CHP'den Öztürk Yılmaz'a yanıt: Arkasındakiler ortaya çıkacak!

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Öztürk Yılmaz'ın Türkçe ezan konusundaki açıklamaları ve sonrasındaki iddialarına, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla yanıt verdi: "Sözleri ve davranışları hem CHP’nin kurumsal kimliğine hem de insani olarak birlikte çalıştığı genel başkana karşı uygun düşmemiştir. Partimizin yeni MYK’sında yer almamasının kendisinde yarattığı ruh hali maalesef üzüntü vericidir." CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise gazetecilerin sorusu üzerine "Arkasında kimler varsa ortaya çıkacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz'ın Türkçe ezan konusunda yaptığı açıklamaların ardından Grup Disiplin Kurulu'na verilmesi üzerine bugün yaptığı açıklamalara Genel Merkez'den yanıt geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, parti disiplinini hatırlatarak, "Milletvekillerimizden TV programları ve basın toplantılarıyla ilgili grup başkanvekillerinden izin almalarını değil, bilgi vermelerini istiyoruz. Ancak hiçbir milletvekilimiz, milletin değer yargılarını küçümseyen bir anlayışla konuşamaz ve terbiye sınırlarını aşan bir üslupla partimizin kurumsal kimliğini küçük düşüren davranışta bulunamazlar" dedi.10 Kasım nedeniyle CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise kendisine yöneltilen bir soru üzerine, "CHP ezanın Arapça okunmasına karşı olmadı olmayacak" yanıtını verdi.

Öte yandan Öztürk Yılmaz'ın son açıklamaları üzerine CHP Grup Yönetimi tekrar toplanacak. Yönetimin aldığı kararla gerekirse MYK da bilgilendirilecek.

ÖZKOÇ: ÖNCEDEN BİLEMEYİZ

Özkoç, Öztürk Yılmaz’ın ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevkiyle ilgili karara dönük açıklamalarına Meclis’te basın toplantısıyla yanıt verdi. Öztürk Yılmaz ve Gürsel Erol'un grup disiplinine aykırı davranışlar gerekçesiyle disiplin kuruluna sevkedildiklerini belirten Özkoç, bu tür işlemlerin her partide görüldüğünü söyledi. Disiplin kurulunun kınama, uyarı ve ihraç gibi cezalar verebildiğini anlatan Özkoç, şu açıklamada bulundu: "Bunu önceden hiçbirimizin bilmesi mümkün değil. Ama şunu herkes bilmelidir ki CHP milletvekilleri kamuoyu önünde, çıktıkları TV programlarında parti programımız, seçim bildirgemiz ve yetkili organların kararlarına aykırı tutum sergileyemezler. Milletvekilerimiz CHP kimlikleri taşıdıkları sürece partimizin politikalarına bağlı kalmak durumundadır. Bu bir parti disiplinidir. Hiçbir milletvekilimiz, milletin değer yargılarını küçümseyen bir anlayışla konuşamaz ve terbiye sınırlarını aşan bir üslupla partimizin kurumsal kimliğini küçük düşüren davranışta bulunamazlar. Sayın Öztürk Bey disipline sevk edilmesine neden olan TV programındaki konuşmasına benzer bir üslupla bugün basın toplantısı yapmıştır. Partimizin yeni MYK’sında yer almamasının kendisinde yarattığı ruh hali maalesef üzüntü vericidir. Konu disiplin kurulu gündemindedir. MYK tarafından da değerlendirilecektir."

2 DOSYA BİRLEŞECEK

Engin Özkoç, Yılmaz’ın son açıklamasının ardından yeni bir işlem yapılıp yapılmayacağı sorusuna şu yanıtı verdi: “Bir Grup Disiplin Kurulu kararı var. Ama tekrar bugün yaptığı açıklamalarla ilgili bir belge düzenleyerek bu konu da görüşülecektir. Bu konu bir önceki karara ek olarak tartışılmasını ve görüşülmesini sağlayacaktır. Önceki karar da bugün de disiplin suçu içermektedir. Disiplin Kurulu her iki konuyu birlikte görüşecektir.”

Özkoç, Yılmaz’ın üslubunu da eleştirerek, “Her iki konuda da tavrımız şudur. Milletvekillerimizden TV programları ve basın toplantılarıyla ilgili grup başkanvekillerinden izin almalarını değil, bilgi vermelerini istiyoruz. Ama burada milletvekillerimize ilgili parti programı ve disiplinine uymalarını hatırlatıyoruz. Partimizin programı var. Toplumun değer yargıları var. Konuşma üslubumuza da dikkat etmeliyiz. Milletin karşısındayız. Sıradan bir insanın kullandığı üslupla tv kanallarında milletin evine kadar girip orada insanların izleyip rahatsız olacakları bir tutum sergilemek hiçbir milletvekilinin hakkı, hukuku değil” yorumunda bulundu.

GENEL BAŞKAN ADAYI OLDUĞUNU BİLMİYORDUK

Öztürk Yılmaz’ın Kılıçdaroğlu’nun kendisini rakip gördüğü için bu kararı aldığı iddiası için de Özkoç “Gerçekten genel başkanlığa aday olduğunu ve bunun için bir hazırlık içinde olduğunu biz bilmiyorduk. Bugüne kadar böyle bir açıklaması da bildiğim kadarıyla yok. Disiplin sürecini etkileyecek yorumlarda bulunmak istemem, ancak söylediği sözler, davranışları hem CHP’nin kurumsal kimliğine hem de insani olarak birlikte çalıştığı genel başkana karşı uygun düşmemiştir. Disiplin Kurulu bunları değerlendirecektir” dedi.

KAYA: ASLA BÖYLE BİR TARTIŞMA YOK

"Toplumun vicdanına yöneltilmiş bu açıklama nedeniyle disipline sevk edilmiş bu arkadaşımız bilecek ki, bu ülkenin değerleri var. İnanç değerleri var, bayrak değerleri var, Cumhuriyet değeri var, Atatürk değeri var. Nasıl ki Atatürk'e söz söylenmesine karşıysak Cumhuriyet'e söz söylenmesine karşıysak, dinimizin ve ibadetimizin simgesi olan ezanın Arapça okunmasına da Cumhuriyet Halk Partisi karşı olmadı, karşı olmayacak" diyen Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise şunları söyledi: "Cumhuriyet Halk Partisi'ni bu alanlarda tartıştırmak isteyen zihniyetler birilerinin maşası olabilir ama Türkiye halkının şunu bilmesi lazım; Cumhuriyet Halk Partisi ezanın Türkçe değil Arapça okutulmasına tam kadro destek vermiş bir partidir. Asla böyle bir tartışma yoktur. Böyle bir tartışmayı toplumun gündemine getirmek sadece CHP'ye haksızlık değil bir bütün olarak ezana haksızlıktır. Ezana ve CHP'ye haksızlık eden bu insanları saygıya ve haksızlıktan vazgeçmeye davet ediyorum."

'ARKASINDA KİMLER VARSA ORTAYA ÇIKACAK'

Kaya, Yılmaz'ın üslubunu ise, "Tartışmaya bile değer bulmuyorum. Arkasında kimler varsa ortaya çıkacaktır. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, hangi çabayı gösterirlerse göstersinler CHP 31 Mart'ta haramilerin iktidarını yıkarak yerelde iktidara gelecektir" şeklinde değerlendirdi.

(HABER MERKEZİ)

Öztürk Yılmaz'dan Kılıçdaroğlu'na: Sıkıyorsa at!Öztürk Yılmaz'dan Kılıçdaroğlu'na: Sıkıyorsa at!