Sezgin Tanrıkulu: Cumhurbaşkanına bu kadar eziyet etmeyin

Sağlık teklifinin komisyon görüşmelerinde konuşan CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ilaç ruhsatlandırılmasıyla ilgili maddede Cumhurbaşkanına yetki verilmesini eleştirdi. Tanrıkulu, "Cumhurbaşkanını savunmak da bize kaldı. Cumhurbaşkanına bu kadar eziyet etmeyin. Hem dünya lideri olacak hem de gelecek ruhsat işleri ile uğraşacak” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ve KHK ihracı hekimlerin çalışma koşullarına kısıtlama getiren düzenlemelerle tartışma konusu olan 44 maddelik teklifin görüşmeleri için toplandı.

Teklifin yurt dışından temin edilen ilaçlarla ilgili ruhsatlandırmayı düzenleyen 1'inci maddesinde Cumhurbaşkanına verilen yetki tartışma konusu oldu. Yasanın çok özensiz hazırlandığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Cumhurbaşkanını savunmak da bize kaldı” diyerek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanına bu kadar eziyet etmeyin. Bu kadar yetkiyi neden onda topluyorsunuz. Her şeyi Cumhurbaşkanına bırakarak gözüne girmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ama anayasayı çiğniyorsunuz. İlaç temininde ruhsat yetkisini bile… Normalde bir genel müdürün, bakanın yapması gereken işlemi bile Cumhurbaşkanına veriyorsunuz. Hem dünya lideri olacak hem de gelecek ruhsat işleri ile uğraşacak. Bırakın Türkiye’nin, dünyanın genel sorunlarıyla ilgilensin ruhsat sorunları ile bakanlar ilgilensin. Sayın Cumhurbaşkanı adına da söylüyorum. Kendisi de olsa beni çıkartın derdi. Cumhurbaşkanı ibaresi yerine Sağlık Bakanlığı ibaresi geçerse daha doğru olur.”

'CUMHURBAŞKANINA RUHSAT YETKİSİ CBK’YA AYKIRI'

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da bu yetkinin 1 No’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ne aykırı olduğunu söyledi.

Kaboğlu, “Bu Sağlık Bakanlığı görev ve yetkisine giren bir düzenleme. 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nden de bu çıkmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne rağmen aşırı yetki vermek zorlama olur. 1 No'lu Kararname bu haliyle bile birçok bakımdan anayasaya aykırı iken, buna bile aykırı düzenleme yapmak aykırılıklar zincirine yeni bir halka ekler. Bunu Sağlık Bakanlığı diye değiştirmekte fayda var” dedi.

MADDE NE GETİRİYOR?

Türkiye’de ruhsatlı olmayan ilaçlar Sağlık Bakanlığı'nın izniyle yurt dışından Türk Eczacıları Birliği tarafından temin ediliyor. Düzenlemeye göre Türk Eczacıları Birliği'nin yanında bazı kurum/kuruluşlar aracılığı ile de yurt dışından ilaç teminine izin verilecek. Ancak bu şekilde temin edilen ilaçlar için belli bir süre içerisinde ruhsat başvurusu yapılması ve ruhsat alınması zorunlu olacak. Ruhsat başvurusu yapılmayan veya ruhsatı alınmayan ilaçların teminine devam edilmesinde ise karar vermeye cumhurbaşkanı yetkili olacak.