlaşma" gibi bir bakışa sahip değil. Belli iller seçilip onlara yoğunlaşmanın mümkün olacağı konuşuluyor.

NASIL BİR İŞBİRLİĞİ MODELİ OLABİLİR? CHP’nin sandıkta, adaylar üzerinden seçmen ittifakı stratejisinde değişiklik yok. CHP, geçmiş seçimlerin parti genel merkezlerinin tavrı ne olursa olsun seçmenin sandıkta kendi ittifakını yaptığını gösterdiğine işaret ediyor. 2014 Adana, Mersin gibi illerdeki yerel seçim sonuçları da buna örnek gösteriliyor. İki partinin 31 Mart için yapacağı işbirliği görüşmelerinde de genel merkezler olarak “seçmenin var olan birliğini artıracak bir katalizör etkisi yapabilir miyiz” diye bakılacak. İşte burada seçim bölgelerinde işbirliğini sağlayacak nitelikte adayların belirlenmesi önem taşıyor.

ORTAK ADAY, BAĞIMSIZ ADAY OLUR MU? 24 Haziran seçimlerindeki gibi genel bir işbirliği mümkün değil. Kısmi, seçim bölgeleri üzerinden sınırlı bir işbirliği yapılabilir. Ortak aday, bağımsız aday çok zor ama imkansız da değil, değerlendirilebilir.

EN GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ OLASILIĞI NE? İşbirliği arayışı için birçok formül var ama en güçlü olasılık seçim bölgesinde iktidarın karşısında kazanma imkanı olan partiye yüklenmek şeklinde olacak. Bu bazı yerlerde CHP, bazı yerlerde İYİ Parti olacak.

OY ORANI MI BELEDİYE SAYISI MI ÖNEMLİ? CHP’ye göre bu yerel seçimlerde oy oranından çok kazanılan belediye sayısı önemli. Ancak ilk kez yerel seçime girecek olan İYİ Parti oy oranını da ölçtürmek istiyor. Görüşmelerde bu konu da işbirliği çerçevesinde dikkate alınacak.

Etiketler CHP ittifak iyi parti