Yeniden yargılama maddesine geçici FETÖ düzenlemesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yeniden yargılamayı düzenleyen CMK 311'in yetersiz olduğunu söyledi. Yıldız, 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen hâkim ve savcıların imzasının bulunduğu tüm dosyaların yeniden ele alınıp, yargılamanın yenilenmesi için geçici bir maddeyle düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis'e sunulan şartlı ceza indirimi teklifinin mimarı MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, yeniden yargılamayı düzenleyen Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 311. maddeyle 'FETÖ’cü hakimlerin verdiği kararların bertaraf edilemeyeceğini belirterek, tüm partilerin kararıyla oluşturulacak geçici bir maddeyle yeni düzenleme yapılması önerisinde bulundu.

CMK'nın yargılamanın yenilenmesi başlıklı 311. maddesinin C fıkrasında “Hükme katılmış olan hâkimlerden biri, hükümlünün neden olduğu kusur dışında, aleyhine ceza kovuşturmasını veya bir ceza ile mahkûmiyetini gerektirecek biçimde görevlerini yapmada kusur etmiş ise” davanın hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi yoluyla tekrar görülmesini öngörüyor.

Söz konusu madde FETÖ gerekçesiyle ihraç edilen hakim ve savcıların verdiği kararlarla ilgili daha önce de gündeme geldi. Ancak bu davalarla ilgili ne bir tespit yapıldı ne de yeniden yargılamalar için ciddi bir adım atıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’a göre madde işlevsel değil. Yıldız, “Bu düzenleme ile FETÖ’cü hakimlerin verdiği kararları bertaraf etmeniz mümkün değil. CMK 311’de yeni bir düzenleme yapılmalı. FETÖ’cü hakimlerin imzasının bulunduğu tüm dosyalar yeniden ele alınıp yargılamanın yenilenmesi yoluyla çözüm bulunmalı” dedi.

GEÇİCİ MADDE İLE ÇÖZÜM ARANMALI

Adalet mekanizması içinde görev yapan hakim ve savcıların 3’te 1’i olan yaklaşık 4 bin 500 hakim ve savcının örgüt üyesi olmak, örgüt doğrultusunda karar vermek, kumpaslar yapmak gibi suçlamalarla ihraç edildiğine, bunların büyük çoğunluğunun tutuklanıp haklarında iddianame düzenlendiğine dikkat çeken Yıldız şöyle devam etti:

“FETÖ’cü hakimler ve savcılar adalet mekanizması içinde onarılması mümkün olmayan tahribatlar yaptılar. Biz şartlı ceza indirimi teklifi ile bu tahribatın bir kısım mağduriyetleri önlenebilir mi diye girişimde bulunduk. Ancak teklif komisyonda bekletiliyor, ne zaman görüşüleceği belli değil. Eğer FETÖ’cü hakimlerin adalet mekanizmasını tahrip ettiğine inanıyorsak iş çok kolay. CMK 311’in C fıkrasında düzenleme ile bu mesele halledilmiyor. Bu durumda Meclis’te bulunan partiler bir araya gelir FETÖ’cü hakimlerin altında imzası olan kararlarla ilgili yeni bir düzenleme yapar, yargılamanın yenilenmesi yoluyla bu mesele halledilebilir. Hem bunu yapmayalım hem de FETÖ’cü hakimlerin adalet mekanizmasını tahrip ettiğini, hukuka aykırı kararlar verdiğini iddia edelim. Bu ikisi çelişkili.”

Feti Yıldız bunun geçici bir madde ile yapılabileceğine dikkat çekerek, “Bu geçici maddeyle FETÖ’cü hakimlerin imzası bulunan kararlar Adalet Bakanlığınca çıkarabilirler” dedi.

Feti Yıldız bu öneride bulunurken Meclis Adalet Komisyonu’na sevk edilen Şartlı Ceza İndirimi teklifinden vazgeçmediklerini, teklifteki her kelimenin arkasında durduklarını da sözlerine ekledi.