'Büyükelçi Şaban Dişli doktor olsa iş bulamazdı!'

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, ihraç edilen hekimlerin özel kurumlarda çalışmasına sınır getirilmesini eleştirdi, “Darbe sanığı Mehmet Dişli'nin kardeşi Şaban Dişli doktor olsaydı bu maddeye göre iş bulamazdı, ihraç edilirdi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL KHK’sı ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için ataması yapılmayan hekimlerin özel kurumlarda çalışmasına sınır getiren sağlık teklifinin görüşmeleri Meclis Sağlık Komisyonu’nda devam etti.

44 maddelik teklifin ihraç edilen hekimlerle ilgili 5. maddesi üzerinde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye'de hekim açığı olduğunu belirterek, hekimleri açlığa mahkûm edebilecek maddelerin kolay çıkarılmaması gerektiğini ifade etti.

'YÜZDE 58'İ TERÖRİST İLAN EDİYORSUNUZ'

İktidarın kendisiyle paralel hareket etmeyen kim varsa onları terörist ilan ettiğini söyleyen Demirtaş, “Bu alışkanlık haline geldi. Kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist ilan ediyor, öteki ilan ediyor. Oysa öyle değil. Yüzde 42 oy aldınız. Yüzde 58'i terörist ilan ediyorsunuz, bu olmaz” dedi.

'ŞABAN DİŞLİ DOKTOR OLSA ÇALIŞAMAZDI'

Söz konusu teklifte toplumun geniş kesimlerini huzursuz edecek maddeler bulunduğunu söyleyen Demirtaş, ölçütü bağımsız ve tarafsız yargının koyması gerektiğini belirtti. Demirtaş şöyle devam etti, “Darbe sanığı Mehmet Dişli'nin kardeşi Şaban Dişli’yi Lahey'e büyükelçi atamışsınız. Doktor olsaydı bu maddeye göre, hiçbir maddeye göre iş bulamazdı, ihraç edilirdi. Ölçütümüz kendi yakın arkadaşınızda uygulanmıyor. Yeni bakanın kardeşi FETÖ tutuklusu. Bekir Pakdemirli'nin ağabeyi ihraç edildi, tutuklandı. Suç kişiseldir, evrensel ölçüttür bu. Tarım Orman Bakanına FETÖ'cü diyemeyiz. Ama kardeşi Mehmet Pakdemirli FETÖ'den tutuklanmış. Sizin mesai arkadaşınız, bakan hekim olsaydı, kamuda çalışsaydı ihraç edilecekti. Bunu görmemiz lazım.”

'KENAN EVREN BİLE YAPMADI'

Anayasaya göre çalışmanın hak olduğunu, bu çerçevede de maddenin anayasaya açık aykırılık teşkil ettiğini söyleyen Demirtaş, değiştirilmek istenen bu yasanın 1982’de düzenlendiğine dikkat çekti, “Darbeci Kenan Evren bile insanların çalışma hakkını kısıtlamamış. Bu düzenleme kamuda bir derece anlaşılabilir ama özel sektörde iş yapamaz hale getirmek açlığa mahkûm etmek anayasanın ihlalidir” dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu da konuşmasında söz konusu maddeye karşı çıktı, “Bu insanları öbür tarafa göndermeyelim, vicdan vardır, insaf vardır. Bu maddeyi çekelim” dedi.

'KİME SECDE ETTİNİZ TARTIŞMASI?'

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da, bir önceki gün 15 saat süren komisyon toplantısını, “Sağlıkta şiddetin daniskası” sözleriyle eleştirdi. Kasap’ın “Komisyondan sabah namazıyla gittik. Kimin karşısında secde ettiniz, biliyorum” sözleri tepkiye yol açtı. AK Parti milletvekilleri, “İnançlara hakaret ediyorsunuz” derken AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan da, “Burada insanların inançlarına hakaret ediliyor” tepkisini gösterdi. Kasap bu tepkiler üzerine, “Allah'tan korkmuyor musunuz diyorum. Yoksa, 'Siz Allah'tan başkalarına rüku, secde ediyorsunuz' derdim, bunu demedim. Siz öyle algıladınız” dedi. Komisyon Başkanı Şenel Yediyıldız da tartışmaya, “İnsanların diniyle ilgili konuşmayın.  Başkalarını itham etmeyin” diyerek müdahale etti.

'TALİMAT' TARTIŞMASI

Kasap konuşmasına devam ederken AK Parti Grup Başkanvekili Özkan müdahale etti. Bunun üzerine Kasap, “Ben burada kimseden talimat almadan konuşuyorum” yanıtı verdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bunun üzerine, “Dün de grup başkanvekilleri vardı, böyle yapmadılar. Müdahale etmeyin. Siz buraya tayin mi edildiniz?” diye bağırdı. Özkan ise, “Beni kimse tayin etmedi, ne biçim konuşuyorsun” karşılığını verdi. Bu sırada CHP Milletvekili Burhanettin Bulut da ayağa kalkarak AK Parti Grup Başkanvekili'ne “kime bağırıyorsunuz” diye bağırdı.

GERÇEKTEN TERÖR SORUNU MU VAR?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, bir gün önce 15 saat süren Komisyon çalışmasını “insanlık dışı” olarak nitelendirdi. Kemalbay, tartışma konusu olan maddeyle ilgili “Gerçekten bu ülkede terör sorunu mu var yoksa başka bir sorun mu var. Bunu anlatmamız lazım. Gerçekten milli güvenlik sorunu mu var yoksa kendi iktidarlarının beka sorunu mu var. Bunu tartışmadan bu maddeyi konuşamayız” dedi. Kemalbay, “Hitler Almanya’sında olduğu gibi, Nürnberg mahkemelerinde olduğu gibi insanları ölüme mahkum edecek bir yasa çıkacak mı? İnsanlar sosyal ölüme mahkum edilecek mi diye bekliyor. Bizim bu ciddiyetle çalışmamız gerek” değerlendirmesinde bulundu.

'5. MADDE SOYKIRIM MADDESİDİR'

Serpil Kemalbay ihraç edilen hekimlerle ilgili maddeye dönük “soykırım” eleştirisinde bulundu. Kemalbay şunları söyledi, “Düşman hukukunuz var ki, Hitler Almanya’sında gibi sabun yapmayı bile düşünürdünüz, eğer gücünüz yetseydi. Siz bu soykırımcı politikaları sürdürüyorsunuz. Bugün 5. madde bir soykırım maddesidir.”

Kemalbay’ın sözlerine AK Partili Komisyon üyeleri tepki gösterdi. Komisyon Başkanvekili Tuba Durgut, Kemalbay’a, “Haddinizi aşıyorsunuz” diye seslendi. Kemalbay da, “Siz haddinizi aşıyorsunuz” karşılığı verdi. Durgut soykırım sözünün geri alınmasını isterken Kemalbay Hitler Almanyası’nda yapılmayan pratiklere sıranın geldiğini anlattığını ifade etti.

Etiketler TBMM kavga meclis doktor