Erdoğan: İlaçta tekeli kırmamız lazım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilaç ve tıbbi malzeme konusunda dışa bağımlı olduğunu belirterek, uluslararası firmalara Türkiye'de ortak yatırım davetinde bulunduklarını söyledi. Erdoğan "İlaç ve tıbbi malzeme sektörü dünyada öylesine tekelleşmiş durumdaki bu zinciri kırmamız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Bilkent'teki şehir hastanesinin tamamlandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, açılışın aralık ayında yapılacağını söyledi. Erdoğan, sağlık alanında da 'millileşme'ye ihtiyaç olduğun belirterek, bunu en az savunma sanayi kadar kritik bir konu olarak gördüklerini söyledi.

Erdoğan'ıon Gülhane Akademik Yıl Açılışı'nda yaptığı konuşma şu başlıklar öne çıktı:

OCAKLARA ATEŞ DÜŞÜREN FİYATLAR DEĞİL: Devlet hastaneleri 40 yamalı bohça gibi hizmet veriyordu. En küçük yerleşim birimlerine kadar tüm hastanelerimizi en modern cihazlarla donattık. Çarpık sağlık sistemini tümüyle değiştirdik. Vatandaşlarımızın tamamını sağlık sigortası kapsamına aldık. Parası olan sağlık sigortasının bedelini kendisi ödüyor buna imkanı olmayanın primini ise devlet ödüyor. Özel hastaneler için bir fark ücreti ödenmesi gerekiyor ama bu rakam verilen hizmete uygun bir bedel olarak belirleniyor. 40 yamalı bohça misali hizmet veren hastaneleri, üniversiteler, özel ve devlet olarak 3 başlığa indirdik. Vatandaşlarımız hangisine gitmek isterse gidiyor, işlemini yaptırıyor. Özel hastanelere fark ödeniyor ama eskisi gibi ocaklara ateş düşüren fiyatlar değil.

BİLKENT ŞEHİR HASTANESİ: Doğu'da, Güneydoğu'da hastalarımızın kızaklarla çekildiğini görüyorduk. Şimdi paletli ambulanslarla hizmet veriyoruz. Şehir hastaneleri sağlık hizmetlerindeki reformların zirvesi... Sağlık Bakanı'mla az önce konuştum. Bilkent Şehir Hastanesi de tamamlanmış. Ankara Bilkent'teki Şehir Hastanesi'ni aralık ayında açacağız. Şehir hastaneleri ile birlikte sağlık turizminde ciddi sıçrama yapacağız.

SAĞLIKTA MİLİLEŞME: Bakanlığımızı, üniversitelerimizi ve ilgili kurumları ikaz ediyorum. Sağlıkta millileşme hamlemize hiçbir bahaneye sığınılmaksızın destek verilmelidir. Türkiye'nin sağlık alanında da hızlı bir millileşmeye, yerlileşmeye ihtiyacı var. Bu konuyu en az savunma sanayimiz kadar kritik ve önemli görüyoruz. Ülkemiz ilaç ve tıbbi malzeme konusunda dışa bağımlı. Bundan kurtulmamız lazım. Artık istiyoruz ki tomografimizi, ultrasonografiyi, MR'ımızı biz üretelim. Bunları Türkiye yapar, bu beyin gücüne sahibiz. Şimdi biz uluslararası camiadan da ülkemizde ortak üretime girebilecek marka firmaları davet ediyoruz ve olumlu yaklaşımlar var, bu adımları ülkemizde atacağız. İlaç ve tıbbi malzeme sektörü dünyada öylesine tekelleşmiş durumdaki bu zinciri kırıp milli altyapıyı oluşturmamız gerekiyor. Kendi bilim insanlarımızın, kurumlarımızın, firmalarımızın çalışmalarına yeteri kadar destek verilmediğini görüyorum. Bakanlığımızı, üniversitelerimizi birkez daha ikaz ediyorum; sağlıkta millileşme hamlemize hiçbir bahaneye sığınmadan, komplekse düşmeden destek verilmeli.

(HABER MERKEZİ)